Jump to content

Britanci se Europskom sudu žale na kršenje vjerskih sloboda


Mrljavac

PARIZ, 4. rujna 2012. (Hina/Reuters) - Britanskim radnicima uskraćuju se vjerske slobode tako što ne mogu nositi križeve na poslu, moraju davati seksualne savjete gay osobama i sudjelovati na obredu sklapanja istospolnih brakova, izjavilo je u utorak četvero kršćana pred Europskim sudom za ljudska prava.

Njihovi slučajevi novi su test za sud koji je u prošlosti državama članica davao priličnu slobodu kada je riječ o toleriranju vjerskih uvjerenja i simbola na radnome mjestu.

Tužitelji u dobi od 41 do 51 godine izjavili su pred sudom sa sjedištem u Strassbourgu da ih britanski zakon diskriminira i ne štiti njihove vjerske slobode na poslu.

Na odluku suda, koji je pod ingerencijom Vijeća Europe, moglo bi se čekati mjesecima.

Jedna od tužiteljica, Nadia Eweida poslana je 2006. kući iz British Airwaysa jer je nosila srebrni križić oko vrata, što nije bilo u skladu s pravilima odijevanja te tvrtke.

U sličnom incidentu, medicinskoj sestri Shirley Chaplin poslodavci su rekli da skine križ oko vrata, uz objašnjenje da bi se pacijenti mogli ozlijediti ako zapnu o njega.

Britanski sudovi odbacili su njihove tužbe.

Europski sud trebao bi odlučiti o još dva slučaja koja se tiču zadataka koje su radnici morali obaviti na svome radnom mjestu. I te su slučajeve odbacili britanski sudovi.

Tužitelj Gary McFarlane dobio je otkaz iz nacionalne savjetodavne službe nakon što su njegovi nadređeni utvrdili da ne želi pružiti savjete homoseksualnim parovima. Drugi tužitelj, Lilian Ladele odbila je biti na obredu sklapanja istospolnih brakova, što je inače njezina dužnost kao matičara.

Odvjetnik britanske vlade argumentirao je kako postoji razlika između vjerskih sloboda koje štiti država od isticanja osobnih vjerkih uvjerenja koja se mogu regulirati.

"Tužitelji su imali mogućnost izražavati svoje vjerska uvjerenja izvan radne sfere", rekao je pred sudom odvjetnik James Eadie.

Europski sud za ljudska prava u prošlosti je davao odriješene ruke nacionalnim državama da reguliraju nošenje vjerske odjeće i isticanje vjerskih simbola u javnosti, posebice kada se radilo o odjeći muslimana.

Na presude Europskog suda nije moguće uložiti žalbu i zemlje potpisnice ih moraju poštivaju ili u suprotnom riskiraju izbacivanje iz Vijeća Europe.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija