Jump to content

Moja sestra i ja želimo kupiti stan...


Zvonimir1234

Preporučene objave

Poštovani, molim vas za savjet.

Moja sestra i ja želimo kupiti stan i upisati vlasništvo pola-pola.
Moja sestra ima nevjenčanog supruga i dvoje malodobne djece. Ja sam samac.
Moja sestra živi sa svojom obitelji, a u stanu koji bismo ona i ja kupili živio bih ja sam.

Iz toga me zanima sljedeće:
Ako moja sestra umre, tko nasljeđuje njenu polovicu stana? Njena djeca, tj. moje nećakinje?
Ako umrem ja samac, tko nasljeđuje moju polovicu stana?
Moramo li sestra i ja kod javnog bilježnika ovjeriti izjave da u slučaju njene smrti ja budem njen nasljednik, a u slučaju moje smrti da ona bude moja nasljednica?

U slučaju da ja kao samac postanem vlasnik cijelog stana, tko nasljeđuje stan nakon moje smrti?

Gdje su granice što se može, a što se ne može raditi sa svojom polovicom nekretnine kada su dvoje vlasnika? Npr. ja ne mogu prodati svoju polovicu stana nekome bez njene suglasnosti? Može li ona nekoga useliti u stan u kojem ja živim sam protiv moje volje zato jer je vlasnica pola toga stana?

Ako moja sestra meni proda svoju polovicu stana, da li to rješavamo preko normalnog kupoprodajnog ugovora? Ili nekako drugačije?

Kako da i ona i ja sebe pravno zaštitimo u situaciji gdje zajedno kupujemo stan na kojem ćemo vlasništvo imati pola-pola, a gdje ja mislim doživotno boraviti isključivo sam? Sa čime je ona naravno i suglasna.

Unaprijed hvala na odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako Vaša sestra umre prije, njezina djeca i izvanbračni drug nasljeđuju polovicu nekretnine na jednake dijelove (time da on može tvrditi da je njegova polovica njezine polovice s obzirom na izvanbračnu stečevinu) kao zakonski nasljednici, odnosno oporukom ona može odrediti oporučnog nasljednika.

Ako Vi umrete prije, ako nemate živih roditelja, nasljeđuje Vas sestra kao zakonski nasljednik, odnosno oporučno možete odrediti oporučnog nasljednika.

Ako Vas je sestra naslijedila kao oporučnog nasljednika i ona umre prije, pa Vi postanete samovlasnik nekretnine, tada Vas, ako nemate roditelja i djece, nasljeđuju nećakinje na jednake dijelove kao zakonske nasljednice.

Glede svog suvlasničkog dijela možete činiti sve samostalno, dakle, svoju polovicu možete prodati bez njezine suglasnosti, ako bi netko htio kupiti pola stana. Ona ne može vršiti posjedničke ovlasti glede stana (posjed je drugi par cipela u odnosu na vlasništvo, to je faktična vlast na stanu) ako je među vama dogovoreno da ćete Vi samostalno vršiti posjed: niti može useliti sebe niti nekoga. To možete regulirati kupoprodajnim ugovorom, gdje ćete reći da jedno od Vas ulazi u posjed stana koji će samostalno vršiti.

Sestra Vam može prodati ili darovati svoju polovicu stana, u oba slučaja se radi o uobičajenom kupoprodajnom ili darovnom ugovoru. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija