Jump to content

Prestanak plaćanja alimentacije


dunja777

Preporučene objave

Pozdrav

Tuzba oca za prestanak plaćanja alimentacije,traži povrat uplaćenih alimentacija od dana kad je predana tužba.Na vrijeme javljeno da se djete zaposlilo pi završetku školovanja.Placanje alimentacije doneseno je sudskom odlukom.Tereti djete i za povrat sudskih troškova za to sve u iznosu od 2700 kn.Da li je djete dužno platiti te sudske troškove??? I vratiti uplaćene alimentacije od dana kad je predana tužba??

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav

Hvala na odgovoru.Molim Vas kako dolazi do prestanka plaćanja alimentacije?? Zar nije potrebno predati zahtjev sudu koji je donio odluku za plaćanje??? Djete je javilo da radi i očekivala je da će se predati zahtjev za placanje alimentacije.Zar je ona morala tražiti putem suda da se alimentacija vise ne isplaćuje?? To mi je malo nejasno. 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • drot13 je promijenio naziv u Prestanak plaćanja alimentacije

Poštovana, prestankom obveze plaćanja uzdržavanja dolazi kada se promjene činjenice na temelju koje je ostvareno pravo na uzdržavanje, pokretanjem postupka za prestanak uzdržavanja, od strane obveznika plaćanja uzdržavanja, ili dopisom primatelja (djeteta) sudu da su se stekli uvjeti za prestanak uzdržavanja, to Vam piše i u sudskoj odluci da je osoba dužna izvjestiti sud ili neko drugo tijelo koje je donijelo odluku o promjeni činjeničnog stanja koje je postajalo prilikom donošenja odluke, a bitno je za donošenja te odluke (prijaviti svaku promjenu bitnu za prava proistekla iz odluke), dakle, nije dovoljno obavjestiti obveznika uzdržavanja o promjeni okolnosti i dalje primati nešto što mu po zakonu ne pripada, tj. čekati da on pokrene postupak za donošenja odluke za prestanak obveze plaćanja uzdržavanja.

Čim se pokreće sudski postupak tužbom i tužbenim zahtijevom, dolazi do sudskih troškova, a uvijek se donosi rješenje (odluka) od dana kada je predana ako je ista osnovana..

uređeno: od Željac047
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala

Ona oca nije vidjela godinama, niti imaju kontakt.Dopis je stigao 15 dana po završetku školske godine od odvjetničkog ureda,,da će ići tužba i ona je u roku par dana u taj odvjetnički ured poslala dokumentaciju o završetku školovanja i zaposlenju. Pretpostavljale smo da će oni to predati na sud i tražiti obustavu alimentacije. Sve sto je nakon toga uplaćivano na ime alimentacije stoji na računu. Nije ni dizani jer smo pretpostavila da će se to morati vratiti. Jedino me sad iznenadila ta tužba,,jer uopće nije bilo potrebe za tim.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 sati , dunja777 je napisao:

.. Sve sto je nakon toga uplaćivano na ime alimentacije stoji na računu. Nije ni dizani jer smo pretpostavila da će se to morati vratiti. Jedino me sad iznenadila ta tužba,,jer uopće nije bilo potrebe za tim.

Dobro da ste tako postupili, jeste li to naveli u Odgovoru na tužbu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa evo tražim odvjetnika jer se bojim sama to pisati,,da nešto nebude krivo. Sve ćemo tako napisati kako i je. Imamo rok od 30 dana za odgovor. Kako piše to je pripremno  ročište. 

 

To je za jednu kćerku. Imam još dvije. Druga kćerka također je ove godine završila školu. Ista stvar sa dopisom od odvjetničkog ureda ,gdje je i poslala dokumentaciju o završetku školovanja i potvrdu da se prijavila na zavod za zapošljavanje. Tu je i bila prijavljena do 27.11. Kada je započela sa staziranjem u bolnici, a o čemu je odmah poslala obavijest u odvjetnički ured. Njoj je isto stigla tužba za prestanak plaćanja i povrat, te plaćanje sudskih troškova. I treća kćerka koja još pohađa petu godinu srednjoškolskog obrazovanja. Ona je tijekom ljeta nešto radila preko učeničkog servisa,,za nju traži smanjenje alimentacije za te mjesece kad je radila sa 900 na 400 kn i povrat razlike za te mjesece. Također traži i općenito smanjenje te njene alimentacije sa 900 na 400,,, mada ona sad pohađa školu i ne radi nigdje. Za nju isto traži povrat sudskih troškova 2700 kn

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Obvezno to napišite u odgovoru na tužbu za koji, kako i navodite, imate rok 30 dana..

Inače, moj savjet Vam je, kad je situacija takva kakva je i kad je riječ o roditelju kakvom ga opisujete, da za ove dvije, naravno, kada se promjene okolnosti, uz to što izvještavate odvjetnika, dostavite i podnesak sudu na broj spisa u kojem je donesena odluka, kao i preslike potvrda, jer je razvidno da to neko koristi i naplaćuje troškove usluga bez kojih bi se, u normalnoj situaciji, moglo proći...

uređeno: od Željac047
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovanje! Ja imam istu situaciju, samo dvoje djece radi jedno je nezaposleno. Otac je podnio tužbu i ročište je zakazano za 08.02.2019. , međutim, otac im je preminuo 06.01.2019. i dva dana iza sahrane djeci su stigli pozivi za sud. Na sudu nam je rečeno da predamo podnesak u kojem ćemo navesti to da je otac preminuo, da je jedno dijete na radu u Puli i ne može se odazvati na ročište, drugo koje je zaposleno također ne može izbivati sa posla zbog ročišta tako da je samo jedno u mogućnosti doći na ročište. E sada... ja jednostavno ne znam kako napisati podnesak. Može savjet? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gore u zaglavlju navedete svoje ime i prezime, tj. dječje, tko god je tužen (na lijevoj strani), malo niže na desnoj naziv suda i broj spisa (gore desno obično piše, P Ob-neki broj), onda stavite:

PREDMET: 

Tužitelj:

Tuženik: (to prepišete iz tužbe)

Ovim putem se javlja Naslovnom sudu da je tužitelj preminuo, pa se predlaže prekinuti postupak i odgoditi ročište koje je zakazano za 08.02.2019. do eventualnog preuzimanja postupka po nasljednicima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Po tome što navodite (...imaju dijete od 1 godine...) razvidno je da se isto ne školuje, te da je od završetka školovanja proteklo godinu dana kada bi trebali plaćati uzdržavanje ako se ne može zaposliti, a također, ako suprug ima dostatnih sredstava, dužnost uzdržavanja prelazi na njega, dakle niste obvezni, samo trebate pokrenuti postupak za prestankom obveze plaćanja uzdržavanja...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 5 sati , Željac047 je napisao:

Po tome što navodite (...imaju dijete od 1 godine...) razvidno je da se isto ne školuje, te da je od završetka školovanja proteklo godinu dana kada bi trebali plaćati uzdržavanje ako se ne može zaposliti, a također, ako suprug ima dostatnih sredstava, dužnost uzdržavanja prelazi na njega, dakle niste obvezni, samo trebate pokrenuti postupak za prestankom obveze plaćanja uzdržavanja...

Za slučaj da se udano dijete i dalje redovito školuje (npr. da ide na fakultet), mislim da obveza uzdržavanja tada nije prestala, jer naš Obiteljski zakon u dijelu koji uređuje uzdržavanje ne poznaje emancipaciju u tom smislu, da dijete prestaje biti dijete kada sklopi brak i dobije vlastito dijete, pa čl. 290. st. 6. mislim da mi pruža potporu u tome, jer kaže da se smatra da se učenik ili student i dalje redovito školuje kada zbog opravdanih razloga (trudnoća i sl.) nije ispunio obveze tekuće školske ili akademske godine - dakle, trudno dijete ne gubi alimentaciju, pa onda tom logikom valjda ni kad trudnoća završi i rodi se dijete, ne gubi alimentaciju ako se i dalje redovito školuje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa to sam i napisao  (....Po tome što navodite (...imaju dijete od 1 godine...) razvidno je da se isto ne školuje, te da je od završetka školovanja proteklo godinu dana kada bi trebali plaćati uzdržavanje ako se ne može zaposliti...), ali se ovdje radi o djetetu koje je zasnovalo brak i bračnu zajednicu, dakle na isto se primjenjuje čl. 295. Obiteljskog zakona, a čemu u prilog govori i navodi pokretača teme (...njen muž je zaposlen...)

uređeno: od Željac047
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, daks123 je napisao:

imam i ja jedno pitanje... nigdje nisam našao nešto slično :/

dijete kojem se plaća alimentacija se udalo (punoljetno - 20 godina) i njen muž je zaposlen i imaju dijete od 1 godine.. treba li se plaćati alimentacija?

U svojoj odluci broj Rev. 1090/11-2 od 5.10.2011., VSRH ističe kako je u slučaju sklapanja braka djeteta, obveza roditelja za uzdržavanjem „postala supsidijarnom obvezom, jer se pravo na uzdržavanje od bračnog druga ostvaruje prije uzdržavanja od srodnika, bez obzira na to radi li se o uzdržavanju maloljetne ili punoljetne osobe koja je sklopila brak“.

Stoga, po mom mišljnenju, odgovor na vaše pitanje ovisi o tome ima li bračni drug djeteta sredstva i mogućnosti da ga uzdržava.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Poštovani.. Neznam dali je tema još aktualna i aktivna ali bih uistinu trebao pomoć.. Naime, razveden sam i imam djete iz prošlog braka kojemu sam redovno uplaćivao alimentacije iako s djetetom ni majkom nemam nikakav kontakt zbog njenog ponašanja (duga priča). Naime, djete je sada navršilo 25god i isao sam u poreznu provjeriti dali postoji Pk te ustanovio da je zaposlen na neodređeno još prošle godine. Prijašnje informacije koje sam dobio od prijatelja su bile da je upisao studij, međutim nisam siguran dali je studij i zavrsio jer je po PK upisana SSS.  Majka niti djete me nisu obavijestili o promjeni nastalih okolnosti, kao vjerovatno niti sud te ja još uvijek plaćam alimentaciju.  Znam da trebam podnijeti tužbu za prestanak plaćanja ali nigdje ne nalazim primjer tužbe kako da to sročim i predam zahtjev.  Nisam bio upoznat s prestankom skolovanja niti početkom prvog zaposlenja, jer s menom ne komuniciraju, imam li pravo tražiti povrat pretplaćenih djela s obzirom da su me ipak trebali obavijestiti jer sada ispada da sam ja zadnjih 4-5 godina uplaćivao a nisam trebao, naime uz to imam drugi brak i 2  mlb djece kojima sam zakidao zbog lošijeg financijskog stanja, a oni su mi presutjeli i uredno koristili bespravno stečenu alimentaciju. Molim vas pomozite mi s primjerom kako da napisem i savjetima.. Hvala 

uređeno: od Boto
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 tjedna kasnije...

Pozdrav, sto se mora priloziti u zahtjev za prestanak obaveze placanja uzdrzavanja. Naime, diplomirala sam i radim,  stekla sam sve uvjete za prestanak uzdrzavanja od strane moga oca. Napisala sam zahtjev koji planiram dostaviti sudu na kojem smo imali posljednje rociste. Navela sam nase oib-e te priložila riješenje sa posljednjeg rocista. Te izjavila da trazim od suda da donese odluku da ce se sa oceve mirovine prestati isplacivati iznos. Sad treba li uz to ici kopija osobne, te koje dokumente jos da prilozim ilk je dovoljno poslati samo zahtjev. Lp 

uređeno: od Marty121
Gramm
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
, Marty121 je napisao:

Napisala sam zahtjev koji planiram dostaviti sudu na kojem smo imali posljednje rociste. Navela sam nase oib-e te priložila riješenje sa posljednjeg rocista.

O kakvom postupku je tu bila riječ tj. da li se alimentacija naplaćuje prisilno u nekakvom ovršnom postupku ili se podmiruje dobrovoljno i redovno temeljem obveze iz pravomoćne presude?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 7 sati , Borbena7 je napisao:

O kakvom postupku je tu bila riječ tj. da li se alimentacija naplaćuje prisilno u nekakvom ovršnom postupku ili se podmiruje dobrovoljno i redovno temeljem obveze iz pravomoćne presude?

S obzirom da ispocetka otac nije placao alim. redovno majka ga je tuzila i od tad mu se skidalo 30%posto od njegovih primanja, nakon toga na zadnjem rocistu on je mene tuzio i trazio ukidanje alim. Ili sumanjenje iste, ali mu to nije proslo jer sam ja bila na studiju. Ali sam pristala na smanjene. Sad je to sve zavrsilo i imam odgovornost da se alimentacija zaustavi jer sam se ja osamostalila u potpunosti i zanima me kako treba izgledati taj dopis sudu i sto da prilozim. Imam napisane neke smjernice ako ste voljni mogu vam poslati na mail da potvrdite da li idem u dobrom smjeru. Lp Martina

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 11 sati , Marty121 je napisao:

Sad je to sve zavrsilo i imam odgovornost da se alimentacija zaustavi jer sam se ja osamostalila u potpunosti i zanima me kako treba izgledati taj dopis sudu i sto da prilozim

Prema ovome što navodite očito je pravomoćnom sudskom odlukom utvrđena očeva obveza uzdržavanja, pa ukoliko smatrate da su nastupile zakonski propisane okolnosti koje dovode do prestanka obveza uzdržavanja, tada tužbom od nadležnog suda trebate zatražiti da se to isto utvrdi tj. da sud donese odluka o prestanku obveze uzdržavanja. Ovu tužbu možete podnijeti Vi ili otac.

prije 11 sati , Marty121 je napisao:

majka ga je tuzila i od tad mu se skidalo 30%posto od njegovih primanja

Iz ovoga baš nije jasno, da li to znači da ste temeljem presude kao ovršne isprave u odnosu na oca pokrenuli nekakav ovršni postupak temeljem kojega se obveza uzdržavanja još uvijek naplaćuje i ako jeste o kakvom se točno postupku radi?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 9 mjeseci kasnije...
, Borbena7 je napisao:

O kakvom postupku je tu bila riječ tj. da li se alimentacija naplaćuje prisilno u nekakvom ovršnom postupku ili se podmiruje dobrovoljno i redovno temeljem obveze iz pravomoćne presude?

Tako je, ovrsnim postupkom se sa oceve mirovine skida iznos 1400kn za moje uzdrzavanje. Poslala sam izjavu sudu da se sada mogu sama uzdrzavati i da sam diplomirala i rijesenje posljednjeg rocista na kojem je odluceno o ovrsi, sljedece sto me zanima da li ce sud odluciti po mojoj izjavi ili ce nas zvati oboje na sud pa onda odliciti po mojoj izjavi. Pitam to posto s ocem nisam u dobrim odnosima i htjela bih to izbjeci. Dakle koja je praksa suda inace u takvim situacijama? Hvala Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana, to nikako neće biti dovojno, jer je iz Vaših navoda, razvidno da su se, u Vašem slučaju, vodila dva postupka i to parnični postupak u kojem je odlučeno da Vaš otac plaća alimentaciju za Vas i ovršni postupak koji je pokrenula Vaša majka temeljem ovršne isprave, presude koja je donešena u prethodnom postupku...

Kao što Vas upućuje poštovana Borbena7, sada Vi ili Vaš otac, na br. predmeta u kojem Vam je donešena presuda kojom ste stekli pravo na uzdržavanje, trebati podnijeti tužbu kako bi se ista stavila van snage, tj. donijela nova presuda o prestanku prava na uzdržavanje (alimentaciju)... 

Kada ta presuda postane pravomoćna, u ovršnom predmetu kojom je odlučeno da se Vašem ocu skida Vaša alimentacija ovrhom, broja Ovrv..., trebate zatražiti prestanak obustave provođenja ovrhe, dakle na taj broj predmeta dostaviti zahtjev za prestankom daljnje obustave, svote koja se Vašem ocu obustavljala za Vašu alimentaciju uz koji priložite pravomoćnu presudu o prestanku prava na alimentaciju..

Kao što Vas je uputila poštovana Borbena7, to možete uraditi ili Vi ili Vaš otac, postupak je isti.. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kako inaće ovakav zahtjev podnosi obveznik uzdržavanja, a ovo bi bila malo specifičnija situacija, morao sam malo proći sudsku praksu i ona kaže da ukoliko tuženik u odgovoru na tužbu prizna tužbeni zahtjev, smatra se da isti nije dao povoda za tužbu te je na tužitelju da naknadi parnične toškove.

Što se tiče iznosa, tu Zakon o sudskim pristojbama kaže da se, kada je predmet spora pravo na uzdržavanje, kao vrijednost spora utvrđuje prema zbroju zatraženih davanja za trei mjeseca. Što znači ukoliko je taj zbroj ispod 6 000 kn, troškovi bi bili za tužbu 200 kn a isto toliko i za odluku.  

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, Marty121 je napisao:

ovrsnim postupkom se sa oceve mirovine skida iznos 1400kn za moje uzdrzavanje. 

Ovdje meni i dalje nije jasno, da li se radi o izravnoj naplati preko HZMO ili postoji sudsko rješenje o ovrsi na mirovini? Zatim, ukoliko je ovo posljednje kako glasi sadržaj naloga za HZMO?

, Marty121 je napisao:

Poslala sam izjavu sudu da se sada mogu sama uzdrzavati i da sam diplomirala i rijesenje posljednjeg rocista na kojem je odluceno o ovrsi

Na koji spis ste poslali tu izjavu? Jeste dobili kakav odgovor suda po tom pitanju? Na što točno mislite kada kažete "rješenje posljednjeg ročišta na kojem je odlučeno o ovrsi", pitam jer se na ročištu ne donosi rješenje o ovrsi?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 21 sati , Željac047 je napisao:

Kada ta presuda postane pravomoćna, u ovršnom predmetu kojom je odlučeno da se Vašem ocu skida Vaša alimentacija ovrhom, broja Ovrv..., trebate zatražiti prestanak obustave provođenja ovrhe, dakle na taj broj predmeta dostaviti zahtjev za prestankom daljnje obustave, svote koja se Vašem ocu obustavljala za Vašu alimentaciju uz koji priložite pravomoćnu presudu o prestanku prava na alimentaciju..

Za obustavu ovrhe nije potrebna pravomoćna presuda, dovoljan je obični podnesaka ovrhovoditelja sa izjavom o povlačenju ovrhe i prijedlogom za obustavu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 3 sati , Borbena7 je napisao:

Ovdje meni i dalje nije jasno, da li se radi o izravnoj naplati preko HZMO ili postoji sudsko rješenje o ovrsi na mirovini? Zatim, ukoliko je ovo posljednje kako glasi sadržaj naloga za HZMO?

Na koji spis ste poslali tu izjavu? Jeste dobili kakav odgovor suda po tom pitanju? Na što točno mislite kada kažete "rješenje posljednjeg ročišta na kojem je odlučeno o ovrsi", pitam jer se na ročištu ne donosi rješenje o ovrsi?

Nisam pravnica pa mozda neke rijeci krivo koristim. Mama je ptije mnogogodina tuzila oca jer me uopće nije uzdrzavao dugi niz godina. Mislim ovo drugo da postoji sudsko riješenje o ovrsi. Jer mi ovi sa mirovinskog  ne mogu maknit naplatu opet bez odluke suda. Tako je sud odlucio. Nemam tu dokumentaciju trenutno kod sebe. Tada je sudom odluceno da po zakonu jedna trecina mirovine oca ide za moje uzdrzavanje tadasnjih nekih 1900kn. I tkao je bilo odredeni br godina. I onda je mene otac tuzio 2015 godine te trazio da ja njega sad uzdrzavam i trazio je ili ukidanje alimentacije ili smanjenje iste. Sto nije bilo moguce jer sam studirala i prostala sam da mi smanje sa 1900 na 1400 i tako do sad stoji

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 6 sati , Borbena7 je napisao:

Ovdje meni i dalje nije jasno, da li se radi o izravnoj naplati preko HZMO ili postoji sudsko rješenje o ovrsi na mirovini? Zatim, ukoliko je ovo posljednje kako glasi sadržaj naloga za HZMO?

Na koji spis ste poslali tu izjavu? Jeste dobili kakav odgovor suda po tom pitanju? Na što točno mislite kada kažete "rješenje posljednjeg ročišta na kojem je odlučeno o ovrsi", pitam jer se na ročištu ne donosi rješenje o ovrsi?

I dalje su pitanja neodgovorena.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Poštovani, imam punoljetnog sina koji živi s mamom za kojeg uredno podmirujem obveze po pitanju uzdržavanja u skladu sa sudskom odlukom. Sin je maturant ali ne ispunjava svoje obveze te postoji mogućnost pada/ponavljanja razreda. Da li se to smatra prekidom školovanja, ili neredovitim i neurednim ispunjavanjem obveza?

U Obiteljskom zakonu, čl. 290, st. 1, piše da sam "dužan uzdržavati punoljetno dijete koje se školuje u srednjoj školi, odnosno polazi sveučilišni ili stručni studij u skladu s posebnim propisima, odnosno program za osnovno obrazovanje ili program srednjoškolskog obrazovanja odraslih te redovito i uredno ispunjava svoje obveze, a najdulje do navršene dvadeset šeste godine života djeteta." 

Isto tako, u istom članku, st. 6, piše da  se "smatra da učenik, odnosno student redovito i uredno ispunjava svoje obveze i kad zbog opravdanih razloga (trudnoće, bolesti i sličnih razloga) nije uspio ispuniti obveze tekuće školske, odnosno akademske godine." što je dosta zbunjujuće i otvara mogućnost interpretacije i nije jednoznačno.

Što se podrazumijeva pod "redovnim i urednim ispunjavanjem obveza"? Kako se može dokazati neredovno i neuredno ispunjavanje obveza budući da nigdje u zakonu nisu detaljno definirani ti uvjeti? Ukoliko punoljetno dijete padne razred ili ne upiše redovne studije nego izvanredne, da li su to preduvjeti za prestanak obveze materijalnog uzdržavanja? Zanima me da li je, bez obzira na krajnji rok od 26 godina netko imao iskustvo s prestankom obveze materijalnog uzdržavanja (plaćanja alimentacije).

Što ukoliko, sukladno čl. 291, st. 2, punoljetno dijete koje prima uzdržavanje radi obrazovanja a dužno je obavijestiti roditelje o redovitom ispunjavanju obveza najkasnije do 1. studenoga za svaku školsku, odnosno akademsku godinu ne ispuni tu obvezu? Da li se onda smatra da su stvoreni preduvjetu za prestanak materijalnog uzdržavanja?

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 4 minuta, Ruby_Danderfluff je napisao:

Pad razreda, ako dijete upiše ponovno razred, i dalje se smatra urednim ispunjavanjem obveza.

Iako ovdje (https://www.psod.hr/objave/uzdrzavanje-punoljetnog-djeteta) piše malo drugačije:

"U praksi se često postavlja pitanje tumačenja pojma redovitog i urednog ispunjavanja obaveza, vezanog uz obrazovanje tj. je li dovoljno da punoljetno dijete, u slučaju spora, dokaže da ima status redovnog učenika/studenta ili se mora utvrditi da je redovno ispunjavao svoje obaveze. Novija sudska praksa ide u pravcu da se mora utvrditi da je punoljetno dijete uredno ispunjavalo svoje obaveze, Tako bi primjerice ponavljanje studijske godine značilo da punoljetno dijete nije uredno ispunilo svoju obavezu i povlačilo bi za sobom gubitak prava na uzdržavanje. Postoji međutim izuzetak tj. situacija kada učenik odnosno student zbog opravdanih razloga nije uspio ispuniti svoje obaveze tekuće školske, odnosno akademske godine , a to su trudnoća, bolest i slični razlozi."

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 17 minuta, Ruby_Danderfluff je napisao:

Ja takvu noviju praksu nisam vidjela, ali ako ćete pokušati, možda će Vaš predmet biti dio te novije prakse.

I u Obiteljskom zakonu (čl. 290) piše da se kao izuzetak, tj. opravdanje za ponavljanje studijske godine uzima u obzir trudnoća, bolest i slični razlozi.
Mene brinu ovi "slični razlozi". Tu se ostavlja previše manevarskog prostora.

Svi ostali slučajevi, tj. nemar i neuredno pohađanje bi trebali biti dokaz da punoljetno dijete nije ispunilo svoje obveze što za sobom povlači gubitak prava na uzdržavanje. Zar ne?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 18 sati , S. Han je napisao:

Mene brinu ovi "slični razlozi". Tu se ostavlja previše manevarskog prostora.

Opravdano Vas brinu. Zakon ne može predvidjeti i regulirati sve situacije.

prije 18 sati , S. Han je napisao:

Svi ostali slučajevi, tj. nemar i neuredno pohađanje bi trebali biti dokaz da punoljetno dijete nije ispunilo svoje obveze što za sobom povlači gubitak prava na uzdržavanje. Zar ne?

Pitanje je zbog čega je došlo do nemara i neurednog pohađanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 5 sati , Borbena7 je napisao:

Opravdano Vas brinu. Zakon ne može predvidjeti i regulirati sve situacije.

Pitanje je zbog čega je došlo do nemara i neurednog pohađanja.

Do nemara i neurednog ponašanja je došlo zbog neodgovornog ponašanja punoljetnika koji ne prihvaća savjete i okvire ponašanja roditelja, razrednika... ikoga tko mu kaže što i kako bi trebao raditi/ponašati se. Njegovo ponašanje dolazi iz čistog revolta i lijenosti budući da ima dobar život (smještaj, odjeću/obuću, hranu, novce...) tako da nema potrebe da se trudi za išta u životu. Njegov dojam je vjerojatno da će tako živjeti zauvijek.

Mislim da je taj uzorak ponašanja sve češći kod današnje mladeži i da postaje globalni fenomen i problem društva.

Roditelji su tu definitivno suodgovorni, ali oni koji skrbe samo materijalno, njima je manevarski prostor praktično nepostojeći.
Mišljenja sam da bi takvoj djeci jedina motivacija bila da im se ukine materijalna skrb i da se moraju sami brinuti o sebi jer bi onda aktivirali primarne instinkte i fokusirali se na svoju dobrobit.

U konačnici, ukoliko je primatelj skrbi punoljetan a nemaran i neuredno izvršava svoje obveze iz razloga koji ne spadaju u opravdanu domenu, nije li to dovoljan razlog za gubitak prava na uzdržavanje. Nije li to smisao ovog članka zakona?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Poštovani, molim savjet. Naime, otac je za mene i brata plaćao alimentaciju putem ovrhe (jer u početku nije htio plaćati). Brat ima 28 godina i zaposlen je putem ugovora o radu i uz to studira vanredno, a ja sam diplomirala redovno i nedavno napunila 26 te sam također stalno zaposlena. Otac i dalje plaća majci za nas jer iz nemara još uvijek nije pokrenuo postupak za prestanak plaćanja. Sada kaže da će pokrenuti tužbu protiv nas, a mi trebamo samo potpisati da smo suglasni. Slažem se s time da prestane plaćati, ali mi nije jasno zašto je jedini način tužba? Ni on nas ne želi tužiti, ali su mu tako navodno rekli odvjetnici.

Također, odvjetnici su mu rekli da može tužiti našu majku za iznos preplaćene alimentacije za mog brata, dakle sve plaćeno nakon bratovog 26. rođendana, što iznosi 48000 kn. Moja majka mu je i sama na vrijeme rekla da on mora tražiti prekid plaćanja i da to nije njezina dužnost. Ona novac nije trošila. Otac je s nama uvijek bio u redovnom kontaktu i znao je i koliko godina brat ima i kakav mu je status zaposlenja i školovanja, tako da je svakako obaviješten. Ima li osnove za tužbu? Može li zaista tražiti taj novac natrag ili se smatra da ga je plaćao dobrovoljno, budući da je znao da više nema uvjeta za alimentaciju?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 8 minuta, 345678 je napisao:

Otac i dalje plaća majci za nas jer iz nemara još uvijek nije pokrenuo postupak za prestanak plaćanja

Kako plaća? Naveli ste putem ovrhe, na što točno pri tome mislite?

prije 9 minuta, 345678 je napisao:

Sada kaže da će pokrenuti tužbu protiv nas, a mi trebamo samo potpisati da smo suglasni. Slažem se s time da prestane plaćati, ali mi nije jasno zašto je jedini način tužba?

Sve navedeno je točno, jer je zakonski tako regulirano.

prije 9 minuta, 345678 je napisao:

Može li zaista tražiti taj novac natrag ili se smatra da ga je plaćao dobrovoljno, budući da je znao da više nema uvjeta za alimentaciju?

Može tražiti povrat, jer je i brat znao da mu ta sredstva ne pripadaju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 5 sati , Borbena7 je napisao:

Kako plaća? Naveli ste putem ovrhe, na što točno pri tome mislite?

 

Ima ovrhu na plaću, njegov poslodavac svaki mjesec automatski uplaćuje tih 4000 kn mojoj majci.
 

Novac sjeda majci na račun. A za povrat preplaćene alimentacije bi onda trebao tužiti mog brata, a ne majku, ako sam dobro shvatila?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 10 sati , Borbena7 je napisao:

Kako plaća? Naveli ste putem ovrhe, na što točno pri tome mislite?

Sve navedeno je točno, jer je zakonski tako regulirano.

Može tražiti povrat, jer je i brat znao da mu ta sredstva ne pripadaju.

Borbena nije potrebna tuzba, meni ste je takoder savjetovali. Rjesila sam sve jednostavnim zahtjevom za povlacenje ovrhe, kako mi je odvjetnik ciji sam savjet trazila, sugerirao, nikakvom tuzbom... 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 17 minuta, Marty121 je napisao:

Borbena nije potrebna tuzba, meni ste je takoder savjetovali.

Prije nego li me prozovete bilo bi lijepo da pročitate objave (nalaze se nešto ranije objavljene na ovoj istoj temi) na koje se pozivate i da vidite da do kraja komunikacije niste odgovorili na postavljene upite da bi Vam se mogao dati točan odgovor. 

prije 17 minuta, Marty121 je napisao:

Rjesila sam sve jednostavnim zahtjevom za povlacenje ovrhe,

 

prije 2 sati , Borbena7 je napisao:

Tada majka treba obavijestiti sud da povlači ovršni prijedlog i da traži hitnu obustavu postupka

Kako sam i navela, nakon što je korisnica objavila da se radi o naplati prisilnim putem u sudskom ovršnom postupku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Poštovani, 

U rujnu upisujem zadnju godinu fakulteta te redovito primam alimentaciju koja je određena sudskim postupkom. Molim Vas informaciju o tome kako treba postupiti nakon što završim narednu petu godinu,dakle kome se moram obratiti kako bih prekinula alimentaciju budući da ne bih htjela dobiti sudske troškove, ukoliko otac podigne tužbu, a meni i dalje dolazi alimentacija? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koliko sada imate godina? Na koji način dobivate alimentaciju, otac dobrovoljno uplaćuje na Vaš ili majčin račun ili? Čeka Vas zaposlenje po diplomiranju? Kada kažete da je alimentacija određena sudskim putem, da li tu mislite na pravomoćnu presudu s kojom je utvrđeno da je otac dužan mjesečno doprinositi određeni iznos na ime Vašeg uzdržavanja ili mislite na to da ste temeljem ovakve presude pokrenuli prisilnu naplatu u ovršnom postupku koji traje i danas? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Pozdrav,

Imam sestru staru 28 godina koja je završila studij prije cca godinu dana. Otac je za nju cijelo vrijeme plaćao alimentaciju (roditelji su se dogovorili prilikom razvoda braka, nije bilo tužbe). Otac je sve redovito plaćao i s njim smo u dobrim odnosima. Prije godinu dana mama i sestra išle su se raspitivati kako obustaviti isplaćivanje alimetacije koje sestra niti više treba niti želi. Slali su ih sa šaltera na šalter, te su im negdje rekli da sestra samo treba napisati izjavu da se odriče prava na alimetaciju (iako ga je zakonski već izgubila...) i ovjeriti kod javnog bilježnika, te predati na sud. Otac i sestra su otišli na sud s njenom izjavom da bi im tamo rekli da s tom izjavom ne mogu ništa i da otac mora podignuti tužbu protiv svoje kćeri. Nije mi jasno zašto se mora podignuti tužba kad nije bilo niti ovrhe, i otac i sestra se slažu oko svega, te se ocu već godinu dana trajnim nalogom vraća novac na račun (novac se uzme s njegovog računa i onda majka trajnim nalogom to vraća, mislim ludnica)? Da li stavrno treba podignuti tužbu glede na to da se stranke oko svega slažu i onda plaćati sudske troške??

Hvala unaprijed na odgovoru :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 19 minuta, wicked.vix je napisao:

Otac i sestra su otišli na sud s njenom izjavom da bi im tamo rekli da s tom izjavom ne mogu ništa i da otac mora podignuti tužbu protiv svoje kćeri.

Ispravno su Vam rekli da je Izjava neupotrebljiva.

prije 20 minuta, wicked.vix je napisao:

Nije mi jasno zašto se mora podignuti tužba kad nije bilo niti ovrhe, i otac i sestra se slažu oko svega, te se ocu već godinu dana trajnim nalogom vraća novac na račun (novac se uzme s njegovog računa i onda majka trajnim nalogom to vraća, mislim ludnica)?

Nešto tu ne štima. Tko i temeljem čega ocu plijeni novce sa računa? To morate točno utvrditi, doslovno nabaviti tu ispravu temeljem koje se provodi pljenidba.

prije 21 minuta, wicked.vix je napisao:

Da li stavrno treba podignuti tužbu glede na to da se stranke oko svega slažu i onda plaćati sudske troške??

Možda i neće trebati, ovisi o odgovoru na moje prethodno pitanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat , Borbena7 je napisao:

Ispravno su Vam rekli da je Izjava neupotrebljiva.

Nešto tu ne štima. Tko i temeljem čega ocu plijeni novce sa računa? To morate točno utvrditi, doslovno nabaviti tu ispravu temeljem koje se provodi pljenidba.

Možda i neće trebati, ovisi o odgovoru na moje prethodno pitanje.

Najljepša hvala na odgovoru, provjerit ću s roditeljima na osnovi čega se novac uzima s računa pa vam se još jednom javim.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na 03. 08. 2021. at 10:58, Borbena7 je napisao:

Može. Znači na osnovu čega tj. kakve isprave? Tko to radi FINA-a ili poslodavac? I da li im je na provedbu dostavljeno od strane majke ili od suda?

Pozdrav, ispričavam se, trajalo je neko vrijeme... naime poslodavac ocu automatski skida s plaće, otac i majka su se dogovorili prilikom razvoda braka da će otac plaćati 25% od plaće za uzdržavanje djeteta (prema tadašnjem zakonu) a odluku je donio sud (Presuda o razvodu braka - iz 2007 godine). Nakon toga 2012 godine u Centru za socijalnu skrb roditelji su se nagodili da otac plaća manju naknadu za uzdržavanje radi slabog imovinskog stanja i jer je sestra tad već studirala. Taj zapisnik u kojem su se nagodili je zadnji dokument. Dakle, ocu se svaki mjesec automatski sa plaće skida iznos i to čini poslodavac. Hvala još jednom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 sati , wicked.vix je napisao:

Poslodavcu na provedbu je dostavio sud prema presudi o razvodu braka

Teško da je poslodavcu sud dostavio presudu o razvodu braka, to je mogla samo majka ili sam otac? Moguće je da je sud donio rješenje o ovrsi na temelju presude o razvodu braka i da je tim rješenjem naložio poslodavcu da ocu plijeni plaću?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Pozdrav, ne bih želio otvarat novi topic, moje pitanje se djelomično isprepliće s temama gore .

Šta trebam napraviti, da bih sredstva za uzdržavanje uplaćivao direktno djetetu na račun?

Završilo je srednjoškolsko obrazovanje, punoljetno je, upisalo je studij, i načelno ja ne želim išta mjenjati osim na koga će se doznačivati sredstva.

Da li moram ići u novi spor, ili je dovoljno napisat neki podnesak ?

Hvala i LP

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 17 minuta, Borbena7 je napisao:

 Potrebna je tužba radi promjene odluke o uzdržavanju.

Na ovu temu je već bilo pitanja i savjet je bio da se sukladno sudskoj odluci pošalje podnesak sudu da je došlo do promjene uvjeta, tj. da je primatelj alimentacije sada punoljetna osoba i da se alimentacija uplaćuje direktno na njegov račun.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 30 minuta, S. Han je napisao:

Na ovu temu je već bilo pitanja i savjet je bio da se sukladno sudskoj odluci pošalje podnesak sudu da je došlo do promjene uvjeta, tj. da je primatelj alimentacije sada punoljetna osoba i da se alimentacija uplaćuje direktno na njegov račun.

Po traženju iz podneska se neće mijenjati pravomoćna sudska odluka.

Posve isto vrijedi kada se podneskom traži izmjena sudske odluke, jer su prestali uvjeti za obvezu uzdržavanja ili jer su se promijenile okolnosti, te su potrebe djece više ili manje, pa je potrebna izmjena u smislu povećanja ili smanjenja alimentacije. Sve se rješava tužbom u novom sudskom postupku, jer su ovi sudski postupci pravomoćno okončani.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na 16. 08. 2021. at 7:47, Borbena7 je napisao:

 Potrebna je tužba radi promjene odluke o uzdržavanju.

Ne znam da li mi se to uopće isplati. Posebice zato, što nekako imam dojam da dijete baš i nema neku volju za studiranjem. 

Čitam sve ovo gore, shvatio sam, da recimo nije upisala studij, ima pravo na još godinu dana uzdržavanja (ukoliko je ne zaposlena ) - pa je pitanje sljedeće, ako bi nakon godinu dana studija, odustala - ima li pravo na tih godinu dana uzdržavanja?

I ako bi to bilo tako, da li ona mora obavjestiti sud da je završila školovanje - ili općenito kako se završava taj proces uzdržavanja? Pitam jer imam i starije dijete, koje je blizu završetka studija. Pa nije valjda da ću ja morati utuživati svoju djecu jer su završila školovanje?

Mislim, čitam gore, djevojka ima 28g i prima alimentaciju koju ne želi. Pa sam zakon kaže da uzdržavanje traje  do navršene 26g života. 

 

Hvala na iscrpnim odgovorima :)

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 38 minuta, trc je napisao:

Ne znam da li mi se to uopće isplati. Posebice zato, što nekako imam dojam da dijete baš i nema neku volju za studiranjem. 

Stvar Vašeg dogovora.

prije 38 minuta, trc je napisao:

pa je pitanje sljedeće, ako bi nakon godinu dana studija, odustala - ima li pravo na tih godinu dana uzdržavanja?

Ima tj. još godinu dana od odustanka, prestanka školovanja.

prije 39 minuta, trc je napisao:

I ako bi to bilo tako, da li ona mora obavjestiti sud da je završila školovanje - ili općenito kako se završava taj proces uzdržavanja?

Ako dobrovoljno plaćate alimentaciju, onda se prestanak obveze treba utvrditi u sudskom postupku, odnosno opet tužbom.

prije 40 minuta, trc je napisao:

Pa nije valjda da ću ja morati utuživati svoju djecu jer su završila školovanje?

Utuživanje je s ciljem utvrđivanja prestanka Vaše obveze.

prije 41 minuta, trc je napisao:

Mislim, čitam gore, djevojka ima 28g i prima alimentaciju koju ne želi. Pa sam zakon kaže da uzdržavanje traje  do navršene 26g života. 

Kako rekoh, sud u sudskom postupku utvrđuje prestanak obveze, jer uvijek postoje iznimke od pravila.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 9 minuta, Borbena7 je napisao:

Stvar Vašeg dogovora.

Ima tj. još godinu dana od odustanka, prestanka školovanja.

Ako dobrovoljno plaćate alimentaciju, onda se prestanak obveze treba utvrditi u sudskom postupku, odnosno opet tužbom.

Utuživanje je s ciljem utvrđivanja prestanka Vaše obveze.

Kako rekoh, sud u sudskom postupku utvrđuje prestanak obveze, jer uvijek postoje iznimke od pravila.

Zar sve mora ići putem tužbe? Zašto je naš pravni sustav tako krut i neučinkovit? Zar ne možemo sukladno zakonu uplaćivati tj. prestati kad se za to ispune uvjeti, bez nepotrebnih tužbi i maltretiranja po sudovima? Tek ukoliko netko odstupa od zakonskih odredbi bismo trebali posegnuti za tužbom, zar ne?

Isto tako, sudske odluke bi trebale imati predviđene najčešće scenarije i navesti, na primjer, da po ostvarenju punoljetnosti, korisnici alimentacije automatizmom postaju primatelji iste.

Ovako ispada da za svaku sitnicu moramo ići preko tužbe pa me ne čudi da nam je sudstvo tako sporo i neučinkovito.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 6 minuta, S. Han je napisao:

Zar sve mora ići putem tužbe? Zašto je naš pravni sustav tako krut i neučinkovit? Zar ne možemo sukladno zakonu uplaćivati tj. prestati kad se za to ispune uvjeti, bez nepotrebnih tužbi i maltretiranja po sudovima? Tek ukoliko netko odstupa od zakonskih odredbi bismo trebali posegnuti za tužbom, zar ne?

Sud donosi odluku, a ne pojedinac. Mnogi prestanu samoinicijativno plaćati, jer su eto tako oni pročitali da u zakonu piše ili su tako protumačili zakon...

prije 7 minuta, S. Han je napisao:

Isto tako, sudske odluke bi trebale imati predviđene najčešće scenarije i navesti, na primjer, da po ostvarenju punoljetnosti, korisnici alimentacije automatizmom postaju primatelji iste.

Sudske odluke ne mogu predvidjeti sve moguće scenarije, jer bi u protivnom bile veličine zakona.

prije 8 minuta, S. Han je napisao:

Ovako ispada da za svaku sitnicu moramo ići preko tužbe pa me ne čudi da nam je sudstvo tako sporo i neučinkovito.

Ne preko tužbe, već preko suda. Pa to je zadaća suda. I ovakvi sporovi nisu sporovi koji se rješavanju 20-ak godina i koji su problem pravosuđa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Poštovani, molim Vas pomoć.

Dijete je punoljetno i počelo je raditi, cime su stečeni uvjeti za prestanak plaćanja uzdržavanja. Dali je jedina mogućnost što su mi rekli na sudu , da tužim dijete, ili postoji neka druga mogućnost da se to riješi bez nabijanja troškova. Inače s djetetom sam u svakodnevnom kontaktu i dogovoru.

Hvala

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...
Na 08. 03. 2020. at 23:04, Boto je napisao:

Poštovani.. Neznam dali je tema još aktualna i aktivna ali bih uistinu trebao pomoć.. Naime, razveden sam i imam djete iz prošlog braka kojemu sam redovno uplaćivao alimentacije iako s djetetom ni majkom nemam nikakav kontakt zbog njenog ponašanja (duga priča). Naime, djete je sada navršilo 25god i isao sam u poreznu provjeriti dali postoji Pk te ustanovio da je zaposlen na neodređeno još prošle godine. Prijašnje informacije koje sam dobio od prijatelja su bile da je upisao studij, međutim nisam siguran dali je studij i zavrsio jer je po PK upisana SSS.  Majka niti djete me nisu obavijestili o promjeni nastalih okolnosti, kao vjerovatno niti sud te ja još uvijek plaćam alimentaciju.  Znam da trebam podnijeti tužbu za prestanak plaćanja ali nigdje ne nalazim primjer tužbe kako da to sročim i predam zahtjev.  Nisam bio upoznat s prestankom skolovanja niti početkom prvog zaposlenja, jer s menom ne komuniciraju, imam li pravo tražiti povrat pretplaćenih djela s obzirom da su me ipak trebali obavijestiti jer sada ispada da sam ja zadnjih 4-5 godina uplaćivao a nisam trebao, naime uz to imam drugi brak i 2  mlb djece kojima sam zakidao zbog lošijeg financijskog stanja, a oni su mi presutjeli i uredno koristili bespravno stečenu alimentaciju. Molim vas pomozite mi s primjerom kako da napisem i savjetima.. Hvala 

Poštovani! Sudskim putem obustavio sam danju naplatu alimentacije. Naime na presudi suda donešena je odluka da je s danom 05.06.2020 prestala obveza uzdržavanja  Naime, s obzirom da je presuda donesena na takav način da se s određenim datumom prestaje s obvezom uzdržavanja a proces spora je trajao godinu dana i meni se i dalje naplaćivala alimentacija za vrijeme spora, zanima me sljedeće. Pri novom tužbenom zahtjevu vezano uz povrat financija imam li pravo tražiti povrat pretplaćene alimentacije samo za vrijeme od 05.06.2020 nadalje do okončanja isplate ili za cijelo razdoblje od kada je zapravo djete prestalo s redovnim skolovanjem o čemu nisam bio obavješten kao niti sud?

Na 10. 03. 2020. at 11:07, Borbena7 je napisao:

Prije svega Vi trebate prikupiti točne informacije, a koje ćete onda priložiti uz svoju tužbu i tužbeni zahtjev. To znači da se sukladno čl. 291. Obiteljskog zakona, trebate obratiti fakultetu i poslodavcu, te od njih tražiti detaljan odgovor o statusu studenta, odnosno o radnom odnosu. 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 8 sati , Boto je napisao:

Pri novom tužbenom zahtjevu vezano uz povrat financija imam li pravo tražiti povrat pretplaćene alimentacije samo za vrijeme od 05.06.2020 nadalje do okončanja isplate ili za cijelo razdoblje od kada je zapravo djete prestalo s redovnim skolovanjem o čemu nisam bio obavješten kao niti sud?

Nema potrebe za novim tužbenim zahtjevom, jer se ovo ne rješava u parnici već u ovršnom postupku.

Imate pravo potraživati sve što je pretplaćeno od datuma koji je naveden u izreci presude. Očito ste tako postavili tužbeni zahtjev.

Na koji način je ovo naplaćeno? Bili ste ovršeni ili? I ako je bila u pitanju ovrha, koliko je prošlo od njene provedbe? Ovo pitam, radi utvrđivanja zastare za protuovrhu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...
prije 4 minuta, Ivanapenic je napisao:

Dobar dan zanima me kome se trebam javiti za prestanak placanja za dijecu jer poceli su raditi netreba vise hvala 

Na koji način se trenutno plaća alimentacija, da dobrovoljno uplaćujete svaki mjesec ili se radi o prisilnoj naplati u ovršnom postupku, ako je ovo posljednje o kakvom postupku je točno riječ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

upravo sad, Borbena7 je napisao:

Na koji način se trenutno plaća alimentacija, da dobrovoljno uplaćujete svaki mjesec ili se radi o prisilnoj naplati u ovršnom postupku, ako je ovo posljednje o kakvom postupku je točno riječ?

Pa ovrha je u pitanju jer odbija od njegove penzije vojne sada neznam kome se trebam obratiti da prestane !

prije 1 minutu, Ivanapenic je napisao:

Pa ovrha je u pitanju jer odbija od njegove penzije vojne sada neznam kome se trebam obratiti da prestane !

U pitanju je Alimentacija ali dijeca rade tako da vise netreba placati 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 minutu, Ivanapenic je napisao:

Pa ovrha je u pitanju jer odbija od njegove penzije vojne sada neznam kome se trebam obratiti da prestane !

1. O kakvoj ovrsi je riječ - sudskoj ili izvansudskoj tj. da je ovršna isprava izravno dostavljena na naplatu HZMO?

2. Da li ima zaostataka na ime alimentacije ili se redovno naplaćuje svaki mjesec po dospijeću?

3. Što djeca kažu vezano za prestanak obveze?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pozdrav svima... imam jedno pitanje: kada dijete navrši 18 godina starosne dobi, odnosno punoljetnost, tada prestaje obveza plaćanja redovite alimentacije ukoliko se dijete zaposli?

ako se dijete nastavi školovati na fakultetu, tada je obveza nadmirivanja alimentacije do max. 26 godine djeteta - jesam li u pravu?

što u slučaju kada dijete ide u srednju školu i npr. u toku ljetnih praznika/sezone radi nekakav privremeni sezonski posao - postoji li tada obveza plaćanja uzdržavanja?

treće - ukoliko dijete nakon 18.-te godine nastavi školovanje na fakultetu, kako sam gore spomenuo, postoji i pravna obveza namirivanja uzdržavanja/alimentacije; no, pošto je tada dijete punoljetno, može se li se direktno na djetetov tekući/žiro račun uplaćati iznos alimentacije, dakle; da se izuzme roditelja primatelja alimentacije, a kako bi se izbjegla plaćanja roditelju na njegov vlastiti račun, već s željom uplate na račun djeteta?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 sati , aleeen je napisao:

pozdrav svima... imam jedno pitanje

Bilo bi dobro da su pitanja konkretna, a ne ovako općenita.

prije 2 sati , aleeen je napisao:

kada dijete navrši 18 godina starosne dobi, odnosno punoljetnost, tada prestaje obveza plaćanja redovite alimentacije ukoliko se dijete zaposli?

Može i ne mora biti. Ovisi, da li se i dalje redovno školuje, ako se ne školuje koliko je prošlo od završetka školovanja. Zatim, da li su mu ta primanja dostatna za uzdržavanje...

prije 2 sati , aleeen je napisao:

ako se dijete nastavi školovati na fakultetu, tada je obveza nadmirivanja alimentacije do max. 26 godine djeteta - jesam li u pravu?

Opet, ovisi. Da li se redovno školuje, da li radi uz posao...

prije 2 sati , aleeen je napisao:

što u slučaju kada dijete ide u srednju školu i npr. u toku ljetnih praznika/sezone radi nekakav privremeni sezonski posao - postoji li tada obveza plaćanja uzdržavanja?

Da, postoji prema pravomoćnoj presudi koju imate, a dijete je dužno pridonositi svom uzdržavanju sa zarađenim novcem.

prije 2 sati , aleeen je napisao:

treće - ukoliko dijete nakon 18.-te godine nastavi školovanje na fakultetu, kako sam gore spomenuo, postoji i pravna obveza namirivanja uzdržavanja/alimentacije; no, pošto je tada dijete punoljetno, može se li se direktno na djetetov tekući/žiro račun uplaćati iznos alimentacije, dakle; da se izuzme roditelja primatelja alimentacije, a kako bi se izbjegla plaćanja roditelju na njegov vlastiti račun, već s željom uplate na račun djeteta?

Može, na način da se traži u tom dijelu izmjena sudske odluke.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na 19. 11. 2021. at 18:18, Borbena7 je napisao:

1. O kakvoj ovrsi je riječ - sudskoj ili izvansudskoj tj. da je ovršna isprava izravno dostavljena na naplatu HZMO?

2. Da li ima zaostataka na ime alimentacije ili se redovno naplaćuje svaki mjesec po dospijeću?

3. Što djeca kažu vezano za prestanak obveze?

 

Dijeca su pocela da rade sve u redu je placao 20 godina On je u penziji znaci da mu mirovinsko skida a sada ja trebam preko suda da zatražim prekid !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 sati , Ivanapenic je napisao:

Dijeca su pocela da rade sve u redu je placao 20 godina On je u penziji znaci da mu mirovinsko skida a sada ja trebam preko suda da zatražim prekid !

Da bi dobili odgovor potrebne su minimalne informacije u vidu odgovora na postavljena pitanja!
Također, dodatna pitanja: Koliko djeca imaju godina? Koliko dugo rade? Da li su to redovna i dostatna primanja za njihovo uzdržavanje? Školuju li se uz rad?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...
prije 48 minuta, korisnik288 je napisao:

Zanima me ukoliko je sud donio odluku o prekidu placanja alimentacije

Kako točno glasi izreka te sudske odluke?

prije 49 minuta, korisnik288 je napisao:

potrebno odluku o obustavi dostavljati u finu ili to sud salje fini i ako je potrebno dostaviti tko to treba napraviti? 

Kako je pokrenuta ta ovrha?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 tjedna kasnije...

Poštovani,djeca su navršila 18g. i završila školu,da li je otac dužan prijaviti išta sudu za prestanak plaćanja obaveze uzdržavanja tj alimentaciju (sam uplaćuje svaki mjesec uredno na račun njihove majke)ili može jednostavno prestati plaćati bez ikakvih obaveza? Djeca se dalje ne žele školovati nakon srednje škole i aktivno ne žele tražiti posao.

uređeno: od mare2023
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 sati , mare2023 je napisao:

Poštovani,djeca su navršila 18g. i završila školu,da li je otac dužan prijaviti išta sudu za prestanak plaćanja obaveze uzdržavanja tj alimentaciju (sam uplaćuje svaki mjesec uredno na račun njihove majke)ili može jednostavno prestati plaćati bez ikakvih obaveza? Djeca se dalje ne žele školovati nakon srednje škole i aktivno ne žele tražiti posao.

Punoljetno dijete koje je završilo obrazovanje, a ne može se zaposliti, roditelji su dužni uzdržavati još godinu dana nakon prestanka obrazovanja, ako dijete nije navršilo 26. godina života. Nakon toga tj. kada se ispune uvjeti za prestanak obveze uzdržavanja, otac treba sudskim putem tražiti da se ovo i utvrdi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...
  • 7 mjeseci kasnije...
Dana 12. 10. 2021. u 17:59, Borbena7 je napisao:

Onda je sada na Vam da iskoristite pravo na protuovrhu. Pogledajte čl.62. - 64. Ovršog zakona.

Poštovana..  uzeo sam odvjetnika kako bih zatražio povrat pretplaćenih sredstava. Naime, on je podnio tužbu s kojom traži povrat uz tvrdnju da treba vještačenje suda o visini duga i da protuovrha ne može ići bez toga. Ono što se u međuvremenu događa je da se zakazuje ročište gdje punoljetno djete ukazuje sudu da je novac uplaćivan na račun majke i da se protivi tužbi uz navod da novac nije dobivao.  Ovrha se provodila prisilnom naplatom na mirovini po ovrhovoditelju tada mldb djetetu a zastupanici majci. Sada mi nije jasno u ovom mom slučaju, dali je pretplaćen novac dužno vratiti djete ili majka s obzirom da je novac bio uplaćivan na njen račun?

Koliko sam pročitao po OBZ stranke u postupku su djete i roditelj i mislim da se ovdje radi samo o odugovlačenju postupka, no neznam.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Ukoliko bi mi netko mogao odgovoriti.....

U jako slabom kontaktu sam sa djetetom i njenom majkom i nikako ne mogu doći do podatka da li je djete upisalo studij nakon završene srednje škole ili nije. Nakon mojih uzaludnih pokušaja da to saznam i od djeteta i od njene majke sam dobio isti odgovor..."šta te briga" . Kontaktirap sam i centar za socijalnu skrb te im to rekao pa su mi rekli da oni tu ništa ne mogu te da se obratim sudu. Moje je mišljenje da je ipak CZSS ipak mjerodavan za pružiti takvu informaciju ocu. Djete je punoljetno te je ionako trebalo obavjestiti oca tj. mene o školovanju. Prema nekim mojim informacijama djete nije upisalo redovni studij. Da li je pametno podnjeti zahtjev sudu za prestankom plaćanja alimentacije? Alimentaciju plaćam na temelju sudske odluke ali sam naložio poslodavcu da mi je skida direkno s plaće u korist računa djetetove majke.

Hvala na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vi kao otac uzdržavatelj imate pravo od svih instituacija na te informacije. Uputite zahtjev sa upitom fakultetu, možete i hzmo radi evidencije dali je djete u radnom odnosu!! Podatke su Vam dužni dati sukladno obiteljskom Zakonu. Tek kad utvrdite da se ne školuje možete podnjeti tužbu za prestanak plaćanja sudu, u suprotnom ukoliko sud utvrdi da ste u obvezi past će vam na teret sudski troškovi

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Pozdrav svima.

Pitanje,moj bivši muž plaća alimentaciju za sina trajnim nalogom sa svoje plaće(tako je sam posložio nakon presude suda o razvodu i visini alimentacije).Presuda je bila na 25%od plaće tada je to iznosilo 900 kn,sam je kasnije digao na 1000kn iako već više od 10 godina ima plaću preko cca 15 000 kn/ 2 000eura,s tim da nikada nije priznao i rekao kolika mu je plaća.Ja ga nisam tužila za povećanje,nisam bila u financijskim mogućnostima platiti tužbu i odvjetnika(bila sam ostala bez posla,otplaćivala auto kredit CHF,još otplaćujem stambeni kredit CHF).Sin nam je punoljetan,završio trogodišnju srednju školu,upisao četvrti stupanj komercijalista na Učilištu,uz plaćanje,a zaposlio se u skladištu jedne firme na ugovor na određeno,u planu mu je upisati i fakultet,uz plaćanje.Moj bivši muž želi tužiti sina za prekid plaćanja alimentacije iako sin i dalje pohađa školu i planira upisati fakultet,sve uz plaćanje.Postoji li obveza nastavka plaćanja alimentacije ili je prestanak obveze opravdan unatoč školovanju uz posao na Ugovor na određeno? Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 50 minuta, Dent.teh je napisao:

Sin nam je punoljetan,završio trogodišnju srednju školu,upisao četvrti stupanj komercijalista na Učilištu,uz plaćanje,a zaposlio se u skladištu jedne firme na ugovor na određeno,u planu mu je upisati i fakultet,uz plaćanje.

Sin i dalje živi s Vama? Nastavak školovanja je bio bez prekida? Može li se sam uzdržavati s tom plaćom? Do kada ima sklopljen ugovor o radu i zašto je ugovor na određeno vrijeme?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija