Jump to content

Povlačenje ovrhe za alimentaciju.


srecko101

Preporučene objave

Poštovani,

bivša supruga je pokrenula spor oko naplate alimentacije presudom OGS u Zagrebu koju je predala na Finu. Meni se već usteže 2 god. sa plaće koja mi se isplačuje na ovrseni racun. Prije dva mjeseca knjigovodstvo mi je uplatilo 3/4 dijela place na ovrseni racun pozivajuci se na novi Ovrsni zakon. Kako oni nemaju niti presudu Opcinskog suda ni presudu Kaznenog suda niti nikakav pravovaljani dokumenat i kojeg je razvidno koliko ja placam alimentaciju po presudi suda ni presudu KZ. Na osnovu cega oni uplacuju 3/4 dijela place na ovrseni racun? Moraju imati nekakav  pravni osnov za to. Na moje pitanje su odgovorili da oni moraju tako po zakonu. Ok slazem se ali ako ti vec netko usteze 3/4 dijela place za alimentaciju onda mora postojati osnov za to.

Drugo pitanje je moze li moja bivsa zena i koji je postupak da povuce ovrhu sa Fine za alimentaciju?

LP, Srećko

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vidio sam članak ali tko to provodi? Fina ili racunovodstvo? U Fini je vec presuda OGS u Zagrebu po kojoj postupaju. Znaci svako racunovodstvo se moze pozvati na taj clanak ovrsnog zakona i uplacivati 3/4 dijela za alimentaciju? Napominjem da racunovodstvo nema nista nikakav dokumenat ni presudu ni rjesenja. Koji je pravni osnov temelj ustezanja?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moja je placa 3.800 kn neto. Na ovrseni racun su uplatili 2.580kn a meni na zasticeni 1.220kn. Moje pitanje je od cega da ja zivim. Ne bjezim od odgovornosti alimentacije nego je meni uskraceno pravo za dostojanstveni i nuzni zivot. Kome da se ja obratim za zastitu mojih prava. Nisam ja ne placao alimentaciju zato sta nisam htio nego zato sta nisam radio i imao prihode. U zadnje 2 godine sam uplacivao oko 1.000kn koliko sam mogao svaki mjesec. Dug naravno postoji ali ja uplacujem tj.usteze mi se sa place. Kako naci rjesenje i kompromis? Sa 1.220 kn mjesecno jako tesko se moze zivjeti

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 2 minuta, srecko101 je napisao:

Vidio sam članak ali tko to provodi? Fina ili racunovodstvo?

U Vašem slučaju u pitanju je izravna naplata koju provodi Fina. Pogledajte čl. 209. Ovršnog zakona, za postupak provedbe izravne naplate.

Prije 16 minuta, srecko101 je napisao:

Koji je pravni osnov temelj ustezanja?

Ovršna odluka tj. pravomoćna i ovršna odluka suda, koja je pohranjena na Fini i temeljem koje se provodi prisilna naplata.

Prije 5 minuta, srecko101 je napisao:

Nisam ja ne placao alimentaciju zato sta nisam htio nego zato sta nisam radio i imao prihode.

Poštovani, Vaše dijete je i za to vrijeme, imalo pravo na "dostojanstveni i nužni život".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam puno na trudu i odgovorima. Fina i provodi ovrhu i oni mi ustezu sa dijela place koja mi sjeda na ovrseni racun, ali kako sada racunovodstvo uplacuje 3/4 dijela place na ovrseni racun...to me muci...prije su uplacivali 1/3 dijela..moraju imati nekakav dokumenat nesto neki pravni osnov temelj na kojemu pise da mi se mora ustezati tj.knjiziti 3/4 dijela place na ovrseni racun. Tko to njima dostavlja Fina, Sud ili oni pi nahodjenu Ovrsnog zakona mogu samovoljno ga tako tumaciti i primjenjivati.

Sta se tice prava na dostojan zivot djeteta ja se slazem, ali ako je bacva prazna i nemas odakle uzeti ne vidim kako da se pridonese jos boljem zivotu od dostojanstvenog. Uvijek se gleda jedna strana a sta je sa pravima oceva? Moraju li oni stvarno biti dovedeni do granice zdravog razuma i razlucivanja. Ovi zakoni, sudstvo i drzava cine od nas ljude za koje smo mislili da nikada necemo postati. Zato su pune crne kronike svega i svacega. Nazalost to ne podrzavam ali medalja ima dvije strane a ne pristrano samo jednu.

Bdw na Pravnom fakultetu vas odmah na prvoj godini uce da pravda ,pravednost i pravicnost su dva dijametralno suprotna kuta.

Nazalost je tako...znam to iz vlastitog iskustva rada...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Joj Borbena7..kao majka koja je prosla razvod..i svakodnevno i zivi tu temu alimentacije..bas sad imam potrebu iskomentirat..

Srecko101 rece da su primanja  koja mu ostanu za zivot 1220kn.....i sad uzmimo da je to istina (dakle ne misleci na one koji lazu i djecu zakidaju)..on za zivot ima manje nego njegovo dijete..kad se uzme u obzir da je minimalna alimentacija oko 1200kn i da obavezu uzdrzavanja imaju oba roditelja.

Nije dilema u tome da je dijete na prvom mjestu..to je neupitno..roditelj moze a i hoce biti i gladan a da dijete ima..ali razmisljam..koliko dugo takav roditelj moze funkcionirati...prezivjeti..i sta je onda dugorocno isplativije i za dijete?

Mora i roditelj imati minimum za prezivljavanje da bi mogao opstati i tako i dalje biti tu za svoje dijete..

Djeca se rađaju u razlicitim obiteljima..bogatim i siromasnim..kod roditelja koji zarađuju 100tisucakn mjesecno i koji zarađuju 3500kn mjesecno..Iznosi alimentacije koji su sada propisani onom tablicom..ne uzimaju u obzir razlicitost roditeljskih materijalnih mogucnosti te siromasni roditelj ostaje bez sredstava za zivot..

Koja je poruka? Da se sirimasni ne rastaju eto..da ostaju u disfunkcionalnim obiteljima..

Teska tema da

uređeno: od verona2
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Borbena7 na iscrpnim odgovorima, ali evo ponovno cu postaviti pitanje. Presudom OGS u Zagrebu koja ovrsna i pravomocna putem Fine mi se usteze sa ovrsenog racuna iznos za alimentaciju. Znaci presuda je u Fini i ona postupa po presudi. Tako to vec traje 2 godine i nikada nije bilo problema. Sada u nazad dva mjeseca u tvrtci gdje radim njihovo racunovodstvo uplacuje 3/4 dijela moje place na ovrseni racun. Kada sam ih pitao na temelju cega oni uplacuju 3/4 dijela moje place na ovrseni racun. Rekli su da oni tako moraju. Napominjem da oni nemaju nikakvu pravovaljanu ispravu. Na osnovu cega oni uplacuju 3/4 dijela na ovrseni racun. Racunovodstvo me trazi presudu OGS u Zagrebu da oni vide koliko je sud odredio iznos alimentacije. Da li Fina provodi ovrhe putem ovrsnih i pravomocnih presuda ili racunovodstvo. Zasto ja moram dostavljati bilo kakve presude kada to vec ima Fina i postupa prema tome.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znaci ovako stvari stoje. U Fini su rekli da oni samo vrse ustegu po ovrsenim racunima temeljem presuda, rjesenja...oni ne znaju koliko ovrsena strana ima prihoda. Knjigovodstvo bi trebalo dobiti sluzbenim putem od Fine ako se otvara zasticeni racun G1 i G2 obrazac gdje je vidljiv broj zasticeniga racuna i osnov naplate u mom slucaju je to alimentacija. Po novome ovrsnom zakonu cl.173 racunovodstvo temeljem obrazaca Fine gdje je vidljiv osnov naplate potrazivanja po ovrsenom racunu a meni je to alimentacija rasknjizuje 3/4 dijela place na ovrseni racun, a 1/4 dijela na zasticeni racun. Niti Fina zna koliko ja imam placu, niti poslodavac zna kolika je moja mjesecna alimentacija, niti koliki je dug nego odmah sukladno ovrsnom zakonu cl.173 provode isplatu 3/4 dijela  placa za alimentaciju. Moja neto placa sa prijevozom je 3.800,00kn tj. 2.580,00kn odlazi za alimentaciju a meni ostaje 1.220,00 kn za mjesecni zivot. Evo tako stvari stoje vezano za ustegu place za alimentaciju. Samo cekam pismeni otpravak od nadleznih tijela. Moje pitanje je po kojem zakonu da ja trazim zastitu prava na minimalni i dostojanstveni zivot. Nista drugo. LP

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 4 sati , srecko101 je napisao:

Moje pitanje je po kojem zakonu da ja trazim zastitu prava na minimalni i dostojanstveni zivot.

Imate li komunikaciju sa drugom stranom?  Pitam s obzirom da je najbrže rješenje povlačenje ovrhe sa izravne naplate i potom Vaše uredno dobrovoljno, dogovoreno plaćanje. Iza ovoga ona uvijek može ponovno dostaviti ovršnu ispravu na izravnu naplatu, naravno ukoliko bi Vi prekršili dogovor o dobrovoljnoj naplati. Vi ste u situaciji da Vas ugrožava odredba važećeg zakona, tako da bi ovo bilo najbezbolnije rješenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija