Jump to content

Štrajk beogradskih odvjetnika zbog povećanja poreznih obveza


Mrljavac

BEOGRAD, 10. rujna 2014. (Hina) - Beogradski odvjetnici u srijedu ponovno stupaju u štrajk nezadovoljni povećanjem poreznih obveza, nakon što s kolegama u cijeloj Srbiji trodnevnim prosvjedom koncem lipnja nisu uspjeli postići dogovor s ministarstvom financija.

Predsjednik Odvjetničke komore Beograda Aleksandar Šoškić priopćio je da odvjetnici neće dolaziti na suđenja, sudjelovati u istražnim postupcima, saslušanjima u policiji ili tužiteljstvu u slučajevima gde zakon propisuje nazočnost pravnog zastupnika niti će obavljati druge odvjetničke poslove.

Jedini posao kojeg nisu otkazali bit će da, sukladno procesnim rokovima, upućuju žalbe ili izvanredne pravne lijekove.

Odvjetnici koji paušalno plaćaju porez nezadovoljni su višestrukim povećanjem poreznih obveza i traže od ministarstva financija poništenje poreznih rješenja kojima su im obveze, kako tvrde, povećane za 40 posto, a u nekim slučajevima čak od 100 do 300 posto. Od ministarstva financija zahtijevaju plaćanje poreza po rješenjima za 2013. godinu.

Nakon štrajka u lipnju koji je trajao 15 dana formirano je šestočlano povjerenstvo, a ministar pravosuđa Nikola Selaković i donedavni ministar financija Lazar Krstić dogovorili su s predstavnicima Odvjetničke komore Beograda da se do rujna usuglase rješenja.

Kako je u međuvremenu ministar financija Lazar Krstić podnio ostavku, što je rezultiralo i povlačenjem njegovih suradnika uključenih u pregovore, povjerenstvo nije daleko odmaklo u traženju rješenja pa su odvjetnici odlučili novim štrajkom skrenuti pozornost državi.

Odvjetnici se žale i što su im sužena polja djelatnosti budući se novim propisima brojni poslovi oduzimaju iz nadležnosti odvjetništva, a preuzimaju ih javni bilježnici ili medijatori.

Ministarstvo financija još nije reagiralo na štrajk beogradskih odvjetnika.

 

 

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija