Jump to content

Povrat akontacije kod otkaza kupnje


znamose

Preporučene objave

Molim nekoga tko može dati pravno osnovano mišljenje o opravdanosti mojeg zahtjeva, da mi odgovori.

Ja kao bivši kupac, podnio sam tužbu Općinskom sudu, u kojoj tražim da mi protustranka - prodavatelj nekretnine (kuće za odmor) vrati akontaciju, koju sam joj dao na ime kupnje, a od koje kupnje sam odustao, i to iz razloga koje navodim u daljnjem tekstu.

Prilikom prvog pregleda objekta kupoprodaje, ja kao kupac nisam u unutrašnjosti objekta uočio materijalne nedostatke, a prodavatelj mi nije ukazao na postojanje istih, već je samo naglašavao pozitivne strane unutrašnjosti objekta.

Vjerujući prodavaocu da nema nedostataka unutar objekta, pristao sam na kupnju za određenu cijenu, i kao rezervaciju sam dao neki minimalni polog.

Tom prilikom nikakav pismeni dokument o kupoprodaji nismo sklopili, a nisam ni tražio potvrdu o danoj akontaciji/pologu.

Nekoliko dana kasnije, zbog izvjesnih sumnji, zatražio sam od prodavaoca da ponovno pogledam objekt, i tom sam prilikom uočio znatna oštećenja u unutrašnjosti objekta, koja kod prvog pregleda nisam vidio. Odmah sam prodavaocu predložio da zbog toga korigiramo , tj. smanjimo cijenu, na što on nije pristao. Nakon toga sam ga informirao da odustajem od kupnje, i zatražio da mi vrati položenu akontaciju, što je dotični odbio. Tom prilikom pristao je pismeno potvrditi prijem akontacije kod prvog pregleda, ali samo uz uvjet da na istu potvrdu dodamo da se akontacija ne vraća ako se kupoprodaja ne ostvari. Kako do tada nisam imao nikakvu potvrdu o danoj akontaciji pristao sam na tu "ucjenu", i potpisao taj dodatak na kopiji prodavaoca.

Nakon ponovljenog zahtjeva (usmenog i preko SMS-a) za povrat akontacije, prodavatelj se više nije javio.

Nakon toga uslijedila je moja tužba, u kojoj predlažem da sud donese presudu o povratu akontacije i to na osnovu dvaju razloga:

Prvo što ne postoji pismeni dogovor/ugovor o kupoprodaji, i drugo što je kupac doveden u zabludu, sa ciljem prevare, a vezano za materijalne nedostatke predmeta prodaje.

U odgovoru na tužbu, tuženik odbacuje osnovanost tužbe , navodeći uglavnom kako sam prilikom prvog pregleda imao mogućnosti vidjeti stanje unutrašnjosti objekta, tj. uočiti nedostatke, i kako sam osobno sastavio i potpisao potvrdu o pologu.

Zahvaljujem

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Prodavatelj navodi da sam imao mogućnost vidjeti unutrašnjost objekta, jer da su vremenske prilike bile dobre, ali istovremeno priznaje da nije bilo rasvjete, i navodi da mi je nudio da pogledam objekt kada rasvjeta bude na raspolaganju. Time indirektno priznaje da su mogućnosti razgledavanja bile ograničene.

Zahvaljujem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakonska formulacija kaže "ako je za neispunjenje ugovora odgovorna osoba koja je dala/primila kaparu"... Mislim da će sud u konkretnom slučaju morati utvrditi tko je odgovoran za neispunjenje ugovora, jeste li Vi jer niste htjeli pristati na ugovor glede kojega ste dali kaparu, ili je prodavatelj, kao odgovorna osoba za materijalne nedostatke, odgovoran za neispunjenje ugovora. Međutim, i ja sam sklona stavu da ćete taj spor vjerojatno izgubiti, jer odgovornost prodavatelja za materijalne nedostatke stvari ne povlači automatski za Vas mogućnost za jednostrano raskinete ugovor, odnosno morat ćete trpjeti posljedicu da je ovdje kapara cijena Vaše mogućnosti da odustanete od ugovora (odustatnina).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija