Jump to content

Rad za opce dobro ili zatvor?


anonimno

Preporučene objave

Dobar dan!

Prije par mjeseci sam "naguzio" gospodju koja je vozila ispred mene i teta mi zvala policiju. Bio na prekrsajnom sudu i dobio 550kn kazne (student sam, nekaznjavan, kazna je ispod najnize mjere propisane zakonom) i 200kn troskova. Ja to nemam za platiti i zelio bih to odraditi radom za opce dobro, da li je to moguce?

 

Citam zakon, pa mi nije jasno, da li se mogu odraditi kazne samo do 500kn ili i ove vise? Mogu ili i prekrsajne troskove odraditi? Evo, staviti cu taj clanak tu da ne trazite. Hvala Vam!

 

Članak 45.

 

(1) Ako počinitelj prekršaja kojem je izrečena novčana kazna ili globa u visini do 500,00 kuna u cijelosti ili djelomice ne plati izrečenu novčanu kaznu ili globu sud će donijeti odluku da se neplaćena novčana kazna ili globa s pristankom počinitelja zamje­njuje radom za opće dobro na slobodi.

 

(2) Rad za opće dobro na slobodi određuje se u trajanju koje je u razmjeru s izrečenom neplaćenom novčanom kaznom ili globom od najmanje tri do najviše deset radnih dana. Rok za izvršenje rada za opće dobro ne može biti kraći od jednog mjeseca ni dulji od šest mjeseci.

 

(3) Ako počinitelj ne pristane na zamjenu neplaćene novčane kazne ili globe radom za opće dobro na slobodi tada sud novčanu kaznu ili globu zamjenjuje zatvorom računajući svakih započetih 300,00 kuna novčane kazne ili globe za jedan dan zatvora, s time da najmanja mjera zatvora ne može biti kraća od tri dana, a najveća mjera zatvora kojom se zamjenjuje novčana kazna ili globa ne može biti dulja od trideset dana.

 

(4) Izrečena novčana kazna ili globa od preko 500,00 kuna prisilno se izvršava prema odredbama ovoga Zakona.

 

(5) Izvršenje mjere zatvora kojom je zamijenjena novčana kazna ili globa, odnosno rad za opće dobro na slobodi, odmah će biti obustavljeni ako počinitelj isplati ostatak novčane kazne ili globe nakon uračunavanja dijela te prekršajne sankcije koji odgovara izdržanoj mjeri zatvora, odnosno broju dana provedenih na radu za opće dobro na slobodi.

 

(6) Ako u roku od šest mjeseci od otvaranja postupka prisilne naplate, ne uspije prisilna naplata, izrečena novčana kazna zamijenit će se mjerom zatvora u skladu s odredbama ovoga Zakona.

 

(7) Ako kažnjena pravna osoba ne plati u određenom roku novčanu kaznu ili globu, ona će biti naplaćena prisilno.

 

(8) Ako je novčanu kaznu ili globu izreklo upravno tijelo koje vodi prekršajni postupak, ili drugo nadležno tijelo, osim suda, a počinitelj prekršaja ne plati novčanu kaznu ili globu u cijelosti ili djelomice, pod uvjetima i na način propisan odredbama ovoga članka, na zahtjev upravnog tijela koje vodi prekršajni postupak ili drugoga nadležnog tijela, odluku o zamjeni novčane kazne ili globe mjerom zatvora, donosi isključivo sud.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Budući je vama izrečena novčana kazna u iznosu od 550,00 kn vi ju ne možete odraditi radom za opće dobro na slobodi jer je zakonom propisano da se novčane kazne do (ključna riječ do) 500,00 kn mogu odraditi radom za opće dobro na slobodi uz pristanak kažnjenika. VAša novčana kazna prelazi taj iznos te se stoga naplaćuje na drugi način. U vašem slučaju izrečena neplaćena novčana kazna naplatit će se preko porezne uprave. Budući ste student, nemate redovitih primanja, neće se moći naplatiti na takav način, već će nakon što predmet proboravi na poreznoj upravi 6 mjesci, nadležni prekršajni sud će izrečenu novčanu kaznu zalmijeniti mjerom zatvora u trajanju od tri dana. Dobit ćete rješenje o tome. Troškove ne možete nikako odraditi. Oni se isto naplaćuju preko porezne uprave. Buduić ste kako sam navela nezaposleni ne mogu vam ju naplatiti jer nemaju na što sjesti, tj. na prihode ne mogu sjesti jer ih nemate. stoga će vjerovatno zastarjeti. osim ako imate volju platiti. nadam se da sam pomogla.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam puno na odgovoru, samo nesto ne razumijem; Vi mislite da ce mi zastarjeti i kazna i troskovi ili samo troskovi? Mislite da necu morati u zatvor? Nije da mi je problem ici u zatvor, nego mi glupo da to ostane u nekakvoj evidenciji i da jednog dana imam eventualne probleme oko zaposljavanja ili dobivanja vize! Hvala na odgovoru! :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

mozes ici u zatvor zato sto je minimalno 3 dana, i toliko ces ici s obzirom da je tvoja kazna 550 (kuzis od 500-900 kn je sigurno 3 dana...)

ali nije zgoreg napisati zalbu, jos ako je malo pismenija povecas si sansu za zastaru... ak ne, ovako i onako se ta rjesenja s vps-a koliko cujem dobivaju po godinu-2 nakon zalbe, tako da do tada mozda i skupis novce...

pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čisto sumnjam da će vam novčanu kaznu smanjiti. Trebali ste se žaliti na glavno tj. rješenje o kažnjavanju. SADa, budući ćete dobiti rješenje o zatvoru, žalba u jednu ruku nema svrhe. Visoki prekršajni sud RH ne odlučuje o visini kazne, ne upuštaju se u to, već procjenjuju da li je kazna zatvora pravilno zamijenjena. A najvjerovatnije će biti pravilno zamoijenjena. nema tu neke mudrosti. za kaznu od 550,00 kn to je tri dana zatvora.

možete se žaliti, ali te žalbe visoki prerkšajni sud rješava po kratkom postupku. iz iskustva govorim. a što se tiče troškova oni se isključivo naplaćuju preko prihoda, znači ako nemate pk karticu, nemaju vam otkuda uzeti te troškove. Vaša je dobra volja ako želite se dogovoriti o plaćanju. inače trškovi obično odlaze u zastaru. A što se tiče izdržavanja kazne zatvora - to vam nije klasični zatvor, kao onaj za kazneno djelo. jest da idete u REmetinec, ali vam se nigdje ne evidentira zatvor - to je kod nas interno kao način izvršenja novčane kazne. Stoga sami odlučite što ćete. Žalbom si možete odgoditi plaćanje. Izračunajte kad je rješenje o kažnjavannu pravomoćno pa da vidite kad zastara nastupa. Visoki sud uglavnom u roku godinu dana potvrdi rješenje o zatvoru. TAko da dodjete na isto. Nadam se da pomogoh. to sam ja iz prvog odgovora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pa on nije dobio nikakvo rjesenje o kaznjavanju... jednostavno je dobio rjesenje prekrsajnog da je kriv sto znaci da se ne prica tu jos o nikakvom zatvoru, nit to vps ima potrebe potvrdjivati... sam ti napisi zalbu i ovak sve fino unutra student itd... i za recimo godinu dana vidis sta je bilo s tim...

i otkad to vps ne moze smanjivati kazne?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Objasnila sam gore koja je procedura kad mu protekne rok za žalbu. Čovjek nije naveo nigdje da će se žaliti. U njegovom slučaju niti nema potrebe da se žali jer je očito odotraga lupio i to je automatski njegova krivnja. i čovjek to priznaje. Pročitajte do kraja. Njega je zanimalo koja je procedura kod naplate kazne. I ja sam objasnila kao gore. Ne da mi se ponavljati. Govorila sam o žalbi na rješenje o zatvoru. Tu uglavnom VPS potvrđuje rješenja. A što se tiče njegovog rješenja ako je priznao krivnju žalba nema smisla. Vjerovatno je priznao što je i logično i vps može samo potvrditi i to ide malo brže nego što vi pričate. znam to iz prve ruke.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija