Jump to content

Belgijskom ubojici i silovatelju odobrena eutanazija


Mrljavac

BRUXELLES, 15. rujna 2014. (Hina/Reuters) - Belgijskom ubojici i silovatelju, koji služi kaznu doživotnog zatvora, odobren je zahtjev da mu liječnici okončaju život, nakon sudske presude utemeljene na belgijskim zakonima koji dopuštaju eutanaziju.

Frank Van Den Bleeken tvrdio je kako nema šanse za puštanje na slobodu jer ne može protiv svojih seksualnih nagona, pa želi iskoristiti pravo na medicinski potpomognuto samoubojstvo.

"Proteklih su ga godina pregledali brojni liječnici i psihijatri koji su zaključili da se muči, nepodnošljivo muči", rekao je njegov odvjetnik Jos Vander Velpen državnoj televiziji VRT.

Radi se o prvoj sudskoj presudi koja se odnosi na zatvorenike od donošenja zakona o eutanaziji prije 12 godina.

Eutanazija će se obaviti u zatvoru, ali se ne zna kada, dodao je odvjetnik.

S obzirom da se radi o zatvoreniku, potrebna je suglasnost ministarstva pravosuđa. Belgija, kao i ostale zemlje EU-a nema smrtnu kaznu.

Van Den Bleeken, čovjek u 50-tim godinama koji je u zatvoru gotovo 30 godina žalio se na terapiju koja se u Belgiji daje za njegov poremećaj, pa je radije odlučio umrijeti.

"Ako ljudi počine seksualni zločin, pomozite im da se s time nose", izjavio je u televizijskom dokumentarcu. "Zatvaranje ne pomaže nikome: ni toj osobi, niti društvu, niti žrtvama".

Belgija nije jedina europska zemlja koja dopušta eutanaziju, ali je prva koja primjenjuje zakon na slučajeve koji nisu isključivo motivirani neizlječivom bolešću.

 

 

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija