Jump to content

Plaćanje potrošnje vode u stambenoj zgradi


Okva

Preporučene objave

Poštovani,

Predstavnik sam stanara u stambenoj zgradi sa sedam stanova. Potrošnju vode plaćamo prema očitanju zajedničkog brojila, a temeljem prijavljenih broja članova kućanstva. Međutim, jedan od stanara ne želi plaćati za jednog svog člana jer tumači da je on prijavljen po mjestu boravka u drugom gradu i tamo plaća vodu. Malo mi je to "glupo" objašnjenje. Dakle, ovdje troši vodu koju mi svi ostali plaćamo. Na prethodna dva sastanka suvlasnika spomenuti stanari nisu se htjeli odazvati, a natpolovičnom većinom (i u kvadraturi) prisutni suvlasnici izglasali su da ih treba prijaviti sa stvarnim brojem. Za to postoje i zapisnici sa potpisima prisutnih suvlasnika, a isti su dati na znanje i spomenutom suvlasniku, a također i upravitelju zgrade. Obzirom da nekoliko mjeseci nisu prijavili stvarni broj članova kućanstva, ja sam kao predstavnik stanara, a smatram da na to imam pravo, prijavio stvarni broj članova u tom stanu temeljem kojih im je ispostavljen obračun vode za prethodni mjesec. Ne žele to platiti, stavljaju mi pod nos uplatnicu i traže da ja od Vodovoda tražim izmjenu obračuna. Smatram da sam temeljem zakonskog izbora za predstavnika stanara postupio ispravno i ne želim to tražiti od Vodovoda. Molim Vas za savjet, da li je ispravno postupljeno i da li stvarno plaćanje vode može uslijediti isključivo po prijavi mjesta boravka? Hvala!

uređeno: od Zdravko Završki
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po meni ste postupili ispravno. Naime, Zakon o vlasništvu i drugim stvarim pravima propisuje odnos između suvlasnika, tj. oni su ti koji koji odlučuju o svemu što se tiče upravljanja zgradom (s time da bi se ovdje radilo o poslovima redovite uprave pa je dovoljna večina) a predstavnik suvlasnika je taj koji provodi njihove odluke. Pa ako su isti donijeli odluku da se naplata vrši po stvarnom broju korisnika određenog stana, onda će se tako i plaćati. Štoviše, neki isporučitelji vodnih usluga imaju u svojim stranicama obavijest/obvezu da predstavnik suvlasnika dojavi svaku promjenu osoba koja traje mjeseca dana ili više do xy dana u mjesecu da bi ista imala učinka na obračun potrošnje za taj mjesec. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

Poštovani, zanima me što učiniti u slučaju da su u domaćinstvu živjele 3 osobe i u međuvremenu se odselile, te već preko godinu dana ne žive u zajednickom domaćinstvu. A predstavnik suvlasnika to odbija promijeniti u Zg holdingu. U stanu živi samo jedna osoba, a plaća za 3 bez ikakvog razloga i prema samovolji prestavnika suvlasnika. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 8 minuta, Danijela Kozina je napisao:

A predstavnik suvlasnika to odbija promijeniti u Zg holdingu

Zahtjev za promjenu broja članova kućanstva popunite i potpišite, te daje na potpis i ovjeru pečatom predstavniku suvlasnika. Ako on to odbije, onda se obratite pravnoj službi pri upravitelju, pa neka Vam oni potpišu zahtjev i pečatom ovjere.  Vodite računa da se zahtjev dostavlja do 25-og u mjesecu za tekući mjesec.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija