Jump to content
zoki3

posjed-vlasništvo

Preporučene objave

Poštovanje,

dakle, moj djed je obrađivao zemlju za koju je imao Ugovor o korištenju još od 1953.g. U međuvremenu je nasljedstvom postao vlasnik polovine te zemlje, a na ostalu polovinu je imao pravo korištenja po tom Ugovoru.  Nakon njega, to vlasništvo i pravo korištenja-posjeda je prešlo na moju majku, pa sada i na mene. Na polovinu zemlje, kojoj nisam ja vlasnik, a s njom se koristim, vlasništvo dijele moji rođaci na više manjih dijelova. Oni nisu nikada koristili tu zemlju, pa ni njihovi roditelji.

Zanima me, da li mi moji rođaci mogu oduzeti pravo korištenja-posjeda na dio koji nisam u vlasništvu, a koji koristim nasljedstvom po navedenom Ugovoru? Napominjem i da se nije nikada radila parcelizacija na manje djelove. Čestice su takve kakve su bile oduvijek.

Hvala!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
, zoki3 je napisao:

Ugovor o korištenju

Tko je druga ugovorna stranka.

 

, zoki3 je napisao:

da li mi moji rođaci mogu oduzeti pravo korištenja-posjeda na dio koji nisam u vlasništvu, a koji koristim nasljedstvom po navedenom Ugovoru?

Posjednik nevlasnik u sudskom postupku se teško može suprostaviti vlasničkom zahtjevu za predaju posjeda,izuzev da u istom postupku sa protuzahtjevom dokaže da je stekao pravo vlasništva predmetne nekretnine ili da ima valjanu pravnu osnovu koja ga ovlašćuje na posjedovanje.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Druga ugovorna stranka je majka moga djeda koja je bila vlasnik u cijelosti u tom momentu.

Zanima me na koji sve način posjednik nevlasnik u susdkom postupku može dokazati da je stekao pravo vlasništva predmetne nekretnine ili da ima valjanu pravnu osnovu koja ga ovlašćuje na posjedovanje.

Naime, imamo još neku zemlju kojoj nismo vlasnici, a koristimo je u obitelji 60 godina, dogovoreno samo usmeno, ali sve godine smo mi zavedeni u Katastru kao posjednik nevlasnik.

Hvala!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

If you have an account Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.
×
×
  • Napravi novi...