Jump to content

EK zabrinuta zbog stanja pravosuđa u Rumunjskoj


Mrljavac
 Dijeli

BRUXELLES, 30. siječnja 2013.(Hina) - Neovisnost pravosuđa u Rumunjskoj te nestabilnost pravosudnih institucija i dalje izazivaju zabrinutost Europske komisije, koja je u srijedu objavila izvješća o napretku te zemlje u području vladavine prava i borbe protiv korupcije. Komisija je objavila izvješće o koracima koje je Rumunjska poduzela u proteklih šest mjeseci u vezi s preporukama Europske komisije iz srpnja prošle godine. Komisija je u srpnju prošle godine objavila redovito izvješće u okviru Mehanizma za suradnju i verifikaciju, svojevrsnog monitoringa kojim se prati kako napreduje uspostava pravne države u toj zemlji, u kojem je postavila 11 konkretnih zadaća koje treba ispuniti u roku od pola godine.

"Komisija je ustanovila da je Rumunjska ispunila neke preporuke, ali ne sve", kaže se u izvješću dodajući da se stanje popravilo kada je riječ o poštovanju ustava i odluka ustavnog suda. Međutim, "nepoštovanje neovisnosti pravosuđa i nestabilnosti sudskih institucija ostaju i dalje izvor zabrinutosti", dodaje Komisija.

Vladajuća koalicija lijevog centra pokušala je u srpnju prošle godine ograničiti ovlasti ustavnog suda i ignorirati neke njegove odluka kada je pokušala smijeniti predsjednika države Traina Basescua. Tada je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso izjavio da je Rumunjska "poljuljala povjerenje EU-a". Nakon upozorenja, rumunjska je vlada na kraju prihvatila odluke ustavnog suda.

Komisija također ističe važnost imenovanja novog državnog odvjetnika i čelnika agencije za borbu protiv korupcije u koje javnost ima povjernja i koji pokazuju neovisnost, integritet i profesionalnost.

U izvješću se izražava zabrinutost zbog pritiska na pravosudne institucije.

"Komisija je primila brojna izvješća o zastrašivanju ili uznemiravanju pojedinaca koji rade u ključnim sudskim i protukorupcijskim institucijama, uključujući prijetnje sucima i njihovim obiteljima te o medijskim kampanjama koje se mogu podvesti pod uznemiravanje", kaže se u izvješću.

Komisija upozorava da vlasnici medija koriste svoja izdanja za orkestrirane kampanje kojima vode svoje osobne ratove ili za uljepšavanje poteza vlade u zamjenu za protuusluge.

Rumunjska i Bugarska primljene su u EU-u 2007. godine iako nisu ispunjavale tražene standarde u području pravosuđa i borbe protiv korupcije. Stoga je uspostavljen Mehanizam za suradnju i verifikaciju, kroz koji Komisija svake godine ocjenjuje napredak Rumunjske u reformi pravosuđa i borbi protiv korupcije, dok se kod Bugarske dodatno još nadzire borba protiv organiziranog kriminala.

 

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija