Jump to content

Egipat: sud osudio 21 osobu na smrt zbog nesreće na stadionu


Mrljavac
 Dijeli

KAIRO, 26. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Egipatski sud osudio je u subotu na smrtnu kaznu 21 osobu zbog umiješanosti u nesreću na nogometnom stadionu u Port Saidu u kojoj su prošle godine poginule 74 osobe. Ova sudska odluka mogla bi pomoći da se smanje izgledi za nove sukobe na turbulentnim egipatskim ulicama, piše Reuters. Ljubitelji nogometa i obitelji poginulih zaprijetili su novim nasiljem ako ne budu zadovoljni presudom i mnogi od njih su tražili smrtnu kaznu za optužene.

Sudska odluka je donesena nakon što je u prosvjedima diljem Egipta u petak i subotu rano ujutro izgubilo život devet osoba. Prosvjedi su održani iz dva razloga: jedan je bio obilježavanje druge godišnjice egipatske revolucije u kojoj je svrgnut s vlasti Hosni Mubarak, a drugi je bio optužiti predsjednika Mohameda Mursija i njegove islamističke saveznike da su ponovno nametnuli autokratsku vladavinu.

Za umiješanost u nesreću na stadionu 1. veljače 2012. godine, koja se dogodila na kraju utakmice između vodećeg kairskog kluba Al Ahlyja i lokalnog al-Masryja, optužene su 73 osobe.

Toga dana kada je sudac označio kraj utakmice navijači Al-Masryja su uletjeli na teren i počeli divljati zbog pobjede zbog kluba. U nasilju i stampedu koji je nastao poginule su 74 osobe.

U Kairu su ljubitelji nogometa i obitelji stradalih pozdravili sudsku odluku. Međutim, neki u Port Saidu bili su ljuti zbog toga što su ljudi iz njihovog grada proglašeni odgovornima za nesreću i mnogi su divljali na ulicama. Jedan očevidac je vidio da su upali u policijsku postaju.

Presude ostalim optuženima bit će izrečene 9. ožujka, rekao je sudac Sobhy Abddel Maguid.

Nedugo nakon izricanja smrtne kazne dva su policajca nasmrt ustrijeljena ispred zatvora u Port Saidu.

Prosvjednici su se okupili ispred zatvora u kojemu se nalazi veliki broj optuženih za umiješanost u nesreću na stadionu, a mediji su izvijestili o pucnjavi.

 

(Hina)

 Dijeli


User Feedback

Preporučeni komentari

Još nema komentara.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija