Jump to content

Uzdržavanje djeteta


Dina0209

Preporučene objave

Nikako se ne možete dogovoriti?

Jedino što mi pada na pamet je da zatražite donošenje privremen odluke skrbi za dijete do donošenja pravomoćne i stalne odluke, no to trebate u CZSS pokrenuti postupak obveznog savjetovanja i medijacije, radi možebitnog potpisivanja Plana o zajedničkoj roditeljskoj skrbi....

No, kako navodite, on nema stalna primanja, tj. radi na crno, u tom slučaju, sukladno odredbama ObZ, uzdržavanje djece mogli bi zatražiti od njegovih roditelja (bake i djeda), kako bilo da bilo, ako se ne možete dogovoriti, trebate se javiti nadležnom CZSS radi njihovog daljnjeg postupanja, jer bez njih ništa..

Sretno...!

 

uređeno: od Željac047
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana Diana0209, sve što bi Vam, vjerujem, bilo tko od nas ovdje, napisao, bilo bi "površno i nagađanje", kažem jedino Vam je ispravno, ako je sporazum nemoguć, da se javite nadležnom CZSS, te pokrenete postupak provođenja obveznog savjetovanja i medijacije, a u kojim postupcima može, a i ne mora, doći do dogovora i potpisivanja Plana o zajedničkoj roditeljskoj skrbi, zatražite donošenje privremene odluke, a ako niti to neće biti ostvarivo (ako se niti tada ne dogovorite), onda bez suda ništa...

Sretno još jednom...!

uređeno: od Željac047
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...
prije 1 sat , TomicaZG je napisao:

Gospodine Željac047, možete mi objasniti zašto bi baka i djed morali plačat uzdržavanje unuke ili unuka pored živih i punoljetnih roditelja? 

Jer tako predviđa Obiteljski zakon koji kaže da ukoliko roditelj kojem je, primjenom čl. 310. ObZ, određeno plaćanje uzdržavanja za dijete nema dostatnih sredstava  ili iz kojeg drugog razloga ne plaća uzdržavanja, može se ići tužbom da umjesto njega plaćaju uzdržavanje njegovi roditelji (baka i djed djeteta), no samo za buduće, redovne, obroke, ne i naplatu zaostataka koji su nastali neplaćanjem roditelja obveznika placanja uzdržavanja

uređeno: od Željac047
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako mu odlukom suda bude određeno plaćanje uzdržavanja (alimentacije) za dijete i ako on tu odluku. iz bilo kojeg razloga, ne poštuje, da...majka djeteta, kao zakonska zastupnica djeteta, može ići prijedlogom da se odredi plaćanje uzdržavanja njegovim roditeljima, baki i djedu, umjesto njega, naravno, ako oni imaju dostatnih sredstava za to..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tu je odgovornost jedino i isključivo roditelja a ne bake i djeda. Baka i djeda sigurno nisu utjecali na rođenje unuke ili unuka. Siguran sam, da država ima bolje načine kako prisilit oca djeteta da plaća svoje obaveze a ne teretit baku i djeda i to još ovrhom kao da su oni nešto krivi. Di su prava  bake i djeda? Zašto se njih ništa ne pita u ovakvoj situaciji? Dali oni to žele ili ne? Shvačam za dobrobit djeteta ali mislim i smatram da je to odgovornost isključivo roditelja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani Tomica, cijenim Vaše razmišljanje, ali ću Vam odgovoriti protupitanjima, što je tu krivo dijete koje je, ne svojom krivnjom, došlo na svijet i sada roditelja, koji je glavni krivac, baš briga za to nedužno djetešce, pa mora ga se na neki način zaštititi od tih i takvih osoba, da ne kažem, roditelja, i zagantirati mu ostvarivanje njegovog prava i njegovu dobrobit...bilo bi najbolje, jadnostavno, "dići ruke" od tog nedužnog stvorenja, da li bi to bilo u redu?

Zakon je tu jasan, štiti se to djetešce i njegovo pravo na navedeni način, a kako Vam je napisao i poštovani G-man, baka i djed će od svog sina, koji je glavni "krivac", a izbjegava svoju odgovornost, moći naplatiti svoje dugovanje putem tzv. Verzijskog zahtijeva, a od koga bi to nedužno djetešce moglo naplatiti i ostvariti svoje pravo, od države, od svih nas?

Tragom Vašeg shvaćanja postavljm Vam pitanje, a što smo svi mi tu krivi, zašto bi mi svi, tj. država, snosili krivnju za nečiju neodgovornost i nemar za njegovo nedužno dijetešce?

Poštovani, postavlja se čitav niz pitanja i zato bi se ja zaustavio na tome, jer je Obiteljski zakon u takvim slučajevima kristalno jasan...

Hvala na razumijevanju uz lp.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija