Jump to content

200 tisuća kuna za Trgovački sud donirao Grad Zagreb


Mrljavac

ZAGREB, 12. studenog 2008. (Hina) - Ministarstvo pravosuđa danas je priopćilo kako nije bilo obaviješteno da je Zagrebački holding donirao 200 tisuća kuna za obnovu Trgovačkog suda u Zagrebu, te da je prema obavijesti koje je zaprimilo o donaciji ona korištena sukladno Sporazumu između Ministarstva i Grada Zagreba, odnosno da je novac donirao isključivo Grad Zagreb.[PRBREAK][/PRBREAK]Mediji danas, naime, navode da ministar pravosuđa Ivan Šimonović istražuje donaciju Trgovačkom sudu budući da postoji sumnja da je 200 tisuća kuna donirala tvrtka Zagrebački holding, iako zakon propisuje da donacije sudovima mogu dati samo općine, gradovi i županije.

 

"Trgovački sud u Zagrebu o doznačenim sredstvima donacije bio je dužan obavijestiti Ministarstvo pravosuđa, što je i učinjeno, a iz zaprimljenih obavijesti proizlazi da su sredstva donirana isključivo od strane Grada Zagreba, u skladu s naprijed navedenim Sporazumom. Ministarstvo pravosuđa nije bilo obaviješteno da je sredstva donirao Zagrebački holding d.O.o. čiji je osnivač i vlasnik Grad Zagreb, ali ima vlastitu pravnu osobnost te se ne može poistovjetiti s Gradom Zagrebom u smislu čl. 151. st. 2 Zakona o sudovima", navodi se u priopćenju.

 

Ministarstvo napominje da temeljem tog zakona u izgradnji kapitalnih objekata i nabavi opreme za sudove mogu sudjelovati županije, gradovi i općine, te da je između ministarstva i Grada Zagreba 2005. godine sklopljen Sporazum temeljem kojega je korisnik donacije za poboljšanje uvjeta rada suda bio Trgovački sud u Zagrebu.

 

Ističe da je donacija korištena sukladno Sporazumu, te da je provodilo postupak ugovaranja radova, roba i usluga za potrebe Trgovačkog suda u Zagrebu, a da se plaćanje obavljalo iz sredstava odobrene donacije koja su izravno doznačena sudu.

 

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je nakon sjednice Poglavarstva, odgovarajući na upit novinara, kako za donacije Trgovačkom sudu i drugim sudovima postoje sporazumi i ugovori, a da je donacija od 200.000 kuna Trgovačkom sudu dio sporazuma iz 2005. namijenjena za poboljšanje uvjeta rada toga suda.

 

Bandić navodi kako je Grad ovlašten sudjelovati u izgradnji objekata i nabavci opreme, pa tako i za Trgovački sud. "Ispada da mi financiramo Trgovački sud jer je Bandić nešto 'čvaknuo', a nije", kazao je Bandić i dodao da je Grad pomogao i druge sudove, među kojima i Općinski sud u Sesvetama koji mu je, kaže, izrekao javnu opomenu (zbog oglasa "Istina je!").

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.Posjetitelj
This is now closed for further comments

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija