Jump to content

Autorsko pravo na web stranicu


juremio

Preporučene objave

Prije 15 godina kreirao sam web stranicu (u međuvremenu je nadograđivao) i dao je poslodavcu na korištenje. Poslodavac je bila udruga kojoj sam ja bio predsjednik. U ugovoru o radu se nigdje ne spominje izrada web stranice niti išta slično. Poslodavac je ulagao određena financijska sredstva u održavanje web stranice i navodio web stranicu kao svoj projekt (uz moje usmeno dopuštenje). Kada sam otišao iz udruge, novi predstavnik poslodavca (odnosno poslodavac) traži da mu se web stranica vrati što sam odbio. Dao sam mogućnost da poslodavac nastavi koristiti web stranicu za oglašavanje i druge promotivne aktivnosti na način kao što je to činio do sada.

Na koji sve način mogu dokazati da je stranica moje autorsko djelo?
Mogu li uskratiti pravo korištenja navedene web stranice poslodavcu?
Koja su prava poslodavca vezana uz moje autorsko djelo?

uređeno: od juremio
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naš zakon kaže da web-stranica u cjelini nije autorsko djelo, ali njezini elementi mogu biti (izgled, dizajn, originalne baze podataka). U tom smislu porazmislite što je na toj stranici Vaša originalna intelektualna tvorevina, a što je preuzeto.

Ako su elementi stranice Vaše autorsko djelo, možete uskratiti poslodavcu pravo korištenja, a možete mu uz naknadu prepustiti pravo korištenja.

Primjerice, poslodavac može imati prvenstveno pravo na domenu (ime) pa mu je morate prepustiti, ima pravo zabraniti da se stranica prikazuje ako spominje rad udruge i slično.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 mjeseci kasnije...

obzirom je stranica online preko 15 godina, vjerojatno ju je posrkal archive.org [internet archive: https://archive.org/about - pohranjuje i arhivira, (i), web stranice "kroz vrijeme" te funkcionira kao "digitalna vremenska kapsula" (svaku pohranjenu i arhiviranu web stranicu moguće je "pregledati od prvog do zadnjeg arhiviranja")] pa preporučam baciti pogled i pronaći, po godinama, kaj je arhivirano.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija