Jump to content

Država će i dalje sufinancirati prijevoz srednjoškolaca


Mrljavac

ZAGREB, 28. kolovoza 2014. (Hina) - Vlada je danas odlučila da će država i dalje sufinancirati prijevoz srednjoškolaca, za što će se do kraja godine iz državnog proračuna izdvojiti 90 milijuna kuna. Svim učenicima država će plaćati 75 posto prijevoza do škole, a učenicima iz siromašnijih kućanstava te onima s poplavljenih područja prijevoz će plaćati u cijelosti, rekao je ministar obrazovanja Vedran Mornar.

Premijer Zoran Milanović dodao je da je ta odluka politički i obrazovno vrlo važna. "U ostvarenju prava na obrazovanje često stoji novac za relativno skup prijevoz. Ovo je način da Vlada ostvari nešto što je samo deklarativno pravo. Na ovaj način obrazovanje je stvar i mogućnosti", kazao je Milanović.

Vlada je prihvatila i mjere za povećanje korištenja elektroničkog sustava naplate cestarina na autocestama, poznatog pod skraćenicom ENC.

Za tijela javnih službi uvodi se obaveza korištenja ENC-a uz popust od 50 posto.

Ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić najavio je da će se postupno smanjivati broj kućica za naplatu cestarine gotovinom, a povećavati ENC naplatne postaje, kako bi elektroničkka naplata dostigla barem 50 posto ukupne naplate.

"Osim MUP-a, dodatni uređaji bit će u Ministarstvu financija, Ministarstvu zdravlja, Ministarstvu obrane i DORH-u. HAC će proizvesti poseban proizvod koji se zove ENC javna služba i koji će biti izdavan po važećoj cijeni, ali će imati popust od 50 posto", rekao je ministar i dodao da će isti popust biti primjenjiv za slična javna tijela zemalja EU-a koje žele koristiti hrvatske autoceste.

"Ako sada promatramo koncesionara, ENC je u HAC-u prisutan 26 posto, u ARZ-u 32 posto. Najveći porast u korištenju ENC-a dogodilo se nakon marketinških akcija HAC-a za posebne programe kao što su ENC Sv. Ilija i ENC za određene dionice te za akciju ENC za kunu tijekom godine. U godini dana prodaja ENC-a porasla je tako za 22 posto", rekao je Hajdaš Dončić.

Najavio je da će se popusti davati za ekološka vozila.

 

 

 

(Hina)


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija