Jump to content

Pravo koristenja zajednickog dijela zgrade


Rat

Preporučene objave

Pozdrav,

u procesu smo trazenja stana te smo naisli na stan koji bi nam odgovarao ali nam nisu posve jasni vlasnicki odnosi nad vrtom koji nije etaziran te je prema tome u suvlasnistvu svih stanara. Naime, situacija je takva da jedino spomenuti stan u prizemlju koristi taj vrt jer jedini ima izlaz na njega iako vrt nije etaziran ili upisan u vlasnitvo stana. Sadasnji vlasnik je prema kupoprodajnom ugovoru sa investitorom dobio "iskljucivo pravo koristenja" tog vrta i kod prodaje navodi da stanu pripada taj vrt. Ono sto nas muci je da je  "iskljucivo pravo koristenja" zajednickog dijela zgrade dodano u ugovor sklopljen izmedju prvog vlasnika i investitora te to pravo vrlo vjerojatno nije pravno nasljedno na sljedece vlasnike. Takodjer, vlasnik je na tom dijelu vrta napravio terasu, natkrio ju te postavio jacuzzi sto takodjer ne postoji u papirima.

Kako se pravno zastiti u slucaju kupnje ovog stana te nastaviti koristenje spomenutog vrta? Da li je to mozda sklapanje medjuvlasnickog ugovora kojim se regulira koristenje tog vrta ili imate neki drugi savjet? Da li je moguce sklopiti medjuvlasnicki ugovor u kojem se ne spominje vlasnik stana, nego da se pravo koristenja daje stanu S1 ili slicno pa da se to pravo prenese na novog vlasnika? Naime, cini mi jednostavnije da sadasnji vlasnik sklopi takav ugovor nego da ja ko novi vlasnik ostale suvlasnike trazim sklapanje takvog ugovora

Hvala i lijep pozdrav, Ivan

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zašto odmah nije predmetni vrt dodan kao pripadak tome stanu te tako nije i upisan u ZK nije mi baš jasno jer i sam Zakon o vlasništvu to predvidio i dopustio (čl.67). Ovako kupujete ono što je upisano u ZK, a sam vrt ako nije temeljem toga upisan kao određena vrsta služnosti kad već nije kao pripadak ćete morati rješavati sa ostalim suvlasicima. Prema tome da, ovo sa međuvlasničkim ugovorom bi možda bilo najjednostavnije rješenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija