Jump to content

Prometna nezgoda- oduzimanje prednosti prolaska vozilu koje zadržava smjer kretanja


luzer123

Preporučene objave

Pozdrav,

Imao sam prometnu nesreću s materijalnom štetom na vlastitom automobilu i automobilu drugog sudionika prometne nezgode koji je zadobio lakše tjelesne ozljede bez lomova kostiju, vratne kralježnice i sl. Kretao sam se po državnoj(glavnoj cesti) te ušao na križanje na kojem se priključuje na brzu cestu. Ušao sam u skretajni trak i upalio žmigavac za skretanje ulijevo, ali nisam skrenuo. Vozilo iz suprotnog smjera je zadržavalo smjer kretanja i vozilo se brzinom većom od 50km/h kolika je dozvoljena na toj dionici. Došlo je polufrontalnog sudara te je izašla hitna i policija te je napravljen očevid. Ono što me zanima je tko utvrđuje prvotni položaj oba automobila i brzinu kretanja istih?

Na licu mjesta policajac koji je pravio zapisnik je smatrao mene krivcem te navodio kako sam ušao u traku vozila iz suprotnog smjera te je tad došlo do sudara. Službeni zahtjev za potvrdom o zapisniku je podnesen i plaćen biljeg od 20kn te čekam izradu istoga. Također ukoliko se dokaže da sam prešao crtu i ušao u trakdrugog sudionika prometne nesreće da li se sva krivnja svodi na mene zbog oduzimanja prednosti prolaska ili je i druga strana odgovorna zbog neprilagođene brzine vozila?

Da li u ovome slučaju policija prema zapisniku izdaje prekršajni nalog ili se predmet šalje na sud koji prema tome određuje krivca i visinu kazne? Ukoliko je u potpunosti moja krivnja onda je kazna 3000kn zbog oduzimanja prednosti prolaska te na to još 2000kn zbog izazivanje prometne nezgode sa materijalnom štetom te ozljeđenim osobama, dakle sve zajedno 5000kn i koliko su troškovi postupka?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru. Valja napomenuti da nema svjedoka niti je navedeno raskrižje pokriveno kamerama. Stoga se procjena vrši na temelju očevida(mjestu udara na oba automobila/šteti i krajnjem položaju gdje se moj automobil zaokrenuo za 90stupnjeva, a vozilo drugog sudionika se zaokrenulo za 180stupnjeva(pretpostavljam zbog veće brzine pri naletu, makar je vozilo drugog vozača daleko veće mase od mojega)i s polovicom cijelog automobila otišlo u moju skretajnu traku) te izjave drugog sudionika nesreće i mene odnosno njegove i moje percepcije događaja.

Vozač vozila iz suprotnog smjera nije pribjegao manevru izbjegavanja/kočenja. Osobno u tom trenutku čekanja do dolaska mjesta skretanja sam se kretao i uočio nadolazeće vozilo(udaljeno cca 40metara), zatim skrenuo pogled na to da li dolazi tko iz smjera brze ceste i maltene mi je jedna misao prošla glavom, u idućem trenutku dolazi do udara i jedino što vidim je paljenje zračnih jastuka i čujem tupi zvuk drobljenja automobila. S moje strane je svakako u tom periodu nastao propust što nisam pomno pratio nadolazeće vozilo, ali vozač istoga očigledno nije uočio mene. Vrlo složena i delikatna situacija.

Zato me i zanimalo da li prometni vještak rekonstruira tijek događaja u cijelosti na temelju očevida, stanja štete na automobilu i naših izjava te to policija rješava ili ide optužni prijedlog te slučaj preuzima sud.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Ključno i bitno dali je do dolaska pol.sl.koji su obavljali ocevid sudionici maknuli vozila....dalje, da i jeste ukoliko je dolazilo do rotacije vaseg vozila tragova pneumatika je moralo ostati na kolniku.....sto se tice prekoracenja brzine drugog vozila ukoliko ima traga kocenja policija to utvrđuje unosi u zapisbik i skicu mjesta dogadaja, sudski vjestak je taj koji ce dati odgovor dali je bilo prekoracebja brzine ili ne.....ako je i bilo prekoracenja brzine ona nije uzrok prometne nesrece vec ukoliko utvrde da ste vi krivi onda je uzrok oduzimanje predbosti prolaska, a drugi sudionik moze odgovarati samo za prekoracenje brzine. Kad dobijete prekrsajni nalog imate u roku pravo zalbe prema sudu i tada  iznosite sve ono sto smatrate da vam je bitno i da vam koristi npr.svjedoci.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija