Jump to content

Nametljivo ponašanje da ili ne? Što mogu učiniti?


AngieO

Preporučene objave

Prije 2,5 godine bila sam u 4,5 mjeseca dugoj vezi sa svojim vršnjakom (tada oboje 48-ogodišnjaci). Njegovo ponašanje uklapa se u obilježja osoba s poremećajem osobnosti - što mi je kasnije jedna klinička psihiloginja indirektno i potvrdila (navodeći, da iz moje priče, zaključuje da on ima obilježja tri poremećaja osobnosti - narcisoidni, antisocijalni, granični). Imala sam posljedice: nespavanje, bljeskovi, napadne misli itd. Manipulativan je i obrazovan (profesor po struci), s podosta slobodnog vremena. Ja sam nakon prekida veze postavila visoki "zid" - blokirala njegov mobitel (pozivi, poruke), blokirala ga na FB, whatsup, viber, email. On se meni pod imenom i prezimenom ne može obratiti. Inače, živimo u gradovima udaljeni 250 km. Što se događa? Ubrzo nakon mog "no contacta", počinju, prvo preko FB pristizati zahtjevi za prijateljstvo - ne od nepoznatih osoba - već vidljivo "nepostojećih osoba". U početku su ti profili bili nedorađeni - bez fotografije, prjatelja, upravo kreirani i meni upućen zahtjev. Nekada bi na dan pristizalo i 4-5 takvih zahtjeva, a nekada bi bilo razdoblje i po mjesec dana. Sve sam igorirala. Međutim, primjećuje se da umjesto da takve aktivnosti prestanu, one se pojačavaju uz ulaganje puno truda u vjerodostojnost "osoba". Sada ti profili imaju fotografije, poneki nakupe i preko 1000 prijatelja (uz pomoć aplikacije) u roku nekoliko dana. Infiltrira se među moje rođake i prijatelje. Pomnijim praćenjem, shvatila sam "šprancu" - npr. imam konkretan dokaz da je "ukrao" fotografiju jedne ženske osobe s Instagrama, kreirao profil na FB i poslao meni zahtjev. Zatim je isto činio preko Linkedin poslovne mreže, odakle mi je nekoliko takvih osoba slalo i neprimjerene poruke na engleskom jeziku. Nikada ništa prijeteće, međutim, do sada je toga bilo između 50 i 60. Neki od profila se misteriozno "ugase", neki mijenjaju ime i spol. Znam to jer sam većinu blokirala - blokiram jedno ime, kasnije vidim na listi blokiranih potpuno drugo ime. Zatim, jedan profil sam blokirala, ali je nakon toga nastala FB stranica s istim imenom kao blokirani profil. Ta FB stranica puni svoj profil pomoću neke aplikacije - npr. stavlja tekst s raznih portala u razmaku od 2h. Itd, itd. Nekoliko puta noću bih primila telefonski poziv u npr. 4,23 min i nakon mog javljanja, spuštanje slušalice. Dobivam, povremeno, ali ne često, pozive s nepoznatih brojeva i na mobitel. Nakon mog javljanja, spuštanje slušalice. I 1. siječnja 2019. godine, na email sam dobila mms poruku s nepoznatog i neregistriranog broja mobitela sljedećeg teksta: Sretna Nova, draga (i moje ime), te tri točkice.

Dakle, sve je vrlo umjereno, ali kontinuirano. Ti profili su i stranci (imam takav posao da puno putujem službeno) ili naši, ima i ženskih i muških imena, fotografije su nekada mutne, zbog rezolucije, a nekada se vidi da je to preuzeto negdje s interneta. U tih nekoliko poruka koje sam dobivala (uvijek je bilo na engl. jeziku) - nije bilo nikakvih prijetnji - samo ono "kako sam ja divna žena, a on bi htio mene bolje upoznati". Na Linkedin sam primila oko 20-ak takvih zahtjeva. Misteriozni email je prvi konkretniji hrabriji korak. 

Tijekom veze sa mnom, nije bio fizički agresivan, ali je primjenjivao razne metode (što mi je psihooginja sve objasnila) psihičke agresije: projiciranje, vrijeđanje, pasivna agresija, gaslighting, triangulacija, bilo je i pokušaja i financijske manipulacije i emocionalnih ucjena. Nakon prekida veze sam saznala da je bio fizički agresivan prema bivšoj supruzi i rođenoj majci, a da je prije recimo 20ak godina - pucao iz neregistriranog pištolja na jednu stariju ženu, te da ga je ona kasnije tužila i da ima zabranu prilaska. Dakle, postoje elementi agresije koju on vrlo uspješno prikriva statusom i zvanjem.

Dakle, što mogu učiniti da se zaštitim? Po meni ovo jest nametljivo ponašanje ako sam ja postavila zid kojim sam mu onemogućila prilazak i ne želim komunikaciju. Međutim, da li mogu s tim dokazima (radila sam screenshotove, dowload fotografija koje je koristio, izvukla sam popis s FB, na Linkedinu imam popis blokiranih), dakle, postoji trag. 

Unaprijed zahvaljujem, uz napomenu da me ti postupci uznemire, zaokupiraju misli, razmišljam što će sljedeće napraviti itd.

uređeno: od AngieO
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala. Prijedlog za "progon" se podnosi kome?

Ponavljam, to se nije dogodilo jedan dan, jedan tjedan, to se događa u ciklusima, dnevno pa npr. 15 dana ništa pa 3 dana za redom. Evo, npr. 01. siječnja 2019, 19.siječnja, zatim 24. veljače, 25. veljače ove godine, unazad 2 godine otprilike takvim intenzitetima, s tim što je bilo dana kada sam se osjećala kao pod "paljbom".

Poslovna sam osoba i na društvenim mrežama imam i podosta poslovnih prijatelja, suradnika, jer radim na međunarodnim projektima...tako da ova druga opcija nije realna, niti da deaktiviram te račune niti da se iznanda nazovem Pajo Patak i sl.

Hvala vam na odgovoru i pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bojim se da me ne shvate kao "neozbiljnu" i ne odbace prijedlog, bez ikakvih izvida jer im sve to može zvučati "li-la". Osobno smatram da se može dokazati, jer internet "ostavlja trag", jedino bi taj moj slučaj netko trebao ozbiljno shvatiti. Frustriralo bi me da me netko samo tako otpravi s vrata.

On je vrlo prefrigran, inteligentan i zna što radi, te pazi, a ja se cijelo vrijeme osjećam kao da imam "sjenu" ili da pokušavam nekome dokazati da sam vidjela "duha". 

Vama u svakom slučaju hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na svaki prijedlog za progon/kaznenu prijavu DORH ima obvezu donošenja meritorne državno-odvjetničke odluke (optužnica ili rješenje o odbačaju kaznene prijave), tako da vas "otpiliti" ne mogu i ne smiju.

U ovom slučaju, po mom mišljenju, drugačije se i neće moći dokazati identitet počinitelja doli pronalaska "internet tragova".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija