Jump to content

Ugovor ili izjava o izvanbračnoj zajednici?


Gordy

Preporučene objave

Pozdrav. Partner i ja smo u vezi 8 godina. Toliko zapravo i zivimo zajedno na istoj adresi, u podstanarskom stanu. E sad, na toj adresi je on prijavljen, dok ja nisam mijenjala svoje prebivaliste, stanodavac nije mogao i mene prijaviti. Dakle, prijavljena sam u drugom gradu. Trenutno kupujemo zajedno kucu, ja duznik, on suduznik. Kuca ce se svakako podijeliti po pola u z.knjigama. Ono sto zelimo je potpisati izjavu o izvanbracnoj zajednici. Ali, da bi izvanbracna zajednica vrijedila, da li je potrebno da obje osobe budu bas prijavljene na istoj adresi? Sve izjave o izvanb.zajed. sadrze bas tu recenicu : izjavljujemo da zajedno zivimo na adresi XYZ...a mi ne zivimo. Da li je moguce potpisati ugovor o partnerstvu u kojem bi naveli da se od datuma pocetka veze, cjelokupna zajednicka stecevina dijeli na pola? I ovjeriti to kod JB? Ima li netko iskustva? Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana, ima niz Zakona koji se bave pojmom  izvanbračne zajednice, u nekima je bitno zajedničko prebivalište (zajednička adresa stanovanja), dok u drugima nije...

Iskreno sam stava da bi trebalo biti zajedničko prebivalište (zajednička adresa stanovanja) čemu u prilog govori i sami korijen riječi zajednica-zajednička, dakle, mišljenja sam da ako nema zajedničkog života, nebi mogla postojati niti izvanbračna zajednica..., no to bi mogli riješiti poslije kupnje kuće koju bi u ZK upisali kao suvlasništvo pola-pola, te nakon toga, prijavili zajedničko prebivalište (zajedničku adresu stanovanja) na adresi gdje se nalazi kuća..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala vam na odgovoru. Zajednickog zivota itekako ima jer 8 godina zivimo zajedno na istoj adresi, sve dijelimo... ali papirnato ne zivimo :( dokle god sam ja prijavljena na drugoj adresi. Svakako cemo, cim se preselimo, promijeniti adrese. E sad, da li to znaci da ce nasa izvanbracna zajednica vrijediti tek nakon sto 3 godine budemo na toj adresi? Tj. sve ovo do tada (prakticki tada 11 godina) pada u vodu? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija