Jump to content

Darovni ugovor, ostavinska, stvari u stanu, tekući račun


IvancicaMargareta2013

Preporučene objave

Prijateljici (jedinici) je prije tri godine, otac  darovnim ugovorom darovao stan.  Svi (i prijateljičin suprug) žive u tom stanu zajedno gotovo 30 godina. Majka joj je bila upoznata s darovinm ugovorom.  Odmah po ovjeri ugovora upisala se u zemljišne knjige. Majka se u međuvremenu teže razbolila, te se uslijed fizičke boli promijenila i psihički. Već ranije naglašen ego dodatno se povećao.  Kćer sa suprugom  vodi brigu o roditeljima koji su u osamdesetim godinama života,  ali ne na kraljevski zahtjevan način na koji bi to majka po novonastaloj situaciji (sukladno bolesti) željela (a taj način bi bio 24 sata na raspolaganju, bez kćerinog prava na život).  Otac je prosječnih zahtjeva i zadovoljan sa svime.  Kćer, kao i majka imaju punomoć na očev račun u banci više od 20 godina.  POsljednjih 15 godina kćer i suprug su kompletno preuzeli plaćanje režija i održavanje stana. Majka u svojoj bolesti (kćer joj predlaže da razmisli o smještaju u dom obzirom na njenu zahtjevnosti i na zdravstveno stanje), bez dogovora ni sa ocem ni sa kćeri, počinje posljednjih godina nasjedati na preprodavače, promjene operatera el. energije, telefona i sl. ,bankarska ulaganja koja ne razumije sa sredstvima očeva računa. Kćer s namjerom da spriječi daljnje radnje takve vrste, prebaci dio novaca sa očevog računa na svoj račun (uz očevo znanje, i ta sredstva ne koristi).  Taj potez je jako uznemirio majku. U svojoj ljutnji počela je negirati i da nije bila upoznata da je  darovni ugovor potpisan (kćeri jedinici koju je do nedavno obožavala). Nedavno je preminuo otac.  Majka je odmah nakon smrti prebacila sva akumulirana sredstva s očevog računa na svoj račun. Kroz neko vrijeme će i ostavinska rasprava. 

Da li će javni bilježnik spominjati darovni ugovor ili ne? Da li je taj ugovor ili darovani stan predmet ostavinske rasprave obzirom da je darivanje bilo prije tri godine? 
U darovnom ugovoru nisu spominjane nikakve stvari iz stana (kojih zapravo pokojnik nije ni imao (osim sitnica, obuće i odjeće), obzirom da je kćer stan preuredila i namjestila prije 10 godina) da li će se spominjati stvari?. 
Može li majka osporiti darovni ugovor?
Da li će račun sa 0 kn biti predmet rasprave kao i neisplaćena mirovina za mjesecu kojem je otac umro.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 22 sati , IvancicaMargareta2013 je napisao:

otac  darovnim ugovorom darovao stan.

Jel stan bračna stečevina vaših roditelja.

 

prije 22 sati , IvancicaMargareta2013 je napisao:

Da li će javni bilježnik spominjati darovni ugovor ili ne? Da li je taj ugovor ili darovani stan predmet ostavinske rasprave obzirom da je darivanje bilo prije tri godine? 

Stan neče činiti ostavinu,obzirom da trenutkom smrti vašeg oca nije činio njegovu imovinu,no majka može tužbom osporavati ugovor,ovisno o tome da li je konkretni stan predstavljao bračnu stečevinu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, IvancicaMargareta2013 je napisao:

Ima li kćerkin suprug kakva prava na stan, obzirom da i on tu živi i ulaže gotovo 30 godina.

Suprug treba imati u vidu da ulaže u imovinu svoje supruge,no ukoliko bi majka kojim slučajem utvrdila svoje pravo vlasništva na konkretnom stanu,kćerka i njen suprug bi eventualno za period unazad 5 godina (opći rok zastare ) mogli potraživati povrat uloženog razmjerno majčinom suvlasničkom dijelu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija