Jump to content

EU: razlika u plaćama muškaraca i žena 16,2 posto


Mrljavac
 Dijeli

BRUXELLES, 27. veljače 2013.(Hina) - Prosječna razlika u plaćama između muškaraca i žena u zemljama članicama Europske unije iznosi 16,2 posto, što znači da bi žene trebale raditi dodatnih 59 dana godišnji da bi dosegnule plaću muškaraca, objavila je u srijedu Europska komisija.

Prema podacima iz 2010. razlika u zaradi po satu rada iznosi prosječno 16,2 posto u korist muškaraca, s tim da postoje velike razlike među zemljama članicama. Tako je u Sloveniji najmanja razlika u plaćama muškaraca i žena, samo 0,9 posto, zatim slijedi Poljska s 4,5 posto, Italija s 5,3 posto, Luksemburg sa 8,7 posto. Najveća razlika je u Estoniji 27,7 posto, zatim u Austriji 24 posto, Njemačkoj 22,3 posto, Grčkoj 22 posto.

Razlike u plaćama su blago smanjene u zadnjih nekoliko godina, a jedno od objašnjenja za to moglo bi biti u tome što su pojedini sektori u kojima dominiraju muškarci, poput građevinarstva, najteže pogođeni ekonomskom krizom. Istodobno je u istom razdoblju porastao udio muškaraca koji rade skraćeno radno vrijeme ili koji rade slabo plaćene poslove.

Komisija je objavila podatke uoči Dana jednakih plaća koji se obilježava od 2011. kako bi se ukazalo na neravnopravnost žena.

"Europski dan jednakih plaća podsjeća nas da su žene još uvijek slabije plaćene na tržištu rada. Iako se razlika posljednjih godina smanjila, nema razloga za slavlje. Razlika je i dalje velika i do nedavnih promjena je došlo zbog smanjenja zarada muškaraca, a ne zbog povećanja za žene", rekla je potpredsjednica Komisije i povjerenica za pravosuđe Viviane Reding.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija