Jump to content

Kazneni i prekršajni postupak nakon nesreće


Homjan

Preporučene objave

Poštovani,

prošli tjedan sam imao nesrećeu tj. izletio sam s autom na krov. Dakle ukratko situacija je sljedeća:

Na ravnom djelu brze ceste, ograničenje 80km/h išao sam pretjecati kolonu od 4 vozila. Nakon što sam prestigao prva dva bliža meni, u tijeku preticanja, 3. auto po redu započeo je preticanje unatoč tome da sam ja već bio u preticanju. Za ga izbjegnut, skrenuo sam ulijevo te stao na kočnicu, time me je zakrenulo na cesti sletio sam u kanal i okrenulo me na krov. Živ i zdrav sam ostao, bez ikakvih povrijeda. :klanja: 

Taj isti auto (3. koji je hito preticat dok sam ja već preticao), je pobjegao s mjesta nezgode, međuti dvojica iz kolone koju sam preticao su se zaustavili i dali mi brojeve da će mi svjedočiti da se to tako dogodilo kao što sam naveo. Oni nisu uspjeli vidjeti broj tablice, međutim, postoji obližnja kamera na jednom viaduktu i naknadno sam ja uspio pronaći tablice tog auto koji se ubacio ispred mene.

Bila je Hitna služba i Policija, te Policija napravila zapisnik, puhao sam i napuhao 0,00 i to je jedino šta sam dobio od Policije (zapisnik o alkotestiranju), te sam im naravno dao brojeve kontakta tih svjedoka.

Dali imate neki savjet šta bi mogao poduzet nakon što dobim policijski zapisnik? Nisam siguran da je policija dužna istraživati koji je taj auto koji mi je oduzeo prednost, ili je, jer pošto sam ja našao tablice, i oni će lako.

Ja ću vjerovatno dobit kaznu za pretjecanje kolone, neprilagođenu brzinu i uvjete na cesti, kazne koje ne osporavam, ali realno da mi se ovaj nije izbacio nebi bilo ništa od toga, tj. ima mjesta na toj ravnici za preticat 10 vozila.

Unaprijed hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako policiji dostaviš podatke, oni će obaviti razgovor s vozačem, ali to tebi neće promijeniti ništa u ovom dijelu postupka. Policija će najvjerojatnije ići linijom manjeg otpora - prijavit će tebe jer si evidentno sudjelovao u nesreći i barem dobrim dijelom ju skrivio, a ti ćeš u postupku morati predlagati saslušanje tog drugog vozača i tražiti (i platiti) prometno vještačenje kojim bi se utvrđivali koliko je on doprinio toj nesreći, tj. koliko ti nisi. Loše je što to vještačenje može ići i potpuno protiv tebe, pa ti na kraju ostane i kazna i trošak.

S obzirom na složenost, isplati se angažirati odvjetnika koji se takvim stvarima konkretnije bavi, barem da ti da procjenu mogućnosti dobitka takvog spora.

 

Nisu ti rekli ide li prekršajna ili kaznena prijava? Ima li kakvih ozljeda?

 

P.S.: I bez obzira što ima mjesta, kolonu se ne smije pretjecati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bok :-)

Nisu mi ništa rekli. Nisam dobio nikakvog zapisnika, niti ikakve riječi niti o prekršajnoj niti o kaznenoj prijavi (koja je ustvari razlika)? Nema nikakvih ozljeda na sreću. Osin mojeg auta koji je spreman za metis.

Jasno mi je. Kriva sam šta se tiče preticanja kolone. To ja nisam osporio.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Razlika je u postupcima, kaznama i trošku koji na kraju možeš imati.

Ako će te teretiti samo za prekršaj, postupak je brži i jednostavniji, ali i brže će te osuditi. Možeš sve riješiti i bez odvjetnika, pogotovo ako ideš na priznanje prekršaja i ublažavanje kazne (novčana kazna i zabrana upravljanja).

Ako je kazneni, postupak je duži, složeniji i trebat će ti odvjetnik, a pogotovo jer je propisana i kazna zatvora (u najgorem slučaju uvjetna, ali opet).

S obzirom da nema drugih oštećenika osim tebe, dobro je što se niti u jednoj verziji ne moraš bojati nikakvih tužbi za naknadu štete.

U svakom slučaju bi trebao provjeriti u policiji koji će postupak pokrenuti, da ne čekaš i sekiraš se...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija