Jump to content

Oslobođenje od plaćanja poreza na prvu nekretninu


Mf1234

Preporučene objave

Molio bih nekog za savjet za moj problem sa oslobađanjem od plaćanja poreza na prvu nekretninu. Supruga i ja smo kupili stan (pola-pola smo vlasnici)  2015. Te smo predali sve potrebne papire koji su traženi za oslobođenje od plaćanja poreza na prvu nekretninu. Prije par dana (dakle 2019.) dobili smo rješenje od Porezne u kojemu se navodi da smo prilikom kupnje stana ispunjavali uvjete za oslobođenje, ali naknadno je utvrđeno da nismo ispunjavali uvjete. Žena i ja smo dobili svatko svoje rješenje prema kojemu treba svatko od nas platiti 10 000 kn:/ Naime, stan smo kupili u Rijeci (prijavili tamo prebivalište i imali sve potrebno za oslobođenje), ali ja sam radio u Osijeku (posao mi je bio vezan za doktorski studij) koji je bio na određeno vrijeme do kraja veljače 2018. Zbog posla sam morao imati boravište u Osijeku gdje sam bio u nekretnini koja nije moje vlasništvo. Poreznoj je sporan taj moj boravak u Osijeku. Ja boravište u Osijeku nemam otkako mi je završio ugovor. 

Zanima me imam li neku osnovu za žalbu.

Unaprijed zahvaljujem:)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Aha, to je čl. 11. a, točka 2. tog članka, koja kaže da građanin i članovi njegove uže obitelji prijave prebivalište, i borave u mjestu i na adresi gdje se nekretnina nalazi... Vi niste boravili na toj adresi, pa pretpostavljam da je to razlog za odbijanje oslobođenja. Međutim, ako je supruga boravila u tom stanu, tada mislim da barem ona ima pravo žalbe, jer ona nije imala boravište u Osijeku, odnosno boravila je upravo u tom stanu glede kojega se traži oslobođenje. Što se tiče Vas, nemate što izgubiti ako i sami uložite žalbu, jer da se radilo o privremenom boravku zbog posla, da ste i dalje svaki tjedan putovali i živjeli u stanu u Rijeci i da od tada nemate više prijavljen privremeni boravak u Osijeku. Ne znam hoće li to upaliti, ali nemate što izgubiti, kao što već rekoh.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija