Jump to content

Darovni ugovor


Emika

Preporučene objave

Postovani! Kakav ugovor bi trebala potpisati sa svojom majkom,naime ona bi meni darovala stan(koji je etaziran u obit.kuci-ona je vlasnik cijele kuce(etaze 1 i etaze2 jer smo se na ost.raspravi nakon smrti oca 2 sestre i ja odrekle prava u korist nje) ali ona ima uvjete znaci- da ja ne dizem hipoteku na stan koji bi mi ona prepisala!! Kak to izvesti!? I ako postoji takav ugovor dal se placa porez!? Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možete sačiniti darovni ugovor (dvostrani pravni posao, što znači da je uz očitovanja volje darovatelja - Vaše majke, nužno potrebno i očitovanje volje obdarenika, tj, Vas kao primatelja dara), to možete učiniti samo za stan koji bi Vam majka darovala (navesti etažu 1 ili etažu 2 kao predmet ugovora), kad je kuća etažirana, ili za cijelu kuću, a oblik ugovora Vam je opisan u čl. 482. Zakona o obveznim odnosima..

Ne plaća se porez kad Vam majka daruje kao svojoj kćeri, tj. ne plaća se porez na darovane nekretnine u prvom redu krvnog srodstva.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru! Da kuca je etazirana, moj muz i ja smo je etazirali jer vec 15 god.zivimo u tom stanu kojeg smo i uredili jer je prije bio tavan tj.snosili sve troskove a sad bi da se ta etaz.jed daruje meni jer smo se tak dogovorile a mislimo ici u nadogradnju al mama ima taj uvjet da nesmijem dici hipoteku! Taj ugovor mora obavezno napisati javni biljeznik il se moze kupiti u knjizari!? Kolko se naplacuje ovjera tog ugovora! ?Kako se to vodi u gruntovnici dal bi bila navededena ja kao vlasnik te etaz.jed uz teret tj.taj mamin zahtjev!!?

 

Bili nam mozda bilo pametno ici na ugovor o dozivotnom uzivanju tj.da na vl listu se pisem ja kao vlasnik ali da pod teretom pise ona kao moja majka ima pravo dozivotnog uzivanja!?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ugovorom o doživotnom uzdržavanju se nemožete odmah upisati kao vlasnik, već sa danom smrti darovatelja, a Ugovorom o dosmrtnom uzdržavanju se možete, kao vlasnik darovane nekretnine, upisati odmah..

Osnovna razlika između navedenih Ugovora je trenutak prijenosa imovine:

 - kod Ugovora o doživotnom uzdržavanju - trenutak smrti primatelja uzdržavanja

 - kod Ugovora o dosmrtnom uzdržavanju - odmah nakon sklapanja ugovora

Ugovor o darivanju sklapate u pisanom obliku i odmah se, temeljem istog, možete upisati kao vlasnik u ZK darovane nekretnine, baš kao i Ugovorom o dosmrtnom uzdržavanju

uređeno: od Željac047
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znaci jedina opcija je ona koju ste napisali prvi put!!  Predlagali su nam isto da mama napise oporuku gdje tocno navodi sto ostavlja kome al neznam bas kolko je ta opcija sigurna!! Mi smo sada svi u dobrim odnosima al neznas nikad sto donosi buducnost kao sto sam navela imam jos dvije sestre koje zive s mamom u etaz.jed1 a mi smo vec ulozili velike novce u taj stan pa nebi htjela da me danas sutra ko tjera ili trazi dio tog stana!! Kazu one sve -to je tvoje,al papir je papir!! Znate mozda kolko novaca treba za onu opciju koju ste naveli da je moguca!? I koja je procedura ak se potpise takav ugovor!? Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija