Jump to content

Podizanje zida(ograde), mogućnosti.


Limunko

Preporučene objave

Pozdrav, Situacija je sljedeća živim kraj jedne drvne industrije njihov posjed se proteže posvuda oko moje kuće i sada planiram traziti da mi podignu neki zid ili ogradu da se zaštitim od vibracija,buke i sitne prašine koju vjetar nosi posvuda naokolo tu je i cijeli set sušara koje mi se čini "dime" prekomjerno.    Sad me zanima koje su moje pravne mogućnosti u slučaju da odbiju podići neku ogradu,gdje da se obratim u tom slucaju(institucije,inspekcija).Jel pametno da uzmem i odvjetnika ako se situacija kojim slučajem zakomplicira? Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odredbe Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima u čl.110 kažu,

(1) Nitko se ne smije služiti ni koristiti nekretninom na način da zbog toga na tuđu nekretninu slučajno ili po prirodnim silama dospiju dim, neugodni mirisi, čađa, otpadne vode, potresi, buka i sl., ako su prekomjerni s obzirom na namjenu kakva je primjerena toj nekretnini s obzirom na mjesto i vrijeme, ili izazivaju znatniju štetu, ili su nedopušteni na temelju odredaba posebnoga zakona (prekomjerne posredne imisije).

(3) Iznimno, od stavka 2. ovoga članka, kad prekomjerne posredne imisije potječu od djelatnosti za koju postoji dopuštenje nadležne vlasti, vlasnici nekretnine koja im je izložena nemaju pravo dok to dopuštenje traje zahtijevati propuštanje obavljanja te djelatnosti, ali su ovlašteni zahtijevati naknadu štete koju su imisije nanijele, kao i poduzimanje prikladnih mjera da se ubuduće spriječe prekomjerne imisije, odnosno nastupanje štete, ili da se smanje.

(4) Vlasnik nekretnine nije dužan trpjeti da ga itko bez posebnoga pravnoga temelja uznemirava time što posebnim uređajima ili na drugi način neposredno odašilje na njegovu nekretninu dim, neugodne mirise, čađu, otpadne vode, potrese, buku i sl. (neposredne imisije), pa je ovlašten zahtijevati da to uznemiravanje prestane i da mu se nadoknadi pretrpljena šteta.

Posebni zakon iz prvog stavka bi bio Zakon o zaštiti od buke za što je nadležna sanitarna inspekcija Državnog inspektorata.

Kako je lako moguće da vas jednostavno "otpile" sa vašim zahtjevom za npr. zidom ili bilo čim drugim, a prekomjerne imisije su stvarne i dokazive, ne bi bilo na odmet angažman odvjetnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da dokazivo je kod svakog jačeg sagorijevanja izbacuje se mnogo dima koji se izdiže iznad moje kuće a sitna piljevinska prašina dolazi kod svakog malo jačeg povjetarca osobito ljeti kad ima i ostale prašine više.Ako se ne neću moći recimo to tako mirno dog. sa vlasnikom morati ću se obratiti nekoj od nadležnih službi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Da ne otvara novu temu nadovezati ću se ovdje,znaci umjesto podizanja ograde dogovorili smo se da kupe kuću od mene. Imamo sam u životu već raznih kupoprodajnih odnosa ali nikad ovakvih razmjera,zanima me dali bi mi i u ovom slučaju bilo pametno uzeti odvjetnika s obzirom da želim staviti u ugovor vremensko razdoblje iseljenja,da nemaju ništa pravo raditi na okućnicu dok se ne iselim i slično čisto da mi se u tome cijelom procesu ne potkrade neka pogreška. U slučaju da uzmem odvjetnika kolika je "tarifa" za takvu vrstu posla? Jel ću možda morati plaćati neki veći porez s obzirom da sam kuću naslijedio prije dvije i pol godine? Hvala na odg. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, Limunko je napisao:

U slučaju da uzmem odvjetnika kolika je "tarifa" za takvu vrstu posla?

Ako će vam on sastavljati ugovor, naplaćuje po odvjetničkoj tarifi iz Tbr.7 uvećanoj za 25%. Tako da ukoliko je vrijednost nekretnine od 250 001-500 000 kn naplatio bi 5000 kn+uvećanje od 25% što bi iznosilo 6250 kn. Naravno da se tu mogu naći i troškovi svjetovanja od 500 kn po započetom satu.

, Limunko je napisao:

Jel ću možda morati plaćati neki veći porez s obzirom da sam kuću naslijedio prije dvije i pol godine?

Ne, prema Zakonu o porezu na dohodak ne plaćate nikakav porez, a porez na osnovu kupoprodaje snosi kupac.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Evo pitanje koje se odnosi na ugovor o kuporodaji kuće koji je predložio kupac,u ugovoru stoji da se novac isplaćuje u dva dijela s čime se slažem,nakon prve isplate on bi stekao pravo upisa vlasništva ali ne bi mogao doći u posjed sve dok ne isplati drugi dio i datum te druge isplate je točno naveden ujedno to bi bio i rok za moje iseljenje. E sad s obzirom da se ja mislim iseliti na miru  ( ne želim kroz vrijeme dok se selim da mi netko smeta,hoda oko kuće) dali da dodam još neku stavku u ugovor ili je to riješeno samim tim što kupac ne može doći u posjed dok ne isplati sve? I dodatno pitanje sta u slučaju da ne isplati drugi dio novaca onako kako je dogovoreno po ugovoru? Hvala na odg.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija