Jump to content

Alimentacija zaostaci


Dame

Preporučene objave

Pozzz! Bivši suprug ne placa alimentaciju 4 god. Svo vrijeme i on i baka su viđali dijete i to slobodno mogu reci kao i ja. Ja snosim sve troskove  kako tada tako i sada, sto podrazumijeva sve izlete, eskurzije, račune od mobitela, trening, prijevoz, džeparac, knjige, pribor i sve ostalo sto treba dijete od 16 god. Baka mu kupi 2,3 puta godišnje tenisice ili sl i to je to. Ocu nisam nikada branila viđanje, dapace. S obzirom da dosta vremena provode zajedno ali ne sudjeluje u drugim troškovima, imam li pravo zahtjevat alimentaciju? Napominjem da provede vrijeme kod oca najvise iz razloga sto živimo u susjednim gradovima, a u skolu putuje u “očev grad” pa da mu malo olakšamo, dozvolim mu ostanak da ne putuje bas svaki dan. 

Hvala

uređeno: od Dame
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Pitanje vam je postavljeno zbog vašeg upita -

, Dame je napisao:

S obzirom da dosta vremena provode zajedno ali ne sudjeluje u drugim troškovima, imam li pravo zahtjevat alimentaciju?

iz čega je bilo nejasno, je li obveza uzdržavanja već određena ili nije, pa je tek razmatrate.

Ako postoji pravomoćna odluka suda, kojom je određena obveza uzdržavanja, pokrenite postupak ovrhe, ako se ne varam (a ispravit će me drugi ako griješim), možete otići u FIN-u i direktno naplatiti zaostatke (jasno, ukoliko ima sredstava za naplatu). To ste već davno trebala napraviti, jer 4 godine je previše za čekati, mogla ste se obratiti i nadležnom CSS-u, pa ako ne bi bilo sredstava za naplatu, dijete bi ostvarivalo pravo na privremeno uzdržavanje.

Jedino što nisam najbolje shvatio, da li ispada da je vaše dijete podjednako kod vas i oca?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Oprostite samo da se nadovežem, da u pravu ste, može direktnom naplatom temeljem ovršne isprave u FINI, a može pokrenuti Ovršni postupak temeljem ovršne isprave, bolje je ići direktnom naplatom kad već postoji ovršna isprava (pravomoćna sudska odluka)..

Ako nema primanja, tj. nemože ga ovrśiti, može, kao što navodite, zatražiti od CZSS, ali može, sukladno odrednicama ObZ, tražiti buduće plaćanje uzdržavanja od strane njegovih roditelja, bake i djeda djece, ali samo za daljnje (redovne) obroke uzdržavanja, ne i za zaostatke...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Realno gledajući kako mu je skola u gradu cesto je kod oca, moglo bi se reci jednako, ali na meni su svi troškovi, znaci bivši suprug ne sudjeluje u nikakvim troškovima vezano za skolu, odjeću, obuću, izlete, mobitel, izlasci, prijevoz i sve drugo sto treba 16-godišnje dijete. 4 god sam cekala jer sam uvijek dibivala lažna obećanja, a nisam ga zelila “oderat”, htjela sam izaći njemu u susret da plati zaostatke bez kamata, sto je skoro upola manje. Baku nikako ne bi tužila jer je jedina ona i brinula o djetetu dok je kod oca. Na centru su mi cak savjetovali povećanje same alimentacije koju sam također odbila. Cisto iz humanog razloga savjetujem se jer znam da sam izlazila u susret i djetetu, da mu olakšam i “bivšem” redoviti susret s sinom i vise nego je u presudi a sad mi se to na krivi nacin vraca, tj prigovara mi se jer jednako provodi vrijeme kod oba roditelja. Ali sto je s troškovima???cak i odjeću kupujem koju ostavlja kod oca, eto da ima..... jos samo sto ja “bivšem” ne dajem za hranu kad je dijete kod njega

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana, oprostite što ću ovo napisati, malo mi je nejasno Vaše postupanje u ostvarivanju prava djeteta na uzdržavanje ne Vaših prava, jer je alimentacija pravo djeteta, a nije Vaše osobno pravo..

Rečeno Vam je da možete tražiti povećanje alimentacije, što zasigurno možete, no Vi to ne želite...ovdje Vam je sugerirano da radi naplate zaostataka uzdržavanja možete ići izravnom naplatom u FINI temeljem ovršne isprave ili pokrenuti Ovršni postupak, Vi to ne želite...rečeno Vam je da možete tražiti buduću naplatu uzdržavanja od strane bake i djeda djeteta, Vi to ne želite, a to su Vam sve zakonske mogućnosti koje Vam stoje na raspolaganju, a Vi ih ne želite koristiti kako bi ostvarili redovitu buduću uplatu uzdržavanja za dijete i naplatu zaostataka, a što je pravo djeteta..

Navodite da želite to dogovorno riješiti, što je za svaku pohvalu, ali je za dogovor potrebno dvoje i dobra volja obadvoje..

Na drugu stranu navodite da sva briga oko osiguravanja potreba djeteta "stoji' na Vama, a nećete to riješiti zakonskim mogućnostima, dok je dogovor, kako navodite, nemoguć (ne poštuje se),meni onda stvarno nije jasno na koji drugi način bi se to sve moglo riješiti i kako ostvariti pravo djeteta na redovito uzdržavanje i naplatu duga djetetu temeljem njegovog prava na uzdržavanje...

Ovo što navodite oko kontakata djeteta i oca je za svaku pohvalu..

Poštovana, ja Vam se još jednom ispričavam, pobrojane su Vam sve mogućnosti kako to riješiti, a na Vama je da odlučite koju ćete odabrati i na koji način sve to riješiti..

Sretno..!

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija