Jump to content

Potraživanje sredstava


Upit12345

Preporučene objave

Pozdrav!

Imam upit u vezi prodaje nekretnine (stana - u daljnjem tekstu ću ga nasloviti kao STAN 3) koji je bio na moje ime. Naime, stan je kupljen novcem od prodaje 2 stana (jedan je glasio na ime moje bake s majčine strane- U DALJNJEM TEKSTU STAN 1 a drugi na ime moje sestre U DALJNJEM TEKSTU STAN 2 - pravno su bili na njihova imena ali ustvari je novac bio od mojeg djeda s majčine strane).

STAN 3 je stavljen na moje ime jer ja tada (2011.godine) nisam imala nikakvu nekretninu na moje ime i porez za nekretnine nisam trebala platiti u cijelom iznosu nego samo dio.

U međuvremenu 2013. godine moja majka pozajmljuje iznos od 20000 kuna od jednog rođaka (nažalost ja potpisujem jer sam vlasnik STANA 3 da  u slučaju da mu ona ne vrati taj iznos upisuje se na nekretninu zabilježba i također ja sam obvezna vratiti novac). Naravno zbog njenog neplaćanja rođak šalje meni ovrhu na novčana sredstva te preko ovrhe namiruje dugovanje (naravno majka se nikad nije ponudila da bi mi pomogla u plaćanju dugovanja, nego je izbjegavala susret i razgovor samnom). Brisovnim očitovanjem nakon izvršenog plaćanja sa stana je skinuta zabilježba.

I stan se u siječnju 2019. prodaje za 77.000,00 eura. Kako sam ja vlasnik, potpisujem sve sa kupcima, a moja majka u svemu tome sudjeluje (s majkom nemam dobar odnos zbog određenih situacija iz djetinjstva, maltretiranja, njenih odlazaka u zatvor itd. Cijeli taj period brigu o nama - imam još sestru i 2 brata -  vode djed i baka s majčine strane). Kaparu koja se potpisivala u 12mj 2018.godine u iznosu od 7.700 eura dajem majci, te na dan potpisivanja kupoprodajnog ugovora iznos od 55.000 eura dajem majci i isti dan 35.000 kuna. Ostatak od 77.000 eura nekih 70.000 kn ostavljam sebi za namirenje svih njenih dugovanja (dugovanja koje sam isplatila rođaku, dugovanja za porez itd.). Majka se s time nije složila, optužila me za prevaru i najavila kako će me tužiti. Tek sad shvaćam da sam pogriješila što nisam ovjerila kod javnog bilježnika da sam joj predala kaparu 7.700 eura, iznos od 55.000 eura, te 35.000 kn. Također s njom u svemu sudjeluju i moja sestra (starija 3 godine) i 2 brata (mlađi od mene). Od njih 4 samo radi brat, te cijelo to vrijeme imam osjećaj da žele živjeti na tuđoj grbači i da su očito našli mene za to. I da napomenem kako sam ja udana već nekoliko godina i imam kćer.

Moje pitanje je da li postoji mogućnost tužbe od strane njih, mislim da žele dokazivati kako sam ja fiktivni vlasnik STANA 3 bila i kako oni svi imaju pravo na njega. I u tužbi će kako su mi naveli izjaviti da im ja nisam predala iznose od stana, nego da sam cijeli iznos sebi ostavila.

Naravno kad dođe do tužbe angažirati ću odvjetnika, ali zasad molim samo informaciju je li moguća uopće tužba od strane njih jer imam osjećaj da ću poludjeti dok ne saznam postoji li mogućnost ili ne.

Nadam se da sam razumljivo sve napisala.

Unaprijed hvala.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iskreno, nije mi jasno kako bi oni Vas, i temeljem čega, mogli tužiti za novčana sredstva od prodaje stana koji je bio u Vašem vlasništvu, Vi ste bili stvarni vlasnik stana (upisani u ZK kao vlasnik/ca) i mogli ste raspolagati sa njim kako ste htjeli, pa i prodati ga, što ste i učinili, i iskreno mi nije jasno zbog čega ste novčana sredstva od prodaje stana dali majci..,još ste Vi nju mogli tužiti za povrat sredstava koje ste vratili umjesto nje, po povratku istih..

Doduše, oni mogu ustati tužbom i osporavati Vaše stvarno vlasništvo navodeći da ste Vi bili samo fiktivni vlasnik, ali to treba i dokazati, a mislim da im je za to sada i prekasno, to su trebali učiniti (prigovarati) prilikom upisa Vas u ZK kao vlasnika/ce stana...

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Oprostite što tek sad odgovaram te se zahvaljujem na vašem odgovoru.

Ne znam na temelju čega bi me tužili, prijete mi da će me tužiti a kako sam totalni laik za pravo, zato sam i postavila ovdje upit.

Predala sam joj ostatak novca jer sam blesava kao i inače, stan je bio na moje ime i mogla sam sav iznos uzeti ali očito će me koštati što sam i dalje prema takvima dobra.

Uglavnom vi mislite da me zaista za ništa ne mogu tužiti? Strah me je toliko, jer mi doma šalju pisma, na posao pisma da vratim novac..ispadam kao najveći kriminalac. :(

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija