Jump to content

predporez - što je to?


HrvojeTK

Preporučene objave

Poštovanje!

Zanima me kako funkcionira "prebijanje PDV-a? Kužim da je to primjenjivo samo za one u sustavu PDVa te da se ne da odbiti predporez za neke stvari tipa reprezentacija, gorivo i sl.

OK, takav obveznik izdaje fakture na kojima je naveden PDV. Npr izda Mjesečno x faktura na kojima je zbroj PDVa 100 novaca. Isti mjesec kupi gomilu dobara gdje je platio u zbroju 80 novaca. Da li to znači da je državi dužan uplatiti 20 novaca, umjesto 100?

I dodatno, da li to odbijanje funkcionira na bazi mjeseca ili npr. tih 100 novaca PDVa tvrtka je naplatila preko faktura u siječnju, a kupovala je namještaj u prosincu, pa se može i to prebiti iako nije iz istog mjeseca?

Hvala!

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vi plaćate robu s PDV-om, to su Vaši ulazni računi. Ako se u sustavu PDV-a, za svoju robu ili usluge također izdajete račune, to su Vaši izlazni računi. Mislim da ste dobro zaključili, prebija se PDV iz Vaših ulaznih računa s PDV-om s Vaših izlaznih računa, i razliku ili uplaćujete državi, ili Vam ostaje kao preplata za idući mjesec. Funkcionira na bazi mjeseca, PDV obrazac se predaje do 20-og u mjesecu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Porezni obveznici upisani u registar mogu biti i tromjesečni obveznici pdv-a, ali samo ako ne obavljaju transakcije s Europskom unijom. Čim počnu poslovati s firmama iz drugih članica EU postaju mjesečni obveznici. Također, postaju mjesečni obveznici kada pređu neki prag isporučenih dobara i usluga.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovorima!

Ostalo mi je samo još ovo nejasno: kupim recimo danas namještaj koji ima svoj PDV. Slijedećih 6mj nema transakcija po računu i onda nakon 6mj izdam fakturu s PDVom koji je jednak onom PDVu koji sam platio s namještajem. Pretpostavljam da se tu ništa ne prebija, mora se sve na razini mjeseca desiti, tj. i kupnja namještaja i izdavanje fakture za moje usluge?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prebija se, ne mora biti u istom mjesecu.

PDV koji ste platitli kupovinom namještaja vama je pretporez. Nakon prijave pdv-a, možete od države zatražiti povrat pretporeza ili možete ostaviti da "stoji" te ga naknadno, kada ste izdali fakturu s pdv-om, iskoristiti za prebijanje s pdv-om koji trebate platiti državi. S knjigovodstvom provjerite nakon koliko točno vremena zastarijeva pravo na povrat ili korištenje pretporeza (radi se o godinama). Ljudi najčešće izbjegavaju tražiti povrat pretporeza jer ih je strah porezne kontrole.

uređeno: od NutCoco
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija