Jump to content

Vanbračna zajednica


Ana_2

Preporučene objave

Zanima me kako je točno zakonom definirana vanbračna zajednica i u čemu je par u takvoj zajednici na gubitku u usporedbi s vjenčanim parom (konkretne stvari poput upisivanja oca u rodni list djeteta, poreza, olakšica, dječjih doplataka i sl.). Dosta je hitno pa Vas molim za što brzi odgovor.

 

Unaprijed hvala.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukoliko postoji vanbračna zajednica - ona ima sva prava i obveze kao i bračna, uključivo i bračnu stečevinu. Za razliku od bračne, vanbračnu zajednicu treba dokazivati. Ako postoji brak ili vanbračna zajednica stečena imovina pripada zajednički partnerima ukoliko se drugačije ne ugovore. Bračna zajednica (a vanbračna također) je i materijalna zajednica - sva materijalna dobra osim nasljedstva i poklona su zajednička imovina. U slučaju rastanka - dijeli se pola pola. Ukoliko se to nekome ne sviđa - dogovori se sa svojim partnerom i kod javnog bilježnika ugovore drugačije. Osobe koje žive u vanbračnoj zajednici, nisu obavezne financijski se uzajamno pomagati, niti su pravni nasljednici jedno drugog. U slučaju da dođe do raskida vanbračne zajednice, tzv. pravilo dijeljenja imovine na pola tada ne važi. Pravila u vezi djece vanbračnih parova u razvodu, ista su kao i kod razvoda braka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija