Jump to content

Kamate kod ovrhe na nekretnini


ovr99

Preporučene objave

Kod namirenja vjerovnika za porezni dug ovrhom na nekretnini zanima me da li se naplaćuju kamate koje su u zastari?  Npr. dug je utvrđen 2010. godine, prema opz-u zastara nastupa 1.1.2017. godine. U međuvremenu u z.k. izvadku upisana je zabilježba ovrhe te se nekretnina proda i dosudi kupcu 2020. godine. Zanima me što se događa sa kamatama i gdje je to uređeno  npr ako je glavnica 100 000 kn, a kamate do 2020. godine 50 000 kn koji iznos se namiruje? Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 sati , ovr99 je napisao:

zanima me da li se naplaćuju kamate koje su u zastari? 

Tek nakon što zastari glavno potraživanje, zastarijevaju i sporedna potraživanja kao što su kamate. Kako kod Vas nije u zastari glavno potraživanje, jer je pokretanjem ovršnog postupka na nekretnini prekinut zastarni rok, tako da nema ni zastare u odnosu na kamate.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Radi se o dugu koji je utvrđen rješenjem o ovrsi i onda se ovdje primjenjuje Ovršni zakon, koji u čl. 21. kaže da se u ovršnom postupku i postupku osiguranja na odgovarajući način primjenjuju odredbe Zakona o parničnom postupku, ako ovim ili drugim zakonom nije drukčije određeno. Odnosno da se na materijalnopravne pretpostavke i posljedice provedbe ovršnoga postupka i postupka osiguranja na odgovarajući se način primjenjuju odredbe zakona kojima se uređuju stvarna prava, odnosno obvezni odnosi. Što bi značilo, da kako Ovršni zakon ne regulira pitanje zastare, u primjenu dolazi Zakon o obveznim odnosima točnije čl. 233. koji kaže, da tražbine koje su utvrđene pravomoćnom sudskom odlukom ili odlukom drugoga nadležnog tijela javne vlasti, ili nagodbom pred sudom ili drugim nadležnim tijelom, odnosno javnobilježničkim aktom, zastarijevaju za deset godina, pa i one za koja zakon inače predviđa kraći rok zastare. S tim da ovaj rok počinje teći od pravomoćnosti ovih odluka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija