Jump to content

Besplatni telefon 116 006 za pomoć žrtvama


Mrljavac

ZAGREB, 16. srpnja 2013. (Hina) - Na besplatnom telefonskom broju 116-006 žrtve kaznenih djela od danas mogu dobiti pomoć uvježbanih volontera Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja, osnovanog u suradnji hrvatskog ministarstva pravosuđa i Vrhovnog suda s UN-ovim programom za razvoj (UNDP). Svakog radnog dana od 8 do 20 sati žrtvama kaznenih djela na besplatnom je telefonu omogućen pristup širokom rasponu informacija - od toga što napraviti kada se zločin dogodi do mjesta na kojima mogu potražiti dodatnu stručnu pomoć. Usluga je, osim na hrvatskom, dostupna i na engleskom jeziku pa je mogu koristiti i stranci.

"Projekt pokazuje trend u kazneno-pravnom i socijalnom pristupu toj problematici, gdje se žrtva i njena prava stavljaju na prvo mjesto", kazao je na predstavljanju novootvorenog Nacionalnog pozivnog centra ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

Dodao je da su žrtve do sada, prolazeći kroz sudski postupak, bile dodatno istraumatizirane, ali da sustav nije imao mehanizme kojima bi im mogao pomoći. "Partnerstvo koje se razvilo između Udruge za podršku žrtvama i svjedocima i Ministarstva vidimo kao model po kojem i nevladin sektor može pružati socijalne usluge. Zbog toga ćemo postati bolje društvo", zaključio je Miljenić.

Stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj, Louisa Vinton, podsjetila je da je broj 116 006 standardiziran diljem Europske unije, ali da to ne znači da ga sve članice već koriste. "Hrvatske je u tome jedna od predvodnica jer je broj uvela šesta, nakon Austrije, Danske, Njemačke, Irske i Nizozemske", kazala je Vinton.

Predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin kazao je da zbog straha od počinitelja velik broj nedjela ostane neprijavljen te da je glavna zadaća ovog projekta da se "tamna brojka" spusti na što nižu razinu. "Počiniteljima moramo pokazati da neće proći nekažnjeno, da će biti osuđeni, dok kod žrtava treba smanjiti dodatnu viktimizaciju", zaključio je Hrvatin.

Projekt je pozdravila i veleposlanica Nizozemske Stella Ronner-Grubačić, dok je o provedbi projekta te volonterima, uglavnom studentima prava, psihologije i socijalnog rada govorila direktorica Udruge za podršku žrtvama i svjedocima Barbara Veličković.

 

 

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija