Jump to content

Ugovor o doživotnom uzdržavanju - svjedok, molim pomoc


anonimno

Preporučene objave

Uzmimo za primjer, da ste recimo svjedok nekome koga dobro poznajete i kome vjerujete pri sklapanju ugovora o uzdržavanju, no svejedno imate sumnje što se može poći po zlu.

Mene zanima, kakve posljedice (u vezi malverzacija, bankrota uzržavane osobe itd.) može imati svjedok koji je bio prisutan pri sklapanju ugovora i stavio svoj potpis.

Da li ona može biti kazneno ili bilo kako drugo (financijski...) gonjena zbog eventualnih negativnosti koje se mogu javiti?

 

također, da li svjedok, nakon što je recimo potpisao ugovor, može nakon nekog vremena tražiti poništenje, tj. brisanje imena kao svjedoka zbog toga što pri potpisivanju ugovora nije bio upoznat sa svim posljedicama?

 

Da rezimiramo, što se nekome tko je svejdok jednog takvog ugovora (u dobroj namjeri) može negativno desiti ako je bilo stvari za koje on nije mogao znati?

 

Molim hitno pomoć i ispričavam se ako je pitanje retardirano.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gle, tak je reko jb. morala su biti 2 svjedoka. mislim, slučaj je stvaran, nije da izmiškljam. Dakle, 2 osobe koje potpisuju ugovor, odvjetnik i 2 svjedoka. Pa valjda jb zna, mislim sad ste me zbunili skroz. Aj pliz neko nek konkretno kaze da vidim jel se to neko igra ili kaj. Da li je po zakonu potreban svjedok? sudeci po postovima nije, ali ono, jb je procito da je to ugovor o uzdržavanju, i svi su morali potpisat.

Ak to nije to, kaj bi slicno molo bit?

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakon ne trazi svjedoke. Radili smo dosta tih ugovora i nitko nas nikad nije pitao za nikakve svjedoke.

 

Jeste vi sigurni da se radilo o ugovor o doz. uzrdzavanju a ne o necem drugom?

 

Dozivotno uzdrzavanje je naplatan pravni posao kao sto je npr. i kupoprodaja. Jeste kad culi da je netko svjedocio kod zakljuceja ugovora o kupoprodaji?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prisutnost dvojice svjedoka traži Zakon o javnom bilježništvu iz razloga što se kod Ugovora o doživotnom uzdržavanju radi o raspoložbi za slučaj smrti....ti svjedoci samo potvrđuju da je davatelj uzdržavanja pred njima izjavio svoju volju, odnosno da su bili prisutni kod sklapanja takvog pravnog posla...bez panike!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

čl. 63. Zakona o javnom bilježništvu kaže da treba, što se tiče ugovora o dosmrtnom tamo se stječe u trenutku predaje prijedloga za uknjižbu, a kod ugovora o doživotnom uzdrž. se stječe upravo u trenutku smrti pa se radi i raspoložbi za slučaj smrti.

tako da se ja slažem s kolegom da trebaju svjedoci iako je to totalni idiotizam a i preskupi su negdje deset puta vise kostaju nego sud

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

je napisao:

gospon vlasnistvo se stjece u trenutku predaje prijedloga za uknjizbu. procitajte si zzk.

 

a da? zasto onda kad predate prijedlog ne dobijete odmah vlasnicki list? zasto cekate uknjizbu??

 

dajte odite do prve banke pa ih trazite kredit temeljm predanog prijedloga za uknjizbu?

 

I sta mislite zasto se zove PRIJEDLOG? zato da ne moze biti nikad odbijen? ali nema veza ako ga i odbiju jer po vama se vlasnistvo steklo trenutkom predaje prijedloga...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

se stječe upravo u trenutku smrti pa se radi i raspoložbi za slučaj smrti.

 

Potpuno krivo tumacenje JB komore! Ne radi se o nikakvoj raspolozbi za slucaj smrti (to bi bila oporuka) vec o gradjanskopravno ugovoru (odredbe o njemu su u ZOO-u) i naplatnom pravnom poslu koji nije puno razlicit od prodaje s odgodom placanja jedino sto je obveza primatelja uzdrzavanja prijenosa vlasnistva a ne novcana naknada.

 

Ako bi to bila rasplozba za slucaj smrti, radilo bi se o ugovornom odredjivanju nasljednika koje je Zakonom o nasljedjivanju nedozovoljeno. Kod recenog ugovora se ne radi se o prijenosu nasljedstva vec o prijenosu vlasnistva i sasvim je irelevantno kada ce se prijenost izvrsiti.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

vlasništvo se stječe u trenutku kada predate prijedlog koji ce biti usvojen pa to je logika,

ako je odbijen onda ne stjecete vlasnistvo to nitko nije sporio.

 

ja sam samo govorio trenutak kada postajete vlasnik, a to postajete u trenutku kada se preda prijedlog za uknjizbu. izvrcete a rekao sam vam jasno.

 

u odnosu na ugovor o dozivotnom uzdr. najbolje je da odete kod drugog j.b. ili odite na sud. nemojte ostati kod j.b. koji nezna svoj posao

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

kod javnog bilježnika ugovor o doživotno ozdržavanju mora biti sklopljen u formi javnobilježničkog akta i za to su sigurno potrebna dva svjedoka, što ne vrijedi za ugovor o dosmrtnom uzdržavanju.

 

Uloga svjedoka je jedino ta da potvrde i da su stranke suglasno i bez prisile sklopile navedeni ugovor i kasnije promijene okolnosti ne tiću se svjedoka

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

"nije. upravo sam prije dva tjedna ovjerio kod j.b. takav ugovor i nisu trazili svjedoke.

vec imam rjesenje o zabiljezbi u zk"

 

Dragi moji,

pravna teorija ima puno rupa, ali praksa (pogotovo z-k praksa) ima još više. Toliko je neujednačena i izvan granica razumljivosti, te se razlikuje od bilježnika do bilježnika, ili zk referenta do zk rederenta...itd.

Znam da je puno lakše i jednostavnije ugovor sklopiti bez svjedoka, te da se ljudima ide na ruku, ali svaki pravnik-formalist, koji malko više čita knjige, nego razgovara s ljudima reći će vam:

zakon je jasan, svjedoci moraju biti i točka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija