Jump to content

Sredstva zajedničke pričuve


Marja

Preporučene objave

prije 2 sati , Borbena7 je napisao:

Mogu, ako se pri tome radi na nečemu što je zajedničko npr. instalacije.

Hvala.

U konkretnom slučaju nema nikakvih zajedničkih instalacija ukopanih u zemlju. Hipotetski, ukoliko se radi o nečemu na što vlasnik svojim postupanjem nije mogao utjecati (klizište, odron, upojni bunar ispod parknog mjesta), mogu li se i onda popravci vršiti sredstvima zajedničke pričuve?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne. Nije bilo klizišta. Zgrada je na ravnom terenu i u bližoj i daljoj okolici nema klizišta. U jednom trenutku se na samo jednom mjestu, na početku parkinga, otvorila rupa (odokativno 50 - 60 cm dubine) koju je vlasnik zatrpao. Koliko se vidjelo, u rupi nije bilo nikakvih cijevi, a sama pozicija rupe je prilično udaljena od temelja zgrade. Sada se postavlja pitanje tko je dužan snositi popravak ako se tako nešto ponovno dogodi. Predstavnik sam suvlasnika pa želim ostalim suvlasnicima transparentno objasniti što kaže zakon po tom pitanju. Hvala na trudu :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po ovome što navodite, ovo ne bi bilo za podmirivanje troškova iz pričuve. Kada kažete da je vlasnik zatrpao rupu, na koga mislite pod vlasnikom, stanara ili? Npr. da se ta rupa otvorila u vrtu koji je sastavni dio stana jednog od suvlasnika, a kroz vrt prolaze kanalizacijske cijevi, tada je to za podmirivanje iz sredstava pričuve. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, pod vlasnikom mislim na (zemljišno-knjižnog) vlasnika stana i parking mjesta (posebnog dijela), a koji je ujedno kao i mi ostali, suvlasnik u određenom omjeru zajedničkih dijelova. Sve jasno - ukoliko se na posebnom dijelu nekretnine nalazi zajednička infrastruktura, popravci se mogu izvršiti sredstvima zajedničke pričuve. Za sve ostalo odgovoran je vlasnik.

Također imam informaciju da se radovi na posebnim dijelovima mogu namirivati sredstvima zajedničke pričuve ako tako odluče suvlasnici. Treba li se tako nešto regulirati Međuvlasničkim ugovorom i koliko je % potpisa potrebno skupiti (ili se postotak potrebnih potpisa može proizvoljno odrediti u Međuvlasničkom ugovoru)? Što na to kaže zakon?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat, Marja je napisao:

Također imam informaciju da se radovi na posebnim dijelovima mogu namirivati sredstvima zajedničke pričuve ako tako odluče suvlasnici. 

Vjerujem da mislite na poslove izvanredne uprave, pa pogledajte čl. 87. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima.

prije 1 sat, Marja je napisao:

Treba li se tako nešto regulirati Međuvlasničkim ugovorom i koliko je % potpisa potrebno skupiti (ili se postotak potrebnih potpisa može proizvoljno odrediti u Međuvlasničkom ugovoru)? Što na to kaže zakon?

Zajednička pričuva je uređena Zakonom o vlasništvu i drugim stvarnim pravima. Pogledajte od čl. 85., pa ako imate pitanja slobodno se javite. Sve što je u zakonu nije potrebno ponovno regulirati Međ. ugovorom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 11 minuta, Borbena7 je napisao:

Vjerujem da mislite na poslove izvanredne uprave, pa pogledajte čl. 87. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima.

 

Ne, ne mislim na poslove izvanredne uprave. Upravitelj mi je rekao da u praksi imaju slučajeve gdje su se suvlasnici dogovorili i npr plaćaju servisiranje plinskih bojlera po stanovima (posebnim dijelovima) iz sredstava pričuve. I da se tako mogu dogovoriti međusobno za bilo što što nije nužno i zajedničko vlasništvo. Zato sam malo zbunjena jer zakon kaže jedno, Upravitelj kaže drugo, a ja sam na sredini jer moram suvlasnicima transparentno izložiti opcije i mogućnosti.

Hvala puno na pomoći, pogledat ću pa se javim :-)

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 14 minuta, Marja je napisao:

Zato sam malo zbunjena jer zakon kaže jedno, Upravitelj kaže drugo, a ja sam na sredini jer moram suvlasnicima transparentno izložiti opcije i mogućnosti.

U ovakvim slučajevima u dogovoru sa Upraviteljem sazovete sastanak stanara, i jednostavno prepustite pravnoj službi Upravitelja da u pogledu pravnih pitanja informira suvlasnike. Kao prvo, plaćate ih za to, a kao drugo na ovaj način ne preuzimate Vi odgovornost, već Upravitelj. Iako ste predstavnik stanara, to ne znači da morate biti pravni stručnjak. Prebacite lopticu na pravnu službu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija