Jump to content

Nekretnina i vanbračna zajednica


AnnyR

Preporučene objave

Nevjencani suprug i ja smo odlucili zivjeti zajedno prije godinu dana te smo pronasli kucu koju je kupio na kredit. Isti dan smo promijenili adrese. On placa kredit i dvije alimentacije, a ja placam sve ostalo od rezija, hrane, prijevoza na posao. Kuca je na njegovo ime i od pocetka nije planirao prepisati pola kuce na mene. S obzirom na to da imam i ja dvoje djece i sad cekamo zajednicko, a nismo u dobrim odnosima, koja su moja prava u toj kuci? Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukoliko ispunjavate uvjete koje Obiteljski zakon određuje glede postojanja izvanbračne zajednice, vi ste suvlasnica kuće u 1/2 dijela, neovisno o tome što niste upisana u ZK budući kuća predstavlja (izvan)bračnu stečevinu. No, isto tako i kredit ulazi u pojam stečevine.

Ako se ostvari najcrnji scenarij i zajednica pukne, najbolja i najjeftinija solucija bit će vam da dogovorno riješite imovinsko-pravni dio vaše priče, kako što se tiče imovine, tako i obveza.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iz Vaših navoda morati ćete dokazivati da ste bili u izvanbračnoj zajednici za vrijeme kupnje kuće, naravno, ako izvanbračni suprug to ne prizna, jer ste, po Vašim navodima, započeli zajednički život tek poslije kupnje kuće i ako ne uspijete dokazati, a on to ne prizna, ta kuća će se tretirati kao njegova osobna imovina koju je on stekao prije početka zajedničkog života, dakle, prije zasnivanja izvanbračne zajednice...

Ako on prizna izvanbračnu zajednicu ili Vi na drugi način dokažete postojanja iste u vrijeme kupnje kuće, ista će se tretirati zajedničkom stečevinom i, samim tim, dijeliti po pola, dok će on od Vas imati pravo potraživati pola otplaćenog kredita..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 15 sati , Željac047 je napisao:

Znaci, ako sam dobro shvatila, on od mene moze potrazivati pola iznosa od vec otplacenog kredita, a moje ulaganje se ne racuna? S obzirom na to da zivimo i placamo sve ostalo smojom placom, sto je logicno pri uvidu u njegovo financijsko stanje nakon kredita i alimentacije? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana, sukladno Vašem navodima (....te smo pronasli kucu koju je kupio na kredit. Isti dan smo promijenili adrese....,S obzirom na to da imam i ja dvoje djece i sad cekamo zajednicko....), neosporno (poboldani navodi) je da je izvanbračna zajednica posotajala, no, bit svega je početak postojanja izvanbračne zajednica, jer on može osporavati ovo...(...Nevjencani suprug i ja smo odlucili zivjeti zajedno prije godinu dana te smo pronasli kucu koju je kupio na kredit....), dakle da ste bili u izvanbaračnoj zajednici prije kupnje kuće i da ste zajednički pronašli kuću, a Vi to nebi uspjeli dokazati, tada bi se sve promijenilo, ta se kuća nebi tretirala kao zajednička stečevina, jer za vrijeme kupnje iste nije postojala izvanbračna zajednica, pa bi, samim tim, kuća bila njegova osobna imovina koju je on kupio prije postojanja izvanbračne zajednice...

No, kad bi i ako bi on priznao ili Vi dokazali postojanje izvanbračne zajednice za vrijeme kupnje kuće koju je on kupio na kredit, onda je bitan ovaj Vaš navod (..a nismo u dobrim odnosima....), dakle postoji mogućnost prekida izvanbračne zajednice i kada bi se to dogodilo, naravno, on bi kredit za kuću i dalje nastavio otplaćivati, kuća bi predstavljala zajedničku stečevinu, dijelila se na pola, tada bi on mogao potraživati polovicu kredita, tj. dio kredita, koji dio je on otplatio po prestanku postojanja izvanbračne zajednice za kuću koja je prije podjeljena kao zajednička stečevina..

Da rezimiram, nije sporan dio kredita koji je otplaćivan za vrijeme trajanja izvanbračne zajednice, već dio koji bi on nastavio otplaćivati po prestanku iste, naravno, ako bi uspjeli dokazati da je kuća kupljena (stečena) za vrijeme trajanja izvanbračne zajednice ili on priznao tu, vrlo bitnu činjenicu, temeljem čega bi kuća predtavljala zajedničku imovinu i podijelila se, sukladno ObZ, po pola (50:50), već dio kredita koji bi on nastavio otplaćivati poslije prestanka izvanbračne zajednice, ako bi došlo do toga...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija