Jump to content

etažiranje i priključci


icon03

Preporučene objave

Poštovani,

imam specifičnu situaciju, naime, vlasnik sam stana na katu kuće koja je etažirana jer sam ja svoj stan kupovao na kredit i banka je time uvjetovala dobivanje kredita.

U prizemlju su se naknadno doselili stanari koji su odlučili ignorirati dogovor kojega smo imali sa predhodnim vlasnikom o korištenju dvorišta koja se nalaze s prednje i sa zadnje strane zgrade.

Dogovor je bio da se zbog nemogućnosti korištenja dvorišta koje se nalazi sa stražnje stane zgrade stanari gornjeg kata (ja) koristim prednjim dvorištem. Novi stanar to ignorira te inzistira da se prednje dvorište djeli 1/2 dok je zadnje dvorište po njegovoj interpretaciji samo njegovo što ne odgovara stvarnom stanju jer smo skupa vlasnici tog dvorišta samo ja nemam pristup istom jer je jedini ulaz u njega kroz njegov stan.

Dalje problem je sa distribucijom el. energije jer je brojilo na moje ime, dok je kod susjeda instalirano pomoćno broilo te imam velikih problema sa njim vezano uz redovito podmirivanje dugova za utrošak električne energije.

Bilo kakav dogovor nije moguć i konstantno imamo problema te bi htio napraviti etažiranje dvorišta i razvajanje el. instalacija.

U HEP-u su mi rekli da susjed mora samostalno podnijeti zahtjev za priključak, što on naravno ne želi, i da ga ja u tom slučaju mogu isključiti jer u njihovim očima sam ja vlasnik priključka i sve iza toga je stvar našeg internog dogovora, te su dodatno napomenuli da u ovom slučaju trenutno ja ilegalno preprodajem električnu energiju njemu i da bi nas teoretski mogli zbog toga isključiti obojicu sa energetske mreže.

Molim vas za savjet, kako da riješim ova dva za mene neprenmostiva problema.

Mogu li putem odvjetničke kuće zatražiti etažiranje dvorišta i smijem li susjedu isključiti instalaciju el. energije kako kažu iz HEP-a?

Unaprijed se zahvaljujem!

uređeno: od icon03
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 8 sati , icon03 je napisao:

Dogovor je bio

Usmeni ili imate nešto napismeno u stilu međuvlasničkog ugovora? U ZK piše samo Etažno vlasništvo s određenim omjerima?

prije 8 sati , icon03 je napisao:

Mogu li putem odvjetničke kuće zatražiti etažiranje dvorišta

Dvorište kao takovo se ne može etažirati i biti pripadak vlasništvu posebnog dijela nekretnine. Eventualno nešto izgrađeno na istom tipa parking i sl.

prije 8 sati , icon03 je napisao:

U HEP-u su mi rekli da susjed mora samostalno podnijeti zahtjev za priključak

Valjalo bi ih uputiti da pogledaju što u propisima koji se tiču isporuke el.energije znači izraz korisnik mreže te onda da pogledaju i svoje stranice na kojima piše što može tražiti postojeći korisnik mreže.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

hvala na brzom odgovoru,

Što se tiče pitanja;

- Predhodni vlasnici su imali neformalni dogovor, bio je na papiru ali nije bio ovjeren kod bilježnika, u trenutku kupoprodaje stanova vlasnica ovog drugog prostora koja je prodavala stan preko agencije nije taj dio spomenula u trenutku prodaje, isto kako je "zaboravila" napomenuti da je u kućanstvu samo jedan priključak za struju i vodu koji ne glase na nju. Između ostalog to je razlog ne baš dobrosusjedskih odnosa sa novim susjedom jer je ogorčen na nju jer te informacije nije znao kada je keširao za stan, a sada mu ja "namećem" nešto što mu u biti ne odgovara.

Da ne spominjem da mi je prijašnja vlasnica (prije nego je prodala stan susjedu) prodala polovicu garaže koja je sad 1/1 u mom vlasništvu što novog vlasnika izrazito iritira jer si je on planirao u garaži napraviti malu radionicu, a u njegovim očima, jer ne priznaje "moje" papire iz gruntovnice sam mu eto ja "otuđio" polovicu garaže jer u kupoprodajnom ugovoru kojeg ima piše "kuća sa garažom na čestici br."..) tako da, bojim se su trajno i nepovratno uništeni bilo kakvi izgledi dobrosusjedskih odnosa.

- Ukoliko se te dvije cijeline koja su u biti dva dvorišta ( jedno s prednje, drugo sa stražnje strane kuće koja presjeca česticu na dva djela) ne mogu etažirati kao zasebne cjeline, na koji način se može/mora riješiti ovaj problem jer za mene nije prihvatljivo da me on silom prilika maltertira za prednji dio da bude 1/2 dok "prikladno" zadržava pravo na cjeloviti  zadnji dio zajedničkog zemljišta?

Ako se kod odvjetnika, ili sudskim putem definira taj prostor kao cjelina koja "pripada" određenom stanu, dali taj ugovor ima snagu i ako ja ili on, ili obojica u nekom trenutku poželimo prodati svoj dio na ljude koji takvu nekretninu požele kupiti od nas?

Konkretno dali postoji neki oblik ugovora koji se veže na nekretninu i ne može se jednostrano raskinuti u slučaju prodaje iste trećoj osobi?

- za HEP sam provjerio i zvao službu u ZG i rekli su mi da postoji ta opcija, ali djeljenje obračunskog mjernog mjesta se može izvesti isključivo uz suglasnost susjeda koju ja nema šanse da dobijem jer njemu i ovakva situacija (da ga kreditiram za struju) odgovara, plati kad hoće i ja mu ništa ne mogu!?

 

uređeno: od icon03
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat, icon03 je napisao:

Između ostalog to je razlog ne baš dobrosusjedskih odnosa sa novim susjedom jer je ogorčen na nju jer te informacije nije znao kada je keširao za stan, a sada mu ja "namećem" nešto što mu u biti ne odgovara.

Da ne spominjem da mi je prijašnja vlasnica (prije nego je prodala stan susjedu) prodala polovicu garaže koja je sad 1/1 u mom vlasništvu što novog vlasnika izrazito iritira jer si je on planirao u garaži napraviti malu radionicu, a u njegovim očima, jer ne priznaje "moje" papire iz gruntovnice sam mu eto ja "otuđio" polovicu garaže jer u kupoprodajnom ugovoru kojeg ima piše "kuća sa garažom na čestici br."..) tako da, bojim se su trajno i nepovratno uništeni bilo kakvi izgledi dobrosusjedskih odnosa.

Baš mi i nije jasno što to ima biti ogorčen na vas kad mu je u biti najviše kriv prodavatelj. Da se malko informira bilo bi tu mogučnosti za postupanje prema prodavatelju prema Zakonu o obveznim odnosima.

prije 1 sat, icon03 je napisao:

Predhodni vlasnici su imali neformalni dogovor, bio je na papiru ali nije bio ovjeren kod bilježnika, u trenutku kupoprodaje stanova vlasnica ovog drugog prostora koja je prodavala stan preko agencije nije taj dio spomenula u trenutku prodaje,

Koliko je taj dogovor "jak" upitno je iz razloga što za isti nije imao saznanja. No, ako ga ne priznaje, a kako trenutno stanje u ZK (ako je tako) kaže da se radi o Etaćžnom vlasništvu sa određenim omjerima, dakle radilo bi se o suvlasničkom udjelu 1 i 2, te kako nije upisano dvorište iza kao muogući pripadak tome stanu jer se ima pristup samo iz njega, isto tako bi mogli postavit zahtjev za korištenjem i toga djela jer ste suvlasnik i toga 1/2.

prije 1 sat, icon03 je napisao:

za HEP sam provjerio i zvao službu u ZG i rekli su mi da postoji ta opcija

Ovo o HEP-u ne bih više komentirao osim onoga što već jesam jer iako postoje zakoni i pod propisi vezano za to oni ih imaju tendenciju to sve tumačiti kako im u određenom trenutku odgovara. Pa tako jedamput to može zatražiti samo suvlasnik, drugi puta i krajnji korisnik (vlasnik priključka) a ne bi me čudilo da vam treći put kažu da trebate i suglasnost susjeda od prekoputa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Riječ je o staroj osobi koja je vrlo teška u komunikaciji, tvrdoglav je i naučio je da je u životu sve onako kako je on zamislio da bi trebalo biti, te ne želi čuti , niti uvažiti tuđe mišljenje. Ukratko, nitko ne želi imati posla s njim, uključujući i njegovu djecu.

Ja sam kriv zbog toga što tumačim ove stvari na način kako se njemu ne sviđa, a i prodavatelja nema tu, samo sam ja taj koji "stalno nešto izvoljeva" i koji ga "zakida".

Kuća je etažirana tako da ja posjedujem dva stana na katu i garažu (56/100), on jedan stan u prizemlju(44/100) i imamo zajednički hodnik, dvorišta se u etažiranju na žalost ne spominju, kao niti priključci, osim što je napisano da su instalacije i ostali djelovi kao što su zidovi, krov i sl zajednički, što susjed također spori jer smo popravljali krov i nije htio sudjelovati pa sam morao zbog toga angažirati odvjetničku kuću, a kako mi se vidi opet ću morati, jer osim krova i stolarija je u banani, i fasada bi dobro došla, a dogovora nema.

Molim Vas konkretno, dali ja imam pravo tražiti na neki način da se realizira pravno razvajanje dvorišta zbog nemogućnosti ravnopravnog  korištenja , i mogu li kao sredstvo poticaja upotrijebiti mogućnost prekida dovoda električne energije ukoliko se susjed ogluši na zamolbu o razvajanju instalacija i priključka?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, icon03 je napisao:

Molim Vas konkretno, dali ja imam pravo tražiti na neki način da se realizira pravno razvajanje dvorišta zbog nemogućnosti ravnopravnog  korištenja

Dogovorno uvijek. I sastavi se MV ugovor, ako treba sa skicom, tko što i kako, i dalje je sve jasno. U svim ostalim slučajevima se događa opće poznato, communio mater rixarum-suvlasništvo je majka svađa. Nažalost, iako ste vi tu najmanje krivi, nekim ljudima je lakše maltretirati suvlasnika nego pravog krivca za isto, prodavatelja.

 

, icon03 je napisao:

mogu li kao sredstvo poticaja upotrijebiti mogućnost prekida dovoda električne energije ukoliko se susjed ogluši na zamolbu o razvajanju instalacija i priključka?

Kao način pokušaja postizanja dogovora vjerovatno, no čini mi se da je ovo

, icon03 je napisao:

pa sam morao zbog toga angažirati odvjetničku kuću, a kako mi se vidi opet ću morati

realna opcija. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija