Jump to content

odbacen prijedlog za sporazumni razvod - pomoc


mihi14

Preporučene objave

Pozdrav

sud je na rocistu utvrdio kako predlagatelji za razvod braka nemaju niti su ikada imali zajednicko prebivaliste, te obzirom da, kako pise u rjesenju, na cl.455 st 1 obiteljskog zakona propisuje iskljucivo nadleznost suda prema zadnjem zajednickom prebivalistu stranaka, a u konkretnom postupku stranke ne zadovoljavaju ovaj uvjet, te je sud odbacio njihov zahtjev kao nepodoban za postupanje. također sud utvrdjuje kako je prebivaliste predlagateljice na jednim, a prebivaliste predlagatelja na drugom podrucju opcinskog suda (zagreb/novi zagreb) i nije moguce utvrditi mjesnu nadleznost suda sukladno naprijed navedenom clanku OZ koji je lex specialis u odnosu na zakon o parnicnom postupku.

sto i kako dalje? koji sud, ponovno sporazumni, tuzba? 

 

unaprijed hvala

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, iskreno malo neobična, a i zanimljiva, situacija, jer i čl. 54. st. 1. ZPP-a, kao i citirani članak Obiteljskog zakona (čl. 455. st. 1.) predviđa da se,  u  bračnim sporovima radi razvoda i poništaja braka, mjesna nadležnost određuje prema posljednjem zajedničkom prebivalištu stranaka ili općemjesni sud, dok se u čl. 46. i čl. 47. ZPP-a, koji opisuju općemjesnu nadležnost, kaže da je mjesno nadležan sud koji je općemjesno nadležan za tuženika, a pošto ovdje nema tuženika, iskreno zanimljiva situacija.......moj savjet Vam je da angažirate odvjetnika koji će Vam to, najbolje za obadvoje, znati odraditi, no, možda neko zna i koju drugu mogućnost i opciju...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam na odgovoru.

Dali to znaci da se po OZ sporazumno mogu razvesti samo stranke koje su imale/imaju zajednicko boraviste? Jer dalje se spominje ZPP i pokretanje tuzbe, sto mi ne zelimo. Totalni sam laik, no meni to zvuci diskriminirajuce, odnosno ispada doslovno prisila na postupak koji je skuplji, dulji itd. Kako ostvariti pravo na sporazumni razvod? Pokretanje procesa tuzbe umanjuje strankama mogucnost financijskog uzdrzavanja zajednicke djece za slijedecih nekoliko mjeseci... ili je bitnija mjesna nadleznost sudova koji se nalaze u istom gradu u kojem su i prebivalista obje stranke. U konacnici, stranke ce se razvesti na ovaj ili onaj nacin, stoga sam misljenja da je u interesu djece da se postupak sto prije okonca kako bi se regulirale sve prava i obaveze koje proizlaze rjesenjem o rastavi braka. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imate u ZPP-u čl. 69., koji kaže da ako je nadležan sud u RH, ali se ne može utvrditi koji, na prijedlog stranke će Vrhovni sud Republike Hrvatske odrediti koji će sud postupati u predmetu. Dakle, moj savjet je da pošaljete sporazumni zahtjev za razvo braka VSRH-u s popratnim prijedlogom da odredi stvarno i mjesno nadležni sud koji će postupati u Vašem predmetu s obzirom da nemate zajedničko prebivalište, a potrebno je razvesti brak (možete predložiti da to bude sud u novom zagrebu, jer oboje imate prijavljena prebivališta na području tog suda). 

Ako to učinite, molim Vas da nam povratno javite kakav je ishod bio.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 13 sati , mihi14 je napisao:

Hvala na savjetu

Nemamo oboje prebivalište u Novom Zagrebu, jedan je tamo, drugi u Zagrebu.

Pitanje, dali taj cijeli proces traje duže od ovog u kojem smo bili? 

Ako je moguća preporuka za odvjetnika u pp. Hvala vam.

U Zagrebu sve dugo traje, vjerojatno će i ovo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija