Jump to content

BiH: Za stotine osuđenika nema mjesta u zatvorima


Mrljavac

SARAJEVO, 19. studenog 2012.(Hina) - Na stotine počinitelja različitih kaznenih djela u Bosni i Hercegovini koji su pravomoćno osuđeni na zatvorske kazne i dalje je na slobodi jer u zatvorima u toj zemlji za sve njih nema dovoljno mjesta, a među onima koji čekaju izvršenje zatvorske kazne su i deseci psihički oboljelih, prenio je u ponedjeljak sarajevski "Dnevni avaz".

Prema podacima Ministarstva pravosuđa Federacije BiH, na izdržavanju kazne u tom entitetu od početka godine se nalazilo 1.788 osuđenika, uključujući tu i one koji su u nekoj vrsti kućnog pritvora s elektroničkim nadzorom.

Takva mogućnost služenja kazne u FBiH uvedena je početkom godine kada je na snagu stupila i mogućnost "otkupa" služenja zatvorskih kazni koje nisu duže od godinu dana.

Na slobodan krevet u nekom od zatvora FBiH čekalo je 859 osuđenika, uključujući tu i 58 onih kod kojih su liječnici konstatirali neku vrstu psihičkog oboljenja odnosno koji su kaznena djela počinili u stanju psihičke neubrojivosti.

"Oni nisu upućeni na izdržavanje kazne zbog nedostatka odgovarajućih zdravstvenih ustanova", pojasnio je ministar pravosuđa Zoran Mikulić.

Uz sve njih sudovi u BiH na zatvorske su kazne osudili još 244 osobe, no ni one nikada nisu dospjele u zatvor niti ih policija može pronaći jer su u bijegu.

 

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija