Jump to content

Bozicnica


Monie

Preporučene objave

Poštovani, 

Malo kasnim sa pitanjem jer je vec odmakla i veljaca, ali bih voljela znati samo.. 

Zanima me da li vlasnik neke tvrtke smije po zakonu isplatiti bozicnicu svim radnicima, ali jednom radniku ne jer je navodno taj pojedinac prokomentirao vlasnika tvrtke na nacin koji njemu nije odgovarao (nista ponizavajuce) iako to nije bila istina.. 

uređeno: od Monie
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne može jer se božićnica ne dodjeljuje na temelju rezultata pojedinog rada radnika već je to prigodna nagrada. Kao što i regres mora biti jednakog iznosa za svakog radnika, tako i mora biti božićnica. 

Predlažem da provjerite je li im poslodovac isplatio božićnicu ili nagradu za radne rezultate.U slučaju da su im bile isplaćene nagrade za radne rezultate onda bi poslodavac morao dobro objasniti kriterije na temelju kojih je odabrao sve radnike za nagradu osim Vas. 

Nedavno je država uvela mogućnost poslodavcima da neoporezivo isplaćuju radnicima nagrade za radne rezultate do 5000 kn. Dosta tvrtki su to i isplatile ali sam dobio dojam da se i to laički prozvalo "božićnica" iako to nije to.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I ssd me zanima sto po pitanju to of a napraviti? Jer islaceno je svima oko 2500 kn.. A ovom jednom niti jednu rijec nije receno zasto nije dobio.. Iako je cuo od drugih da je zbog, kao sto sam navela gore, rekao to nesto i poslodavac je prokomentirao da ce ga sad kazniti s tim sto mu nece isplatiti bozicnicu... Kome se obratiti za dalje? Jer radnik i dalje suti i nije rekao ni rijec za to sto nije dobio? A krenuo je i mobing na poslu i optuzbr kako je agresivan, sto nije i to znaju svi.. Ali vjerujem da ga zele zamjeniti na poslu(jer je njegovo radno mjesto ponudjeno kolegi koji mu je to odmah rekao, a sto je ovaj odbio) i da mu s tom bozicnicom i daljnjim nastavkom ponasanja i optuzbi prema njemu zele ga rijesiti jer on niti na jedan nacin nije povrijedio posao pa nemaju konkretne dokaze sto i kako dalje s njim.. Jer ako mu daju otkaz po zakonu 6 mj. Ne mogu nikoga zaposliti, a to im ne ide u korist.. 

Sad sam otisla mozda malo presiroko s opisivanjem m, ali cisto da se vidi u kratkim crtama o cemu se radi. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Realno, za novčano potraživanje, radnik može direkt na sud, ali jasno da se sugerira da se prethodno obrati poslodavcu sa zahtjevom za isplatom božićnice u roku najkasnije sa dospjećem iduće plaće. Ako to ne upali, sud je uvijek zadnja opcija.

Glede mobbinga, tu će si radnik morati sam procijeniti što mu je bitnije - posao ili zdravlje. Mehanizmi zaštite postoje, ali stvarnost je "malo" drugačija.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija