Jump to content

Dječji doplatak


Željac047

Preporučene objave

Poštovani, razmišljao sam gdje postaviti ovu temu i upit i odlučio sam je postaviti pod "Obiteljsko pravo", poštovane moderatore zamoljavam da je premjeste ako ne spada u isto i unaprijed se zahvaljujem, kao i na možebitnoj pomoći..

Naime, radi se o sljedećem, samohrana majka, rastavljena, ima mld. dijete staro 14 godina, polaznika osnovne škole, koje je, do pred kraj prošle godine primalo uzdržavanje (alimentaciju) od, sada već pok. oca, umro u listopadu prošle godine (postupak za ostvarivanje prava na obiteljsku mirovinu u tijeku), da li ima pravo na dječji doplatak i koji joj se cenzus primjenjuje radi ostvarivanja tog prava, inače je osoba (majka) zaposlena?

Unaprijed zahvaljujem..!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana,

Imat će pravo ako ne prelazi  njihove cenzuse. Ja sam se isto našla u toj situaciji pa sam pitala. No nažalost za nas samohrane majke-udovice vrijede ista pravila.. Ja se isto raspitala onda u hzmo-u. Ako će primanja njezina plus mirovina prelaziti cenzuse, neće moći ostvariti pravo..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da poštovana g-đo, malo sam "preletio" po Zakonu o dječjem doplatku i stvarno, kako i Vi navodite, samohrane majke su izjednačene, što se tiče cenzusa za ostvarivanje prava na dječji doplatak sa svim ostalima, samo što se od 1. srpnja 2018. godine za sve, čl. 17. st. 3. zakona, cenzus za ostvarivanje tog prava sa 50% podiže na 70% proračunske osnovice, kao i to da dijete samohranog roditelja ostvaruje pravo na uvećanu svotu dječjeg doplatka za 15%.....dakle, cenzus za ostvarivanje prava na dječji doplatak je za sve roditelje isti...hvala Vam još jednom..!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija