Jump to content
blama5

Darovanje nekretnine s kupoprodajnim ugovorom

Preporučene objave

Poštovanje!

Pitanje glasi: Otac želi darovati (odnosno prepisati) sinu stan za života. Trenutno otac nema vlasnički list nego samo kupoprodajni ugovor, jer je tvrtka koja je izgradila zgradu propala 90-tih godina te se dosada nije riješilo pitanje uknjižbe stoga nedostaje vlasnički list.  Vlasnici stanova zgrade skupno su pokrenuli postupak zahtjeva za uknjižbom. S obzirom da ne znamo koliko će dugo još trajati ovaj postupak uknjižbe, pitanje je može li otac ikako sada darovati stan, iako nema trenutno vlasnički list? Što je potrebno od dokumenata? I kako ide ta procedura?

Hvala!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
, blama5 je napisao:

može li otac ikako sada darovati stan, iako nema trenutno vlasnički list?

Takav darovni ugovor bi imao nedostatak u vidu očitovane volje (nedostatak clausule intabulandi) jer je dana od strane nevlasnika (čl.119 Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima) a ni sam nema valjani ugovor kao pravni prednik jer pretpostavljam da je i u kupoprodajnom isti problem sa nedostatkom clausule.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru.

U tom slučaju imam još dva pitanja.

1. Ukoliko otac nenadano premine, a vlasnički list još uvijek nije dobiven, na koji se način onda nasljeđuje nekretnina?

2. Može li se za očevog života napraviti oporuka i ovjeriti kod javnog bilježnika, koja bi bila dovoljna, danas sutra kad otac premine, za nasljeđivanje nekretnine, dakle sada u ovom trenutku dok se još nema vlasnički list.

U planu je svakako doći do vlasničkog lista, samo je u pitanju brzina našeg pravosuđa, odnosno vremenski period koji je potreban za to ostvarivanje. Naime, radi se o tome da se sin hoće na vrijeme osigurati i doći do svoga dijela nasljedstva, kako se danas sutra ne bi morao sporiti s drugim nasljednikom. Jer zasad je sve na usmenom dogovoru između 2 nasljednika, a znamo da takvi dogovori vrlo brzo padnu u vodu.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

1. U ostavinskom postupku utvrdit će se kao izvanknjižno vlasništva i rješenjem o nasljeđivanju će i nasljednici postati izvanknjižni vlasnici. No, u tome slučaju a kako ni pravni prednik ne posjeduje ispravu podobnu za upis, nasljednici se neće moći upisati kao vlasnici temeljem rješenja o nasljeđivanju nego će se morati pokrenuti pojedinačni ispravni postupak ili postupak pred parničnim sudom radi sređivanja vlasništva ili utvrđenja prava vlasništva na predmetnoj nekretnini.

Poradi ovoga,

prije 4 sati , blama5 je napisao:

Naime, radi se o tome da se sin hoće na vrijeme osigurati i doći do svoga dijela nasljedstva, kako se danas sutra ne bi morao sporiti s drugim nasljednikom.

ako taj drugi ima pravo zahtjevati nužni dio, ni darovni ugovor a niti oporuka nisu nešto od pomoći osim ako ga oporučitelj isključi iz nasljedstva temeljem odredbi Zakona o nasljeđivanju koji su pojašnjeni u članku.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

If you have an account Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.
×
×
  • Napravi novi...