Jump to content

Franšiza i marketing tj.plaćanje marketinga?


Glupanka

Preporučene objave

Pozdrav,

kao što vidite nova sam ovdje (zapravo i nisam, ali pošto stvarnno nisam dugo koristila legalis,zaboravila sam i nickname, i email i password pa sam se morala registrirati.
Imam pitanje za znalce, ali ne znam spada li to u radno,obavezno ili neko drugo pravo.

Stvar je ovakva. Potpisala sam ugovor o franšizi sa jednom tvrtkom ( ne želim spominjat ime jer mislim da nije bitno) i plaćam im mjesečnu naknadu za korištenje njihovog brenda i ostali stvari.
U jednom od članaka ugovora stoji koje koristi od njih ja za taj novac ima, pa je tako navedeno i "USLUGA MARKETINGA I PROMOCIJA USLUHE".
Kad je došao trenutak da ta ista tvrtka (davatelj franšize) novim korisnicima dje popuste po 50% ili na plaćanje karticom 20%, ispalo je tako da sve popuste snose primatelji franšize( a što i mjesečno nije mali iznos ).
Da li netko ima takvih iskustava, i da li ti popusti i umanjenja cijena trebaju pasti na moja ledja ili bi to išlo pod marketing i promociju usluge?

Ja smatram da bi to išlo pod promociju i marketing, jer isto tako  bi vlasnik mogao odrediti da njegova uža i šira familija,prijatelji,znanci,isl, ne plaćaju ništa, i svrstati to pod marketing i promociju, te na taj način sve svaliti na moja ledja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Premješteno u odgovarajući PF.

Pošto kod nas nema takve regulative, malo sam bacila oko na praksu sudova EU po pitanju ugovora o franchizingu, neke od zabranjenih ugovornih odredbi se tiču upravo nametanja minimalne i fiksne cijene proizvoda, ali bi mi definitivno trebalo više vremena da proučim cijelu materiju, pa Vam preporučujem da pogledate stručni članak u privitku, odakle crpim svoja saznanja.

Simunovic.pdf

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Oprostite na kasnom odgovoru, mjenjao sam providera, a nisam se mogla sjetit passworda.
Gdjo.Ruby hvala na linku.
Sad sam isla malo temeljitije iscitat ugovor i vjerojatno jer sam ga potpisivala s poznatom osobom, nisam obratila paznju na sve.
U jednom djelu ugovora stoji da je sav marketing, promocije i akcije uključen u cijenu franšiznih davanja.

Čitajući uz to ovaj PDF od Šimunovića, to bi značilo da me makar sam pod franšiznim ugovorom, ne može obavezati da ja snosim trošak "promocije" ili da idem ispod ekonomski isplative cijene,a samim tim, mogla bih tražiti povrat svih popusta koje sam odobravala?

Hvala još jednom na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija