Jump to content

Država New York postrožila zakon o osobnom oružju


Mrljavac
 Dijeli

NEW YORK, 16. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Parlament američke savezne države New Yorka u utorak je usvojio jedan od najstrožih zakona o kontroli naoružanja u SAD-u, što je prva zakonodavna akcija poduzeta nakon tragičnog pokolja u osnovnoj školi u susjednom Connecticutu.

Zakon su prihvatili i donji dom parlamenta u kojem većinu imaju demokrati i gornji dom u kojem su većina republikanci. Zakon je odmah po izglasavanju potpisao guverner Andrew Coumo.

Zakonom se proširuje zabrana za posjedovanje jurišnog oružja, limitira kapacitet spremnika streljiva i uvode nove mjere za držanje oružja podalje od psihički oboljelih. Svo oružje u privatnom vlasništvu u državi morat će se ponovo registrirati.

Guverner Coumo, demokrat, najavio je usvajanje novog zakona odmah nakon pokolja u Newtownu, kada je poremećeni napadač Adam Lanza ubio 20 djece, šest učiteljica i svoju majku.

"Vjerujem da je ovo najbolji zakon u cijeloj zemlji. Veći dio je čisti zdrav razum. Nažalost, zdrav razum je mnoge izbjegavao dug niz godina", rekao je Coumo, naglasivši da je dosadašnji zakon o kontroli naoružanja imao toliko rupa da je bio neprovediv.

Američki predsjednik Barack Obama će u srijedu u Bijeloj kući predstaviti svoje prijedloge za smanjenje nasilja vatrenim oružjem u Sjedinjenim Državama, rekao je njegov glasnogovornik u utorak.

U srijedu će predsjednik Obama i potpredsjednik Joe Biden u Bijeloj kući predstaviti konkretne prijedloge smanjenja nasilja vatrenim oružjem i sprečavanja tragedija poput one u Newtownu u Connecticutu, rekao je Jay Carney.

Obama će govoriti u nazočnosti djece koja su pisala Bijeloj kući nakon masakra u Newtownu. Nakon te drame Obama je Bidenu povjerio zadatak da razradi prijedloge borbe protiv oružanog nasilja. Taj najkrvaviji masakr nekoj američkoj školskoj ustanovi u SAD-u ponovno je pokrenuo raspravu o vatrenom oružju.

Carney za sada nije iznio pojedinosti o Obaminim prijedozima.

 

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija