Jump to content

Amnesty International osuđuje etničko čišćenje IS-a u Iraku


Mrljavac

BAGDAD, 2. rujna 2014. (Hina/AFP) - Islamska država (IS) provodi kampanju sustavnog etničkog čišćenja na sjeveru Iraka i masovna pogubljenja, navodi međunarodna organizacija za ljudska prava Amnesty International u izvješću objavljenom u utorak.

Citirajući "zastrašujuća" svjedočanstva preživjelih, Amnesty optužuje džihadiste za "ratni zločin, masovna smaknuća i otmice" koje ta skupina sustavno provodi protiv manjina na iračkom sjeveru, napose protiv kršćana, šijitskih Turkmena i jezida.

IS, prisutan i u Siriji, počeo je 9. lipnja veliku ofenzivu u Iraku gdje je zauzeo velike dijelove teritorija na kojima sije strah.

U izvješću "Etničko čišćenje povijesnih proporcija" Amnesty tvrdi da posjeduje "dokaze" o "nekoliko masovnih pokolja" počinjenih u kolovozu u području Sindžara gdje žive brojni jezidi, kurdofonska nemuslimanska manjina.

Deseci muškaraca i dječaka bili su natovareni na kamione i smaknuti izvan sela, piše Amnesty citirajući svjedoke.

"Ruralna područja Sindžara IS je pretvorio u logore smrti u brutalnoj kampanji kako bi iskorijenio svaki trag nearapskog stanovništva i nesunitske muslimane", navodi se u izvješću.

Najsmrtonosniji napadi dogodili su se između 3. i 15. kolovoza u selima Kinije i Košo gdje se žrtve broje u stotinama. Jedan od preživjelih, imenom Salem, ispričao je da se krio 12 dana prije nego je pobjegao i sluašo je agoniju žrtava pokolja.

Stotine, možda tisuće žena i djeca iz jezidske manjine IS je oteo, a tisuće "užasnutih" stanovnika pobjegle su, navodi AI.

U izvješću objavljenom 25. kolovoza i UN-ova visoka povjerenica za ljudska prava Navi Pillay optužila je džihadiste za "etničko i vjersko čišćenje" sjevernog Iraka.

 

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija