Jump to content

Razvrgnuće suvlasništva


marina mala

Preporučene objave

Poštovani imam problem vezano za nasljeđenu nekretninu.

Nakon smrti mame brat i ja smo postali nasljednici u omjeru 1/2 1/2 zemljišta i kuće.Kuća je legalizirana no nije još upisana radim na tome .Brat  živi u svom stanu, no koristi kuću u cijelosti nekih 6 mj.godišnje

ja živim 300km dalje i dođem na 2 dana i to je to.No ne plača režije i ja sudjelujem u režijama koje ne koristim.Imali smo usmeni dogovor da je prizemlje moje a njegov kat,s tim da su u prizemlju kuhinja i wc koje on nema na katu i koristi moj dio kuće.Pošto odnosi nisu dobri predložila sam mu da me isplati,na što nije odgovorio ništa ne javlja se.Ne vidim budučnost da i uspijem nagovoriti ga da napravi poseban ulaz suživota u takvim uvjetima.Kako da ga nagovorim da me isplati ?Jer plačati nešto što ne koristim nema smisla,a zbog odnosa ne dolazim češće.On je napravio kamenoklesarsku radionu tako da ne mogu srediti i iznajmiti zbog buke.Imam obavezu i troškove a ne mogu koristiti kako želim.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Isplatiti vas može eventualno svojom slobodnom voljom. Ukoliko toga nema eventualno bi mogli tražiti razvrgnuće suvlasništva sudskim putem, no ukoliko dogovora nema, ni vi nemate nekakovog velikog izbora pri sudskom razvrgnuću jer je sud prvenstveno vezan zakonskim odredbama. Pa tako možete tražiti geometrijsku podjelu ukoliko je moguća (a kada se radi o obiteljskim kućama uglavnom nije moguća), razvrgnuće isplatom pri kojem bi vi mogli tražiti da vam stvar pripadne u cijelosti a da brata isplatite za vrijednost njegovog dijela koji bi se utvrdio pomoću vještaka ali bi pri tome morali navesti osobito ozbiljan razlog (pri čemu je sudska praksa izrazito rigiorozna), te ukoliko sud utvrdi da geometrijska dioba nije moguća, odlučit će da se stvar proda na javnoj dražbi a dobiveni iznos podijeli razmjerno suvlasničkim dijelovima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija