Jump to content

Žalba na Vrhovnom sudu


Nepravo12

Preporučene objave

Poštovani, 

Presudom na Županijskom sudu ne pravomoćno sam prije godinu dana osuđena na dvije godine zatvora zbog pokušaja ubojstva. 

Naime, kvalifikacija djela toliko je zgrozila sve, od policije do odvjetnika obzirom da sud navodnom oštećeniku koji je napao mene i sa nikakvim ozljedama, na ispitivanju kod Ždo iskazuje jedno, na raspravi potpuno drugo poklanja vjeru njemu, koji je 88 godišnji čovjek poznat po svojoj ružnoj naravi, kojeg su se i djeca službeno odrekla, i koji na raspravi tek po čitanju iskaza danom pred Ždo dijelom potvrđuje svoj iskaz. . Unatoč mijenjanu iskaza njega i njegove nevjenčane supruge, te očistim pogreškama u postupanju policije sud presuđuje u njegovu korist. Mogu li, obzirom na sve ove propuste ipak vjerovati u pravilno sagledavanje činjenica i grubih povreda zakonskih odredaba? Što mi je činiti ako ne, i koliko traje rješavanje Žalbe na Vrhovnom sudu.?

Hvala svima na odgovorima! 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Premješteno u odgovarajući PF.

U svakom slučaju ste morali uložiti žalbu na pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje - nadam se da jeste. Vrhovni sud odlučuje dugo, po mom mišljenju najmanje godinu dana. Ako je sve čisto i VSRH odluči potvrditi presudu prvostupanjskog suda, to će biti brže, pa u takvom slučaju možda možete očekivati presudu uskoro, ali ako bude nešto sporno i predmet se bude trebao vratiti na ponovni postupak, vjerujem da će to potrajati i dulje vrijeme, no teško je procijeniti koliko, jer je svaki predmet individualan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukoliko još teče rok za podnošenje žalbe, svakako se žaliti po osnovi koju ističe Ruby. Imate branitelja, pa će on znati formulirati žalbu da VSRH obrati pozornost na tu činjenicu.

Prognoza vremenskog okvira u kojem bi odluka trebala biti donesena je nezahvalna, godina dana je još čak i optimistično osim ukoliko odluka bude na vašu štetu. Ako bude na vašu štetu, ostat će vam mogućnost podnošenja molbe za pomilovanjem (u izvanredne pravne lijekove ne ulazim, jer za njih mora postojati osnova).

Što se same sankcije tiče, vi ste dobili minimalnu visinu kazne sukladno zakonskom ublažavanju, koje je primijenjeno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne, samo da je izuzet. Obrana je tražila izuzeće iz spisa obzirom da je izuzet pretragom a ne širim mjestom očevida, međutim sud to nije uzeo u obzir. 

 

Naime, navodi se u obrazloženju da je u zapisniku o očevidu napisano kako se u unutrašnjosti sudopera zatiče nož kojim se mogao izvršiti pokušaj ubojstva. Iako bez naloga o pretrazi, pol službenici ulaze u kuhinju i izuzimaju (iz unutrašnjosti sudopera nož) predmet za koji ne izdaju potvrdu. Na nožu je DNK analizom pronađena samo krv optuženika, kao i na samom mjestu događaja kako je opisao optuženik,a sud odbacuje tu primjedbu i obrazlaže da nije pretraga doma već očevid šireg mjesta događaja. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zato što je optećenikova supruga zvala policiju da imamo sukob, oštećenik je tukao moga psa. Nakon toga policija ulazi u 40 m udaljenu ljetnu kuhinju i nakon što je mene odvezla hitna na saniranje ozljeda koje mi je tada zadao oštećenik, zabranjuju  suprugu ulaz u kuću i preturaju. Nakon sat do dva tražili su oštećenika u vrtu koji je tamo nastavio s radovima na obradu. Na zaprepaštenje policije, Ždo djelo karakterizira kao pokušaj ubojstva, a sud mu poklanja vjeru unatoč različitim iskazima i njega i supruge. Ovako nešto je za mene nevjerojatno, obzirom da nikada nisam imala niti prekršaj za vožnju a kamoli za ovakvo djelo, pogotovo zna li se da je sada već pokojni oštećenik poznat po svojoj grozno naravi. Samo se nadam da će Vrhovni sud uvidjeti sve proceduralne i kazneno pravne pogreške. Ovo mi je kao smrtna presuda

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, upravo tako

 

Da li Vrhovni sud zaista pregledava sve nelogičnosti i povrede kaznenog prava, ili u pravilu potvrđuje presude. Obzirom da nisam nikad osuđivana, majka sam maloljetnog djeteta, radim na istom radnom mjestu 22 god, suprug je hrvi, i užasava se odvajanja mebe iz obitelji. Uzimaju li to u obzir

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imajte na umu kako policija ima ovlast da obavi pretragu i bez naloga, sukladno čl. 246. ZKP-a.

Međutim, POPOP je, po mom mišljenju, morao biti izdan, kao što je nož morao biti evidentiran u zapisniku. Je li to greška koja će srušiti čitav spis - to ne bih pokušao anticipirati, ali svakako će se VSRH dobrano pozabaviti tom materijom.

Iako mi je nelogična uopće uloga tog noža - ako je na njemu isključivo krv optuženice, što se njime dokazuje? Je li, prema iskazu žrtve, optuženica zamahnula nožem u smjeru njegove glave/vrata, a on je uspio da defletira zamah bez zaprimanja rane i skrenuo nož u tijelo optuženice, pa ispada da se sama ranila?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 13 sati , G-man je napisao:

Da, nažalost se brojke kreću tu negdje. Vidjet ćemo da li će Visoki kazneni sud (ako uopće zaživi) od iduće godine doprinijeti bržem rješavanju. Trebao bi, ali kako se naš zakonodavac sprda s uvođenjem tog suda, tko zna.

Znači još toliko agonije? Odvjetnik je bio siguran u oslobađajuću presudu zbog kazneno pravnih pogrešaka. U zapisniku se spominje da je nož zatečen u sudoperu i izuzet s mjesta događaja. Iako, nema potvrde, a iskazi proturječi. Ima li veze i protek vremena? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija