Jump to content

Ispravak greške u katastru


Hajduk1911

Preporučene objave

Molim pomoć i savjet.

Naime 1976 geometar je prilikom razmjere za cijepanje jednog zemljišta na dva dijela (greškom ili namjerno ne znam) drugi dio parcele pridružio dvjema susjednim parcelama. Naravno ovo je napravio bez prijavnog lista niti bilo kakvog drugog dokumenta. Kad smo saznali da je ta greška napravljena angažirali smo geodeta vještaka napravio vještačenje gdje je točno utvrđen povijesni slijed kako katastarskog stanja tako i vlasničkog od 1870- tih godina pa do danas te dokazuje grubu grešku. Sve je potkrijepljeno povijesnim skicama od 1870 pa do danas te izvodim iz vlasničke knjige od istih godina pa do danas. E sad mene interesira kako to ispravit budući da smo u verbalnom sporu s susjedom koji tvrdi da je to njegovo jer je službeno upisan na to zemljište ali kako sam već rekao greškom. A druga parcela kojoj je pripojen dio zemljišta uopće nema vlasnika. Interesira me dali ja za ispravak moram pokrenut parnicu ili postoji procedura da ja to vratim u prijašnje stanje bez parnice koji bi bio kraći i jeftiniji postupak, pa nek onda susjedi ako smatraju da su oštećeni pokreću parnicu. Dali netko zna potrebnu proceduru za brzi upis ili trebam potpise susjeda za ispravak dokazane greške ili je dovoljno s vještačenjem poći u zemljišnik? Dali ovo spada u upravni ili sudski proces?  itd Molim savjet i objašnjenje procedure.

Hvala svima na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 sati , Hajduk1911 je napisao:

Zar nitko nema nikakav savijet

Katastarski podaci kojima se opisuju katastarske čestice mogu se promijeniti jedino na temelju geodetskog elaborata i upravnog rješenja, koje u svrhu mijenjanja tih podataka donosi katastarski ured, takvo rješenje se donosi prema pravilima upravnog postupka i o svakoj promjeni podataka kojima se mijenjaju podaci o katastarskim česticama upisani nositelji prava na katastarskim česticama moraju biti obaviješteni dostavom tog rješenja. Rješenje će postati pravomoćno 15 dana nakon što ste ga primili i tada će katastarski ured promijeniti podatke.

Nadalje,promjene glede osoba upisanih u posjedovne listove (upis vlasnika i ovlaštenika) mogu se izvršiti na temelju vaših zahtjeva kojima se prilažu odgovarajuće isprave o vlasniku i ovlašteniku i upravnog rješenja kojeg donosi katastarski ured, prema pravilima upravnog postupka kako je to več prije napisano.

Vlasnici se mogu upisati u posjedovne listove i na temelju rješenja zemljišnoknjižnog odjela, po službenoj dužnosti, no u tom slučaju nema posebnog obaviještenja niti će se donositi rješenje,ovo iz razloga što  je rješenje donešeno od strane zemljišnoknjižnog odjela.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znači ako sam dobro razumio čl 117 zzk bez obzira sto je greška dokazana i potkrijepljena dokumentacijom i sto je jasno da je grubo greškom geometra neko postao vlasnik. Da bi to ispravio sad ja moram podizati parice i ulaziti u dugi i skupi proces. Bez obzira što su velike šanse da taj postupak i dobijem. Ali teret je na meni da dokazuje i sve ostalo. Strašno!! 

 

 

Još jedno pitanje greška nije u zemljišnim knjigama i tamo je vlasnički list u redu i prati povijesni niz  već je greška u katastra koji je krivo definirao parcelu. Dali je potrebno da katastar redefinira parcelu ili joj da novi broj koji se onda upiše u zemljišne knjigu i tada nema nikakve potrebe mijenjati nikakav upis u zk jer on ostaje isti uz recimo dodatak upis u zk da sad ta parcela ima novi broj. Ili treba ulazi i za ovako jasne stvari u parnične postupke

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja sam imao u neku ruku slivnu situaciju, mada nisam angažirao vještaka, nego odvjetnika koji je kao bio dobar.

Ne znam na kraju tko je pogresio, dali su zk krivo upisali ili je u katastru neko zeznuo, ali djed je kod gradjenja nove kuce radi kredita morao raditi i gradjevinsku i sve po ps-u sto u selu i nije bio obicaj. U knjigama je sve ljepo upisano, i parcela opisana ali broj čestice nije onaj koji je na toj parceli u katastru, nego broj susjedove cestice koja po opisu potpuno razlicita. Niko nije tada primijetio gresku (a mozda je greška nastala kasnije) cak je i susjed bio jedan od svjedoka, ali dugo godina nakon toga, vece umro i moj djed i susjed i moj tata, ja naslijedio dio, a susjedove se sin vratio iz Njemačke da penziju uziva u RH. Onda se nekako pojavila ta greška i on je uporno tražio da priznamo da je to njegova cestica i da smo smo se mi krivo upisali. Mi smo predlagali zamjenu brojeva, ali on to nije htio i završili na sudu i izgubili sud, morali mu platit sudske troškove i još morali rjesavat legalizaciju kuće jer građevinska dozvola koji smo mi imali je sad bila za drugu parcelu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam ni malo iznenađen vašom pričom i nažalost kako je i općenito mišljenje cijele javnosti naše sudstvo je katastrofa a zakoni nisu napravljeni da se zadovolji pravda nego ne znam što.  Pa tako i naizgled jednostavne stvari je nemoguće jednostavno provesti a kad se uključe sudovi e tek onda ne znate kako ce se spor riješiti. Zato se i nadam da postoji način ovo jednostavnije riješit bez sudova jer tek onda počinju problemi. Jer nažalost kod nas sudovi mogu samo napravit rješavanje jednostavnih stvari jako neizvjesno i komplicirano. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, Hajduk1911 je napisao:

E sad mene interesira kako to ispravit budući da smo u verbalnom sporu s susjedom koji tvrdi da je to njegovo jer je službeno upisan na to zemljište

Koliko sam shvatio greška jest samo u katastru i susjed ne može smatrati se vlasnikom kako kažete 

, Hajduk1911 je napisao:

greška nije u zemljišnim knjigama i tamo je vlasnički list u redu i prati povijesni niz  već je greška u katastra koji je krivo definirao parcelu.

Pomalo jest cijela situacija petljava i trebalo bi imati konkretan uvid u nju. Jer kako navodite 

 

, Hajduk1911 je napisao:

bez prijavnog lista niti bilo kakvog drugog dokumenta.

baš i ne stoji, jer parcelaciju nebi mogao provesti. Za početak probajte vidjeti u katastru, postoji li mogućnost ispravka greške, ako je očita kako navodite. 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znaci da još jednom pojasnim parcela koja je postojala je greškom pridodana dvima susjednim parcelama bez prijavnom lista ili ičeg sličnog. Sad greška je očita i dokazana povijesnim slijedom. Naravno sad susjed tvrdi da je njegova parcela obuhvaća i taj dio koji pravno nije nikad imao. Parcela od koje je oduzeta i pripojena u zemljišnim knjigama i dalje ima ispravan povijesni niz vlasnika. Po mom mišljenju kad bi ta parcela se ponovno ucrtala prema pravom stanju i da dobije svoj stari broj ili novi u vlasnickim knjigama ne i bilo nikakve izmjene osim da se eventualno upiše novi broj parcele. Izgleda jednostavno ali s našim institucijama nikad ne znaš. Pa zato i trebam savijet ili iskustvo. A mozda je i moguće da netko neku parcelu prepiše nekoj drugoj parceli bez i kakvog pravnog temelja i bez i kakvog dokumenta i to postane tuđe vlasništvo. Kod nas se nikad nezna

 

Uglavnom koliko smo vidjeli greška je napravljena prilikom cijepanje parcele na dva dijela i umjesto da nakon cijepanje ostanu dvije parcele ostaje jedna a drugi dio se pripaja susjednim parcelama a broj parcele. Međutim u prijavnom listu za to cijepanje nema nikakvog pripajanju vec samo dijeljenje na dvije parcele  sto je u stvari i što se tražilo od katastra. Međutim nakon koje god počinju se pojavljivati skice gdje je to pripojen susjednim parcelama niko u katastra ne zna zašto niti postoji i kakav dokument za takvo nešto i službenici u katastra kazu da je greška. I da bi oni to mogli ispraviti ali pošto susjed kaže da je njegovo da nebi htjeli kompliciran te da vidim s odvjetnikom kako bi to riješili. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znaci vještaceje ukazuje na citiram grubu pogrešku u oznakama čestica i na pogrešan način prikazuje linije međa i drugih granica sve navedeno proizašlo je pogrešnim prerisom kopije katastarskoj plana prijavnom lista iz 1976...  Mišljenje je ovlaštenog ing geodezija kako je na službenom katastarskom planu sadržana pogreška u smislu grafičkih prikaza granica međa kčbr...  kraj citata. Ima jako punom i detaljno opisao povjesni niz u zk i u katastru i kako je došlo do greške previše je da pišem sve.  Ako se vrati na stanje u katastra kakvo je bilo prije greške stanje u zk apsolutno štima jer u zk nema upisa da je ta parcela prešla susjednim kao ni u katastra. Nadam se da vam je sad jasnije opisana situacija

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U zk prije pogreške upisano sve kako treba međutim nakon sto su greškom ta parcela prepisana drugoj parceli postala je sastavni dio druge parcele pa samim time i vlasnika na njoj dok je nasa parcela prakticno nestala. Međutim ni u zk upisima parcele prije greške ni u zk susjedne parcele kojoj je pripojena ni u katastru ni  na listu B u zk knjigama ne postoji upis da je parcela pripojena susjednoj parceli. Znaci susjedna parcela je nezakonito povečana greškom. Ako se stanje vrati na 1976 prije greske sve štima i katastarska skice površine i susjedne i naše parcele i stanje u zk knjigama se poklapa. Sad ja ne razumijem vase pitanje ko je upisan u zk službeno sad je upisan susjed jer je parcela na kojoj smo mi vlasnici greškom pripojena susjednoj i postala je jedna cijelina ali kad bi se vratila zk ulošku od koje je greškom odvojena vlasnici u zk bi postali mi. Nadam se da sam vam uspio odgovorit

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kad bi se ispravila katastarska skica i definirale parcele kakve su bile do greške 1976 ne i bilo potrebe za izmjenama u zk ni na našoj ni na susjednoj parceli i sve bi štimalo i zk knjige i površine ali kako vratit stanje prije greske sudskim ili upravnim postupkom jer po vještačenju greska je u katastra ne u zemljišniku jer to pripojen je nije upisao u zk knjigama samo u katastra i to očito greškom. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

E ovo bi bilo jednostavno,

prije 15 sati , Hajduk1911 je napisao:

službeno sad je upisan susjed

Jasno je meni od početka što vi smatrate da bi bilo najjednostavnije i poradi čega, no morate biti svjesni da je '76 bila prije četrdeset i tri godine. Dakle, mijenjali su se zakoni ponajprije zbog toga da bi se konačno uveo red u katastar i ZK, kao i da se ne bi više dešavalo da katastar nešto radi mimo ZK ili obratno. Pa kako bi se ovdje mijenjali i knjižni upisi u ZK smatram da bi postupili onako kako sam već naveo. Jer posao ZK odjela u ovom slučaju nije da utvrđuje vlasništvo (posebno stoga što se ne bi radilo o tužbama po Zakonu o zemljišnim knjigama), nego ocijeni postoji li pravni temelj za takovu promjenu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znači kako sam razumio zašto jednostavno kad može komplicirano pa tako netko prije 40 god krivo precrta skicu i oduzme ti zemljište i pridoda ga u drugu parcelu, naravno to se ne upiše u zk jer nema ni pravne osnove i sad  ja moram na sudu dokazivati da je napravljena greška i trošit novce na odvjetnike i razna cuda a susjed ne mora dokazati na temelju čega je dobio tu nekretninu. Sad mi je jasno zašto svi kažu da zakoni štite nepoštene a pošteni  nagrabuse.  Po svim činjenicama i dokazima i papirima u katastra i zk velika je vjerojatnost(bar po mom mišljenju i mišljenju vještaka) da cu vjerovatno taj spor dobiti ali u našoj državi apsurda ništa nije sigurno a da ne govorim o troškovima izgubljeno vremenu stresu itd. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat, Hajduk1911 je napisao:

Znači kako sam razumio zašto jednostavno kad može komplicirano

Ne, pogrešno ste razumjeli. Nije stvar u jednostavnosti i kompliciranosti, nego u tome da postoje važeći propisi da se nešto obavi. Ponavljam još jednom, jasna je meni vaša logika, no za ovakovo stanje je najmanje kriv katastar i ZK (barem ste tako opisali u uvodnom postu), a najviše onaj koji je taj posao obavljao, pa čak i vaši prednici koji nisu na isto odmah reagirali pa možda do ovoga ne bi ni došlo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jasno je meni što vi kazete ali propisi bi trebali biti  napravljeni da pojednostave stvari a ne zakompliciraju bar kad su u pitanju jednostavne lako dokazive stvari. Ali sto se tiće krivnje jasno je da je greška u onom ko je upisivao ali isto tako rijetko ko od nas redovito provjerava sve u katastra i sve upise i promjene te traziti parcelacija svih parcela u vlasništvu itd jedino kad se za to pokaze potreba nekim pravnim poslom kao i u ovom slučaju valjda treba imati "povjerenje" u institucije i ne misliti na to da ce netko danas ubaciti krivi podatak i tako me oštetiti. Ali izgleda da je doslo vrijeme da sve moraš provjeravati pa i najbizarnije stvari jer na kraju samo ti mozeš imati probleme. Strašno!!!!! 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija