Jump to content

Danas posljednji dan za prelazak iz 2. mirovinskog u 1. stup


Mrljavac

ZAGREB, 21. ožujka 2014. (Hina) - Danas, 21. ožujka, je posljednji dan za prelazak iz drugog u prvi mirovinski stup za policajce, djelatne vojne osobe, pirotehničare, zatvorske čuvare i obavještajce koji imaju beneficirani radni staž. Oni mogu izraziti želju za ostankom u drugom stupu predajom pisane izjave REGOS-u do kraja radnog vremena, odnosno poslati poštom do ponoći. Oni koji to ne učine automatski će biti prebačeni u prvi mirovinski stup, što im omogućava povoljniji izračun mirovine, budući zbog kratkoće uplaćivanja u drugi mirovinski stup, odnosno sustav kapitalizirane štednje ne bi mogli ostvariti takav prinos, rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić u emisiji Hrvatskog radija "U mreži prvoga".

Također, oni koji su se predomislili mogu svoju izjavu o ostanku u drugom stupu još danas povući, jer ostankom u drugom stupu dolaze u nepovoljniji položaj, a postoji mogućnost da osim manje mirovine moraju raditi do 67. godine života.

Mrsić je rekao da službenici s beneficiranim radnim stažom koji ostanu u drugom stupu neće imati izračun mirovine prema 10 najpovoljnijih godina, nego prema cijelom radnom stažu, odnosno mirovina će im se odrediti prema uvjetima općeg Zakona o mirovinskom osiguranju.

Osim toga, onima koji se odluče za prelazak u prvi stup s današanjim danom prestaju uplate doprinosa u drugi mirovinski stup i transferiraju se izravno u proračun, dodao je ministar.

Mrsić je najavio da će se mirovine balerina, vatrogasaca, vozača i drugih urediti novim zakonom o stažu s povećanim trajanjem te procjenjivati za svaku od tih kategorija je li bolje ostati u drugom stupu ili ne.

Ostankom u drugom mirovinskom stupu mogli bi profitirati eventualno piloti i kontrolori leta koji imaju vrlo visoke plaće, više od 20.000 kuna netto, pa značajno više uplaćuju u sustav kapitalizirane štednje i mogu očekivati značajno više mirovine. Ostanak s prosječnom plaćom u drugom mirovinskom stupu se ne isplati.

Mrsić također smatra da je rok od 30 dana za odluku o prelasku u prvi, odnosno ostanku u drugi mirovinski stup, bio dovoljan i da su svi zainteresirani mogli dobiti potpune i pravodobne informacije.

Predsjednik Sindikata hrvatske policije Dubravko Jagić ipak drži da je bilo premalo vremena za odluku, no djelatnici su dobili opsežnu brošuru u kojoj su razjašnjenje moguće nedoumice. I on osobno odlučio se za prelazak u prvi mirovinski stup, jer drži da bi ostanak u drugom bio "bacanje novaca".

Mrsić je napomenuo kako za sve mirovine godišnje treba osigurati 36 milijardi kuna, a doprinosima se prikupi tek 19, pa se razlika namiruje otprilike polovicom prikupljenog PDV-a.

U Hrvatskoj postoji oko 82.000 radnika s beneficiranim radnim stažem, od kojih njih nešto više od 38.000 (policajci, djelatne vojne osobe, pirotehničari, zatvorski čuvari i obavještajci) imaju mogućnost još danas prijeći iz drugog u prvi mirovinski stup, ako to još nisu učinili.

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija