Jump to content

verzijski zahtjev, uzdržavanje djeteta


gcalic

Preporučene objave

Ponajprije pohvale i zahvale moderatorima na trudu što činjenično i pravno argumeniraju bolje od mnogih drugih sudionika na višim instancama u pravosuđu.

Ovako- imam pravomoćnu/ovršnu presudu o razvodu iz 2008. kojom je određena ocu novčana obaveza uzdržavanja. Nikada nije dobrovoljno platio ni jedan obrok i ja sam s tri ovršna prijedloga temeljem gore citirane persude od njega ovršila dužne iznose do punoljetnosti kćerke. Nakon punoljetnosti je pohađala 4. razred škole + pola naredne godine  se neuspješno okušala u studiju (redovan studij) plus 2 mjeseca tražila posao. U presudi mi stoji da je otac obvezan uzdržavati dijete "dok za to postoje zakonski uvjeti". Dakle, nakon što je kćerka postala punoljetna - ja sam ju uzdržavala cca. 17 mjeseci umjesto oca (tijekom redovnog šklovanja i traženja 1- zaposlenja)  koji to nije činio, a živjela je sa mnom/kod mene, i nadam se da imam pravo na verzijski zahtjev. Ne želim tražiti od kćerke da tuži oca jer bi on na nju vršio pritisak da povuće tužbu.  Jesam li u pravu i kako formulirati onaj dio Tužba "zbog" i sam tužbeni zahtjev (jedna rečenica mi je dovoljna). ZAHVALE!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odn. mogu li ja (što bi mi bilo lakše) naplatit se Ovršnim prijedlogom jer je pravomoćna/ovršna presuda i dalje egzistetna. No, do sada sam kao ovrhovoditeljicu stavljala mldb. kćerku, a sebe kao z.z., a sada kada je kćerka punoljetna  pa to više ne mogu (ili sam u krivu)....a i ne želim ju uvlačiti u priču, tim više što sam ju ja u tom periodu uzdržavala umjesto oca....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nažalost, presuda je donesena prije mogućnosti izravne naplate na FINI, tada bi ovršnu ispravu samo ostavili na njegovim računima da se svakomjesečno obustavlja alimentacija dok postoje zakonski uvjeti. U pravu ste, sad bi kći na temelju presude trebala pokrenuti ovrhu protiv oca, i nije dužna dokazivati da postoje zakonski uvjeti, već bi on, ako smatra da više nije dužan plaćati alimentaciju, trebao podnijeti tužbu i ishoditi presudu radi prestanka uzdržavanja.

Tužba kojom biste rekli da ste Vi kao majka umjesto oca koji je bio dužan u potpunosti uzdržavala kćer... mi se čini čudnim izborom, i moram priznati da nisam susrela takvo postavljanje tužbenog zahtjeva u praksi, iz razloga što je roditeljska skrb među vama kao roditeljima zajednička, i niste Vi preuzeli njegovu obvezu uzdržavanja kćeri, već ste ispunjavali i vlastitu obvezu na uzdržavanje. 

Međutim, možda možete pokušati, ne znam što bi sudovi odlučili po tom pitanju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1) Da jesam i izvršavala  i svoju, ali i njegovu obvezu umjesto njega...jer kćer nije bila na cesti...i taj novac je de facto dužan meni...ali bih ga ja nakon što bih ga izborila verzijskim zahtjevom prepustila njoj...takva djeca su dosta u životu deprivirana da ne moraju još i ići i ovršnim prijedlogom na roditelje....mislite da bi mi znali dati odgovor na to pitanje u Centru za soc. rad...kako da djeca inače izbjegnu pritisak  tog već i onako neodgovornog roditelja???

2) Ako bi išla moja kćer na prijedlog na ovrhu...mora li dati svoj tekući račun...ili mora biti onaj moj koji je citiran u osnovnoj presudi?

Zahvaljujem...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija