Jump to content

Kako sudu poslati prijedlog za razvod braka


NikitaBonnie

Preporučene objave

Pozdrav, imam sastavljen prijedlog za sporazumni razvod braka, sadrži podatke o meni,mužu i malodobnom djetetu, te odluku o skrbništvu i uzdržavanju. Pripadamo općinskom sudu u Splitu, da li taj prijedlog samo poštom pošaljem na adresu sudu, treba li odmah platiti pristojbu sudu ili to poslije na ročištu? Ujedno me zanima nakon što pristupimo savjetovanju u centru za socijalnu skrb mogu li se mijenjati uvjeti koje smo naveli u prijedlogu što se tiče viđanja oca,ako centar savjetuje drugačije? Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Morate prvo ići na centar za socijalnu skrb, proći postupak obveznog savjetovanja, dobiti potrebna izvješća o provedenom obveznom savjetovanju, i tek s tim papirima od centra ići na sud, ne ovako obrnuto (ti papiri vrijede 6 mjeseci). Ako se na centru uspijete dogovoriti, dobijete plan zajedničke skrbi za dijete i to je jedini dokument koji sudu treba da donese presudu o Vašem razvodu braka, uzdržavanju, susretima i druženjima i zajedničkoj skrbi za dijete. Tako da - centar Vam je prva stanica. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana Ruby, oprostite ali Vas ja moram dematirati, mogu i samostalno, bez CZSS sastaviti Plan o roditeljskoj skrbi sukladno čl. 106. st. 5. ObZ i isti, u izvanparničnom postupku (čl. 461. st. 1. ObZ)  dostaviti sudu na provjeru i odobravanje, citiram:

 

Plan o zajedničkoj roditeljskoj skrbi:

Članak 106. st. 5.  Plan o zajedničkoj roditeljskoj skrbi roditelji mogu sastaviti samostalno, u postupku obveznog savjetovanja, kao i u postupku obiteljske medijacije.

Članak 461.

Ako su roditelji postigli plan o zajedničkoj roditeljskoj skrbi iz članka 106. ovoga Zakona, izvanparnični postupak radi odobravanja plana pokreće se prijedlogom obaju roditelja,

Dakle, sukladno naprijed navedenom, primjenom čl. 106. st. 5., vezano za čl. 461. st. 1. Obiteljskog zakona, mogu samostalno sastaviti Plan o roditeljskoj skrbi, te na sudu, zajedničkim Prijedlogom, pokrenuti izvanparnični postupak radi provjere i odobravanja istog kako bi dobio svojstvo ovršne isprave...

Još jednom moje isprike.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ali moraju proći postupak obveznog savjetovanja, kao što i sami citirate, a postupak obveznog savjetovanja provodi, po čl. 321. Obiteljskog zakona, stručni tim CZSS-a nadležnog po mjestu djetetova prebivališta ili boravišta, ili zadnjeg zajedničkog prebivališta ili boravišta bračnih ili izvanbračnih drugova.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne moraju, imao sam takav slučaj, poglavito ako se radi o sporazumnom razvodu braka, sud će, ako smatra da bi bilo potrebito, uputiti supružnike u nadležni CZSS i provođenje postupka obveznog savjetovanja prije razvoda braka gdje se supružnci upoznaju, samo, sa posljedicama razvoda braka ne i u postupak medijacije, jer se isti provodi, posredovanjem medijatora, samo ako se ne mogu dogovoriti, tj. postići sporazum oko djece i sastaviti Plan o zajedničkoj roditeljskoj skrbi, a ako je isti sastavljen i ako je sud utvrdio da je u interesu djece, tj. odobrio ga, nema svrhe provođenja postupka obiteljske medijacije pri CZSS

uređeno: od Željac047
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, ako se radi o Tužbi, ne i Prijedlogu za sporazumni razvod braka, ako tužitelj takvo izvješće ne dostavi u roku od osam dana (čl. 379. st. 4.ObZ) sud će smatrati da je tužba povučena, a ako tužitelj ponovo podnese tužbu bez navedenog, sud će je odbaciti (čl. 379. st. 5.)..sve u redu, razumjeli smo se...:palac: 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Koliko to sud dozvoli, tj. dok se ne steknu zakonski uvjeti i utvrdi stvarno činjenično stanje kako bi sud donio odluku da se brak rastavi, jer mora paziti kako se presuda, u žalbenom postupku, nebi poništila zbog bitne povrede procesnog prava ili pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja o čemu sam pisao u jednoj drugoj temi kada je donesena Presuda po prvostupanjskom sudu poništena od strane drugostupanjskog suda i predmet vraćen na ponovo postupanje prvostupanjskom u postupku rastave braka u kojem protustranka nije dolazila na ročišta, a kad je presuda donesena, uložio je Žalbu koju je drugostupanjski sud uvažio i poništio presudu zbog bitne povrede procesnog prava...sam postupak, zajedno sa žalbenim postupkom, traje već više od dvije gidine i još nije završio i tko zna kada će..

uređeno: od Željac047
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija